Skip to Content

17.8.2012 | Activitats

El Sexenni de Morella a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

El Sexenni és la festa extraordinària de Morella i es diu així perquè de sis, en sis anys, els morellans i morellanes commemoren nou dies d’agost en honor a la Mare de Déu de Vallivana.

Ahir, 16 d’agost, va començar el sexenni i fins el dia 28 podeu passar-vos per Morella i disfrutar de la festa que tan poques vegades es pot veure. Encara que es celebra des del segle XVII, fins al 2012 només s’ha celebrat 53 vegades contant amb este any, no penseu que val la pena anar de visita o almenys plantejar-s’ho per a d’ací sis anys?… el 2018 en tindreu un altra oportunitat.

Des de l’Etnobloc només volíem contar-vos quatre cosetes i deixar-vos una lectura recomanada per saber un poc més.

El Sexenni té el seu origen l’any 1672. Des de 1648 i 1650 la pesta va afectar tot Europa i com no també a Morella, però l’any 1672 va incidir en la població d’una forma molt més violenta. L’alta mortalitat dels habitants va fer decidir-se a les autoritats per fer una pregària a la Mare de Déu de Vallivana i així poder lliurar-se de la malaltia. Es va proposar que la imatge de la Mare de Déu pujara al poble per alleujar la població, d’esta manera la processó va eixir el 30 de desembre cap a Vallivana i va tornar el dia següent amb la patrona. Les cròniques conten que segons anava passant la imatge pels carrers de Morella, els malalts milloraven i així a principis de 1673 l’epidèmia havia desaparegut. Es va celebrar amb festejos la bona voluntat de la  Mare de Déu i es va decidir crear una celebració cada sis anys que commemorara este gran esdeveniment i que foren nou dies els dedicats de sis, en sis anys a donar gràcies per l’acció divina. En un primer moment es va decidir que fora el mes de maig i així al 1678 va esdevindre el primer Sexenni, ja va ser a partir del segon quan es canvià la festa al mes d’agost com continua fent-se hui en dia.

No es podeu perdre res del que passe estos dies a la ciutat de Morella… els ninots que apareixen als carrers de Morella els tres diumenges anteriors a la celebració de l’Anunci, el dia de l’Anunci, el treball que fan els veïns amb la decoració dels carrers unint elements pagans als religiosos, les representacions festives de carrer, mostres parateatrals festives com ara són els volantins, la mitja taronja, la taula cap per avall, els conventets…, l’entrada de les colònies d’absents,  i com no la pregària, la pujada i baixada de la Mare de Déu de Vallivana amb l’entrada a la ciutat, la solemne processó general, el rosari de dilluns i tots els personatges, quadres figuratius, l’àliga morella i totes les danses que omplin els carrers morellans.

Si vos ha cridat l’atenció el poquet que vos hem contat i voleu saber un poc més per ja decidir-vos a viatjar a Morella si no este Sexenni sí el següent, vos recomanem esta lectura que en tot cas és molt divulgativa i de segur que vos agradarà:

 

 

GÓMEZ, Sergi; SOLER, Abel. El Sexenni de Morella. València: Tàndem, 2006 – BETNO 7601

No dubteu a passar per la nostra sala de consulta per consultar-lo i traure’l en préstec!