Skip to Content

16.3.2012 | Lectures

Vos fan uns bunyols?

Diu el refranyer popular que els bunyols es mengen sols, però quan es mengen?

En qualsevol moment de l’any hauríem de fer-ho però a València és tradició menjar-los els dies de Falles. Els bunyols formen part del decorat de la festa de Sant Josep, cada monument té al seu voltant parades on en fan.

 

 

 

 

 

 

Hi han bunyolers i bunyoleres de tot tipus des dels que barregen bunyols amb porres i xurros farcits de crema o xocolate, fins als que amb un caràcter més tradicional i familiar servixen bunyols de carabassa de gran qualitat amb altres postres tan valencianes com són les figues albardades. Nosaltres que som de bon menjar i sabem disfrutar dels sabors valencians vos volem fer una recomanació (que ens perdonen les que no coneguem) quan passeu per la plaça de la Verge aneu al cantó  amb el carrer Navellos. Allí trobareu una xicoteta parada on una bunyolera amb una traça especial per gastar l’escumadora i fer bunyols de carabassa  ben daurats, vos sorprendrà amb la possibilitat de tastar figues albardades. És una de les poques bunyoleres que a la ciutat de València fan estes llepolies tan pròpies de la comarca dels Serrans i altres zones de l’interior.

No dubteu a fer-li una visita estes Falles, nosaltres ja ho hem fet!

Per si de cas algú vol saber quina és la recepta d’estes postres hem bussejat pel nostre catàleg per trobar com sempre fem algun llibre que ens il·lumine el camí, perquè nosaltres sabem menjar però no cuinar. Potser siga millor apropar-se a la plaça de la Verge i preguntar  a la nostra bunyolera però pensem que això ja seria massa per a la carabassa, així que ací vos deixem algunes receptes que hem trobat a les nostres prestatgeries.

Bunyols de carabassa

Ingredients

1 kg de carabassa bullida o torrada

100 gr de llevat

300 gr de farina

Oli de gira-sol

 

Com es fa?

En un recipient barrejarem la carabassa torrada o bullida, ben escorreguda, la farina i el llevat, fins que la massa estiga blaneta.

Damunt li posarem un polsim de farina i taparem fins que la massa comence a clavillar.

Omplirem una paella fins la meitat d’oli i quan estiga ben calent, agafarem un pessiguet de pasta amb la mà banyada. Amb els dits gros i índex de l’altra mà, fem un forat al centre de la pasta i la dipositem a la paella. Fregim els dos costats i en estar daurats, traurem els bunyols. És recomanable posar-los sobre un paper absorbent per retirar l’excés d’oli.

Se serveixen amb sucre expolsat per damunt.

 La podeu trobar a la pàgina 121 de la següent publicació:

 

Receptari de cuina tradicional. Bellreguard : Associació de Dones de Bellreguard, [2006] – BETNO 6238
Figues Albardades / Higas albardás

La bacora, per ser bona,

ha de tindre tres senyals: 

clavillada, rebecada

i picada de pardals

 

Ingredientes

1/4 parte de levadura de horno prensada

1,5 litros de agua

1 cucharadita (de café) de sal

harina suficiente

aceite abundante

 

Preparación

Se quitan el rabo y la flor a los higos secos. Se parten por la mitad y se abren.

Se rebozan con la pasta del buñuelo y se echan en la sartén, con el aceite bien caliente. Se les da la vuelta y se sacan cuando estén doradas. Para tomarlas se pueden pasar por azúcar.

 

Esta recepta és de César Salvo de Villar del Arzobispo i la podeu trobar a la pàgina 94-95 del següent llibre:

 

Gastronomía villarenca : obra coral del pueblo de Villar del Arzobispo. Villar del Arzobispo: Ayuntamiento de Villar del Arzobispo, D.L. 2007 – BETNO 7356

 

Ací vos deixem alguns títols més on podeu trobar referències a estes postres:

MILLO CASAS, Llorenç. Gastronomia valenciana. València: Consell Valencià de Cultura, 2006. (Minor. Etnologia ;  46) – BETNO 6057

 

 

 

 

 

AGUSTÍ I VICENT, Joan; AGUSTÍ I RAMOS, Pere.Castelló i la seua cuina : tradicions, històries i receptes. Castelló de la Plana: Diputació de Castelló: Publicacions de la Universitat Jaume I, D.L. 2009. (Biblioteca de les aules. Sèrie Maior ; 4) – BETNO 6715