Skip to Content

24.4.2014 | Activitats, Fons documentals

La Colònia Escolar Villa Amparo : Quart de Poblet, 1937-1938

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia participa en l’exposició organitzada per l’Ajuntament de Quart amb la cessió de documentació de material escolar.

Cartell Colonia escolar villa amparo quartDel 22 d’abril fins al 9 de maig podeu visitar a Quart una exposició molt interessant sobre Villa Amparo, una de les colònies escolars que durant la Guerra Civil el Ministeri d’Instrucció Pública va crear en territori valencià. Va acollir xiquets i xiquetes, principalment procedents de Madrid, per allunyar-los del front.

Esta exposició recull material escolar, fotografies i dibuixos dels xiquets, joguets de l’època, cartells originals, etc. Les colònies com Villa Amparo es van crear amb dos finalitats principals: servir de refugi dels bombardejos i tindre una funció educativa.

La Biblioteca ha cedit documentació i el Museu Valencià d’Etnologia materials com joguets o un pupitre escolar, però també podeu trobar documentació d’altres institucions com ara la Biblioteca Nacional d’Espanya o la Tamiment Library de la Universitat de Nova York.

Entre la informació, que de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia podeu trobar en esta exposició, volem destacar esta carta que conservem entre els papers de material escolar. Es tracta d’un exercici més d’escriptura. La data i el lloc són reals, va existir una altra colònia amb el nom de La Presa que  estava a Manises. Fixeu-vos bé en el text, la por que reflexa, així com també  en l’acomiadament:  No pasarán.

Carta colonia infantil La Presa 1938 - Biblioteca Museu Valencia Etnologia

3.15 Sign.: AETNO CA 142.2

Este document només és una mostra del que podeu vore en esta exposició. Passeu per la Casa de la Cultura de Quart abans del dia 9 de maig i conegueu com vam viure la Guerra estos xiquets.