Skip to Content

1.10.2014 | Altres

El Tio de la Porra

Demà, 2 d’octubre, el Tio de la Porra serà l’encarregat de anunciar el començament de la Fira de Gandia.


«Tio de la Porra
menja pa i salmorra
Tio del porrí
menja pa i salmorrí»

En la seua desfilada de carrer, cançoneta que li cantaven els xiquets, seguint el compàs del redoblament dels tambors, mentre el Tio de la Porra feia la seua exhibició malabar. (Josep Joan Coll, 2011)

Cartell Fira de Gandia 2014 Biblioteca Museu Valencia Etnologia¿Què no sabeu qui és el Tio de la Porra? Potser no conegueu este personatge si no teniu vinculació amb la comarca de la Safor, però heu de saber que és un personatge molt estimat pels gandians i els saforencs en general, sobretot té encisats els més menuts, els xiquets i xiquetes.

¿Per què parlem d’este personatge hui? Perquè demà és 2 d’octubre, el primer dia de la Fira de Gandia i serà el dia gran del Tio de la Porra.

Bé, millor serà que vos contem ràpidament qui és este personatge i perquè el tenen en tanta estima, a més a més vos aconsellarem la lectura d’un dels nostres llibres  per si voleu conéixer-lo més de prop i aprofundir  en el seu estudi.

El Tio de la Porra i la seua Banda de Tambors amb esperit grotesc són els encarregats d’anunciar el començament de les festes el primer dia de Fira, amb este motiu recorren els carrers i els col·legis de Gandia per fer la diana. Des de 1934, quan per primera vegada va entrar a visitar els escolars del col·legi públic, Joaquin Costa, tots els anys allibera els escolars de les seues tasques perquè visquen amb il·lusió la celebració festiva.

L’origen es troba, segons la fitxa per a la declaració de bé d’interés cultural, en el Tambor Major de la Milícia Nacional del segle XIX, hereu dels tambors i pífols que van tenir els terços espanyols i les ciutats emmurallades.

El Tio de la Porra és el Tambor Major i es distinguix per anar amb el bastó de comandament, també anomenat porra, que és el símbol de la sobirania popular. Amb la porra fa malabars a ritme dels tambors de l’esquadra i els soldats que l’acompanyen. Tota la Banda de Tambors del Tio de la Porra és caracteritza per dur carasses, màscares amb grans nassos amb ulleres, i per la seua indumentària, l’uniforme de granaders de 1808. Abans de l’any 1929 es vestien amb un uniforme militar indeterminat, des d’eixe any que es van llogar a Casa Insa set uniformes de granaders, és el vestit militar que identifica el Tio de la Porra.

tio de la porra Josep Joan Coll Biblioteca Museu Valencia EtnologiaAmb esta senzilla explicació volem apropar-vos a tots i a totes esta figura tan especial, però si voleu saber més només heu de vindre a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per consultar la publicació de Josep Joan Coll Fornés «El Tio de la Porra», editat pel CEIC Alfons el Vell l’any 2011.  El trobareu a la nostra sala de consulta amb la signatura topogràfica : BETNO 6733

Este llibre és un referent per aprofundir en la festa i en este personatge declarat bé immaterial de rellevància local. La base del llibre que hui vos recomanem és l’informe que l’Ajuntament de Gandia va demanar l’autor per poder sol·licitar la declaració de bé d’interés cultural i així obtindre el reconeixement i fomentar  la seua conservació. En ell, l’autor va analitzar la gènesi del personatge, va fer una minuciosa descripció, va intentar aclarir dubtes històrics i va realitzar recomanacions per a la seua gestió futura. Amb la publicació Josep Joan Coll ha aconseguit una ferramenta molt important de divulgació del Tio de la Porra i tindre una completa aproximació a esta figura tan estimada a Gandia i altres pobles de la Safor com ara Ador, Oliva o Bellreguard.