Skip to Content

3.4.2013 | Lectures

Descosint la invisibilitat : les jaqueteres de Benimaclet

ALFARO HERNÁNDEZ, Arantxa; GADEA i PEIRÓ, Isabel. Descosint la invisibilitat : les jaqueteres de Benimaclet. Alzira : Germania ; [Valencia] : Asociación Valenciana de Antropología, 2013. ( Antropo-lògiques ; 5)

El podeu trobar a les nostres prestatgeries amb la signatura: BETNO 7724

Ja ens ha arribat a la Biblioteca – Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia l’últim Premi d’Investigació Joan Francesc Mira! Ja podeu consultar-lo i traure’l en préstec si voleu

El passat 26 de març es va lliurar el II Premi d’Investigació Joan Francesc Mira convocat per l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA). Sota una banyera, cadires, ferramentes, una bóta… a la sala de secà i muntanya del nostre Museu, les autores Arantxa Alfaro i Isabel Gadea van rebre el premi de mans de Joan Francesc Mira. Un reconeixement atorgat pel jurat presidit per Josepa Cucó i del qual formaven part Pablo Vidal, director del Instituto Valenciano de Etnología de la UCV i el nostre director del Museu Valencià d’Etnologia, Joan Seguí. (si voleu veure més fotos entreu al facebook del Museu punxant ací)

 

La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia vol felicitar les autores des del seu xicotet espai de l’Etnobloc i com sempre pensem que de la millor manera que ho podem fer és fent difusió de la seua obra. Així que ací vos deixem la sinopsi que apareix al llibre:


“Descosint La invisibilitat és una investigació etnogràfica en la qual, a partir de la memòria de les seues protagonistes, es rescata un ofici realitzat per dones durant els anys de postguerra: les jaqueteres de Benimaclet. Es tractava d’un treball a domicili, emmarcat dins de l’economia submergida i, per tant, sotmés a la precarietat derivada de la manca de regulació política, econòmica i social. Treball no sols negat (elles «no treballaven») sinó soterrat en la invisibilitat.

A través de les seues paraules i records ens apropem al seu «món», les seues pràctiques i quotidianitats, unes experiències que, des d’una perspectiva feminista, ens permeten d’una banda, qüestionar el model de gènere de «reina de la llar» que s’imposava com a únic i que no es corresponia amb la realitat de la gran majoria de dones de classes populars i treballadores; i, d’altra banda, fan visible el seu protagonisme en el desenvolupament de la indústria tèxtil valenciana reivindicant el paper de les dones com a subjectes actius en l’ esdevenir històric.

En darrera instància aquestes pàgines reconstrueixen una part de la nostra història recent a partir d’una mirada crítica sense la qual no haguera sigut possible descosir la seua invisibilitat”.
Què vos sembla? Interessant, veritat?

No dubteu en vindre a consultar-lo! Mentrestant vos deixem un aperitiu… Es tracta de l’audiovisual “Estirant del fil“, guanyador del I concurs audiovisual “Benimaclet Imaginaccio” basat en el treball d’Isabel Gadea i Arantxa Alfaro
Este audiovisual el tenim penjant al You tube del Museu Valencià d’Etnologia, esperem que vos agrade!