Skip to Content

6.9.2011 | Altres

8 de setembre : la Muixeranga d’Algemesí

El dia 8 de setembre es celebra a la població valenciana d’Algemesí la festa de la Mare de Déu de la Salut, patrona de la ciutat.

Des de 1733 hi ha documentació que parla de l’aparició de la Muixeranga en esta celebració i així ha sigut fins al dia d’avuí.

Què és la Muixeranga?

La Muixeranga té tres acepcions. Amb este nom es reconeix un grup cerimonial, un ball o dansa i  una música. Es tracta d’una dansa cerimonial que acompanya a la Mare de Déu pels carrers del poble en la seua festa, així com també rep este nom el grup que el balla, i la música que es toca.

La dansa s’estructura en tres parts:

  • El Ball, també conegut com Passeig o Floretes. Abans de la incorporació del grup a la processó, es col·loquen en dos fileres i dansen amb ciris encesos en les mans.
  • Torres humanes o Pujades. Amb força i habilitat els muixeranguers busquen crear construccions elevades.
  • Quadres plàstics. Més que altura volen ser expressió i figuració. Estos quadres representen escenes relacionades amb la Mare de Déu de la Salut, encara que s’han introduït figures profanes en els últims anys.

Exposició Horta i Marjal (MVE)

 

El muixeranguer va vestit amb una indumentària molt identificativa composada d’una brusa cenyida i recta botonada per davant, pantalons llargs, bonet orellut i espardenyes de sola prima (Alcaraz, 2004). La tela és amb ratlles roges i blaves (en el cas de la Nova Muixeranga, verdes) sobre un fons de ratlles blanques, el que vulgarment es coneix com a tela de matalàs. Si voleu veure més fotos a la plana web del nostre Museu hi ha penjatdes algunes de la visita que es va fer l’any passat: Muixeranga al Museu Valencià d’Etnologia

El que distinguix a la Muixeranga d’Algemesí d’altres danses semblants són el gran repertori de construccions humanes.

Moltes persones que no han participat d’esta festa pensen que la Muixeranga són només castells humans, molts desconeixen que és una dansa vinculada a una festa religiosa on es realitzen danses i es representen imatges  amb els cossos dels muixeranguers.

 

 

Foto: Museu Valencià d’Etnologia

Totes les contruccions tenen noms, ja siguen Torres o Quadres plàstics. No s’ho penseu més i aneu a Algemesí el dia 8 per veure Torres com l’Alta, la Torreta, el Pi, la Figuereta o Volantinera… i Quadres  com la Marieta, l’Altar, el Retaule, la Font o l’enterro entre molts altres.
Per conéixer-les totes podeu consultar ací:  Figures de la Muixeranga

Ball dels Tornejants. Foto: MVE

Acosteu-vos!!!, a la Festa de la Mare de Déu de la Salut no soles trobareu muixeranguers, també vos esperen els bastonets, la carxofa i els arquets, els pastorets, el bolero de les llauradores, els tornejants… No vos ho perdeu!!!!

Com sempre, només volem deixar-vos amb ganes de saber-ne més i que així vos apropeu als carrers en festes i a la nostra Biblioteca i Museu…