Skip to Content

7.3.2013 | Lectures

Arriben bandes : les societats musicals valencianes

Arriben bandes : les societats musicals valencianes.València : Museu Valencià d’Etnologia, 2012

Podeu vindre a consultar esta publicació a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, la trobareu amb la signatura:BETNO 7687

El tòpic és que els valencians i la música són tot el mateix. La realitat és que el món de les societats musicals, el món de les bandes, manté unes particularitats molt clares a terres valencianes. No es tracta només d’una qüestió de quantitat, d’hipertròfia del nombre i el tamany de les bandes valencianes, es tracta també del fort arrelament que tenen a la si dels col·lectius que les suporten, de la seua dimensió social, i també econòmica. Un museu dedicat a la cultura tradicional i popular valenciana no podia deixar de fixar la seua mirada en eixa esfera tan particular de la cultura local. És eixa la raó primera per la qual el Museu va posar en marxa el projecte expositiu ARRIBEN BANDES: LES SOCIETATS MUSICALS VALENCIANES, i amb ell el projecte editorial del catàleg homònim. Una publicació que, fidel reflex del guió expositiu, defuig l’orientació historicista sense evitar-la totalment i es centra en altres “esferes” de l’univers bandístic valencià.

Els dos primers articles del llibre (que té dues versions: una en llengua original d’autoria, i l’altra tota en castellà) es centren en les qüestions de “cuina” del projecte expositiu: el primer dels articles descriu el procés de producció del muntatge –obert al museu fins finals de juny 2013- descrivint de la mà de tècnics i dissenyadors el perquè i el com de la museografia que es proposa; el segon treball planteja de boca dels comissaris de l’exposició Ferrero i Candela, l’estructura del guió que desplega l’exposició, el fil conductor de la història que pretén contar. 

 

Tot seguit, els treballs de Cristina Santamarina i Josepa Cucó traslladen dues visions, una més de reflexió (la de Santamarina) i l’altra més etnogràfica (la de Cucó) des de l’antropologia professional. Frederic Oriola, com també Frank de Vuyst, realitzen als seus treballs (“Música i festa: les societas musicals i les grans festivitats del Poble Valencià”, i “Las Bandas de música: espejo de una sociedad soñada”) una mirada ara amb enfocaments que utilitzen l’òptica històrica i també la purament musical, i ens ajuden a comprendre amb més detall les particularitats històriques de les nostres bandes i de la música que fan al calendari festiu que ens és propi. Pau Raussel des del departament d’economia de la cultura, ens obri una finestra al panorama econòmic de les societats musicals, quin volum de negoci es manegen?… quin efecte poden arribar a tindre en l’escola econòmica valenciana??… Raussell ens ajuda a prendre consciència d’allò més conscient, els diners. Per finalitzar Charo Guerrero, professora de conservatori a Galicia i Josep Almeria president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, ens aporten dos treballs per concloure: la primera escriu una mirada –inevitablement comparativa- a un món de bandes veí, el gallec; i el segon, un plantejament des de l’escenari institucional en el que s’organitzen les nostres societat musicals, un escenari que com els temps és cada vegada més complex i global.

Tot plegat, el llibre fa el seu paper de catàleg, i ajuda a difondre els matisos de les societats musicals valencianes, a l’hora que trasllada una part del treball professional del museu. Esperem que vos agrade!

Joan Seguí Seguí

Director del Museu Valencià d’Etnologia

La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia amb motiu d’esta exposició ha elaborat una bibliografia sobre les societats musicals. La majoria de títols que hem inclòs a este repertori bibliogràfic els podeu trobar a les nostres prestatgeries, no dubteu a vindre a consultar-los i recordeu que tenim servei de préstec!!!

També vos deixem ací la informació sobre les activitats que es van a realitzar al voltant d’esta exposició, un cicle de conferències i actuacions de societats musicals que ben segur vos interessaran.