Qui no s’ha creuat alguna vegada amb un iaio caminant pel poble i recolzat sobre el seu gaiato després de la precisa revisió ocular, de sobte diu…
Xiqueta… i tu de qui eres?
Els que no heu tingut la sort de conviure en un poble, pot ser no es reconegueu en una situació així, però molts altres tindreu un mig somriure pensant que vos ha passat moltíssimes vegades quan algú hi ha intentat escodrinyar el vostre llinatge.
El senyor o senyora que t’interroga no espera que li digues el teu nom, ni el de ta mare, ni el de ton pare, això no li val de res, no és una informació relevant per reconéixer a les persones. No vol sentir un cognom com a resposta. En els pobles la majoria d’habitants compartixen tres o quatre cognoms que es repetixen constantment en diverses combinacions i no servixen per diferenciar uns d’altres. Ja se sap… Joseps, Joans i ases n’hi ha en totes les cases.
Eixa persona que t’observa per damunt les ulleres vol conéixer el malnom amb el qual es coneguda la teua família en el poble amb la fi de poder ubicar-te dins del retrat familiar.
Quan li contestes, de les Candidetes… automaticament diu… aaaahhh ja està clar mante!!! i de seguida t’ubica més ràpid que Google Maps.
Malnoms hi ha de tot tipus, els derivats de noms o cognoms d’avantpassats, els que fan referència a la procedència, els vinculats a oficis o càrrecs, aquells que parlen de trests propis de l’individu, ja siga característiques físiques o del seu caràcter, i aquells que recorden els vicis o certes anècdotes que li han passat a una persona (estos no fan tanta gràcia als que ho han de patir tota la vida…)
En els últims anys molts investigadors estan desenvolupant una tasca molt interessant; recollir els malnoms de molts pobles valencians i fer estudis lingüístics i històrics. Estes publicacions permeten analitzar l’àlbum familiar d’un poble d’una manera entretinguda per als lectors que es troben identificats, a la mateixa vegada que amb interés científic pels lingüistes.
El Museu Valencià d’Etnologia ha col·laborat amb l’Associació de Veïns El Llombo d’Ontinyent per publicar :
SANCHIS CARBONELL, Josep. El gran llibre dels malnoms : els malnoms d’Ontinyent a través de la història. Ontinyent: Associació de Veïns El Llombo, 2011.
El lingüista Josep Carbonell ha fet un recull dels malnoms d’Ontinyent al llarg de la seua història. Ha estat un treball d’investigació molt llarg que hi ha durat quasi vint anys i que a la fi es públic.
L’autor presenta l’obra en forma de vocabulari però no és tracta d’una simple enumeració. L’estudi analitza el motiu o la causa de cada malnom, a mes a més inclou un abundant apèndix documental i un índex que facilita la consulta.
És un llibre que de segur agradarà a tots els veïns d’Ontinyent i resultarà molt interessant pels lingüistes.
Si vens a la nostra Biblioteca el trobaràs amb la següent signatura: BETNO 7255
La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia té molts títols de publicacions que parlen dels malnoms dels pobles valencians. Ací en teniu algunes referències:
BALDOVÍ I PUJADES, Vicent Gustau. Antroponímia de la Ribera : els malnoms d’Algemesí València : Saó, 1998.(Col·lecció Algadins ; 7. ISBN 84-88513-26-7. BETNO 1048 també el podeu trobar al MUVIM amb la següent signatura: MUVIM O-343
CARDONA IVARS, Joan Josep. Els cognoms i malnoms de Benissa : història de les famílies. Benissa : Calendari dels Brillants, 1998. ISBN 84-930189-0-2. BETNO 3994
GARCÍA PERALES, Vicent. “Els malnoms d’Alfarrasí : un altre símbol d’identitat cultural” Almaig : Estudis i Documents. n. 14 (1998), p. 132-137. BETNO PP 0077
HERNÁNDEZ DORIA, Eloïna; TRONCHONI ALBERT, Héctor. Els malnoms d’Aldaia : un fet de la parla popular. Aldaia : Ajuntament d’Aldaia, [2006]. BETNO 7184
HERREROS MORENO, M. Soledad. “A propòsit dels malnoms de Torrent: el reflex d’un
poble”. Torrens : estudis i investigacions de Torrent i comarca. Torrent: Ajuntament,
Ponència de Cultura, 1982. Nº 15 (2003), p. 227-253. BETNO PP 0177
MARTORELL, Pep. De l’Abanderado al Zelador : Cabanyal-Canyamelar : més de 850 malnoms de vora mar. [Valencia] : Tipografía Bernés, 2002. ISBN84-607-6415-X. BETNO 4276 MARTORELL, Pep. Manotes. Tarzan i 400 malnoms més de vora mar: (2n volum). [Valencia] : Vicent García Editores, 2005. ISBN 84-87988-83-0. BETNO 5494
PLANELLS SEGURA, Mariano. “Els malnoms d’Alaquàs (I)”. Quaderns d’Investigació d’Alaquàs. n. 10 (1991), p. 127-130 BETNO PP 0185
SANCHIS CARBONELL, Josep. “Més malnoms d’Ontinyent”. Almaig : Estudis i Documents N. 4 (1988), p. 172-177. BETNO PP 0077
SANZ MORA, Mariló; JUAN COLOMER, Mª Jesús. Malnoms d’Aielo de Malferit : mante… i
tu de qui eres?. Aielo de Malferit : Ajuntament, 2005. BETNO 6123
Si consultes el nostre OPAC t’interessarà saber que tots estos registres bibliogràfics tenen com a descriptors: onomástica y etnolingüística. (Recordeu que el nostre Tesaure és en castellà)
Esperem que vos haja agradat este passeig pels malnoms valencians i si el teu poble està entre estos llibres no dubtes en vindre a consultar-los, i si eres investigador ja saps que açò sols és una part de tot el que tenim a les nostres prestatgeries sobre lingüística
Animeu-vos i visiteu-nos!!!