Una publicació periòdica es definix per ser una publicació seriada, els números o volums dels quals es succeixen en el temps regularment; en un ordre numèric o cronològic amb un títol comú, amb la intenció de durar en el temps de manera indefinida i amb una periodicitat inferior a un any.
Així podem trobar la definició tant a la ISO 3297 com al Diccionario de bibliotecología y ciencias afines de Martínez de Sousa (2004).
La utilització de publicació seriada i periòdica de vegades és arbitrària. En el nostre cas no volem donar cap classe de biblioteconomia però si fer evident per què classifiquem d’esta manera i com estes publicacions es diferèncien de les sèries.
Acabem d’actualitzar la bibliografia de les publicacions periòdiques de la nostra col·lecció. L’últim recull bibliogràfic de este tipus de document és de l’any 2009. Des d’eixe moment, hem ingressat nous títols.
Si atenem a la definició amb la qual hem inaugurat l’entrada de hui, entendrem que al revisar la bibliografia podem trobar una entrada de revista científica junt a un llibre de festes i no clamar al cel. No es tracta d’una bibliografia de revistes de caràcter científic en exclusiva.
En el recull bibliogràfic que vos presentem caben totes les publicacions que tinguen les caraterístiques de les periòdiques. Des de les revistes més rellevants a nivell internacional, passant per les revistes més divulgatives i properes publicades per associacions, entitats locals… fins els llibres de festes dels pobles del territori valencià que cada any publiquen, en molts casos, cròniques anuals i articles de síntesi d’interés sobre les seues festes i tradicions. Una altra raó per justificar la consideració dels llibres de festes com a publicació periòdica és que seguim la pauta que marca en la gestió de este tipus de material la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, capçalera del Sistema Bibliotecari Valencià del qual formem part.
Ací teniu la bibliografia amb els índex de títol i matèria per facilitar la consulta.
Esta bibliografia vos servirà per averiguar quins títols tenim a les nostres prestatgeries, però no vos diu si tenim tots els volums de cada publicació. Si voleu saber si tenim un número determinat de la revista o l’any del llibre de festes que necessiteu, haureu d’obrir el nostre catàleg.
Per si no sabeu encara com fer-ho, vos perdeu en la recerca o quan hi penseu en un OPAC vos agafen sofoquines, ací vos deixem una demostració de com és de fàcil trobar informació al nostre catàleg.
Obrim un xicotet espai de formació d’usuaris amb esta explicació penjada a ISSUU.Ens agradaria saber que vos sembla. Poc a poc ampliarem esta tasca. Este etnobloc també ens ha de servir per formar-nos. Així que si voleu saber alguna cosa específica del funcionament de l’OPAC, d’algun cercador, alguna base de dades…, qualsevol suggeriment intentarem resoldre’l. No s’ho penseu, deixeu ací un comentari i intentarem contestar el més aviat possible!