Skip to Content

10.1.2015 | Lectures

Actes de les III Jornades d’Estudi sobre la Festa de Sant Antoni Abat

Actes de les III Jornades d’Estudi sobre la Festa de Sant Antoni Abat. Canals : Associació Cultural La Pebrella , 2014.

Estes actes les podreu consultar i traure en préstec en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. Les trobareu amb la signatura:  BETNO 8089 

Al mes de gener de 2014 es van celebrar a  Canals les III Jornades d’Estudi sobre la Festa de Sant Antoni Abat organitzades per l’Associació Cultural La Pebrella de Canals. Les primeres es van celebrar l’any 2006 a Ascó i les segones en 2009 a Manacor. Com no podia ser d’altra manera, Canals va ser l’organitzador de les jornades que centrarien la temàtica al voltant del territori valencià. Així el passat 10 i 11 de gener, es van reunir a Canals molts coneixedors de la festa com ara Àlvar Monferrer, Henri Bouché o Sergi Gómez i Soler per parlar de la festa de Sant Antoni Abat a Forcall, Otos, Gavarda, Xaló, Enguera, Benissoda, etc.

Vilanova d'Alcolea-Desfilada de muntures enmig del foc

Fot. cedida per La Pebrella

Totes les comunicacions i ponències s’han recollit en este volum que ens apropa un poc més a conéixer com es viu esta celebració a tots els indrets del  territori valencià.

«La festa constitueix una de les manifestacions més genuïnes d’una col·lectivitat humana que vol compartir creences, tradicions, rituals, identitats i, alhora, té una funció social: la d’agermanar i unir aquesta voluntat popular.

Forcall-Colla de sant Antoni, sant Pau i la diableras

Fot. cedida per La Pebrella

La festivitat de Sant Antoni Abat, esdevinguda el 17 de gener, és, sens dubte, una de les festes més celebrades i més importants a dins del començament del cicle d’hivern del calendari festiu tradicional de les nostres terres i la nostra cultura.

Aquesta festa ens possibilita apreciar la transformació, des de diverses perspectives, del que anomenem la festa popular, de la societat que la va crear i la va fer gran.

Benirredrà

Fot. cedida per La Pebrella

La festa antoniana es considera religiosa, perquè així ho celebra la confessió catòlica però també té una projecció profana, en la mesura en què n’és un pretext per retrobar-se en el si d’ una col·lectivitat local.

Una de les característiques d’aquesta festa és la gran diversitat de manifestacions festives populars al voltant de la figura del sant patró dels animals.

Coques de sagí

Fot. cedida per La Pebrella

Es pot considerar que, antigament, fou festa clau, per considerar-la festa major d’hivern vinculada al cicle de Carnestoltes i ,en el present, aquesta festivitat manté la riquesa de costums, tradicions, de pràctiques populars tradicionals i, alhora, ens permet fer una anàlisi dels canvis que s’hi han produït , així com també de les motivacions socials que n’expliquen l’actua vigència o, fins i tot, la seua regeneració.

foguera fontanars

Fot. cedida per La Pebrella

Per aquesta raó, i perquè Canals esdevé en les nostres terres un punt de referència d’aquesta gran tradició de celebrar la festa de Sant Antoni Abat, es convoquen aquestes jornades d’estudi -com abans ho han fet a Ascó i Manacor- per tal d’eixamplar i aprofundir els coneixements, posar en valor i compartir totes les notícies de què disposem de la festa d’aquest sant .

Pretenem que aquestes jornades antonianes siguen un espai de reflexió comuna pel que fa a les celebracions locals, les seues històries, les seues problemàtiques compartides i, sobretot, un lloc d’intercanvi d’experiències sobre les diferents sensibilitats de la festa a hores d’ara»

Associació Cultural La Pebrella

Ací teniu el sumari de les Actes per conéixer totes i cada una de les comunicacions que podreu llegir en esta monogràfic.

Sumari Actes III jornades de la festa de Sant Antoni - Biblioteca Museu Valencia Etnologia

És una publicació molt interessant que es convertirà en un referent en l’estudi de la festa de Sant Antoni Abat al territori valencià. Ja sabeu on trobar-la. Vos esperem en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia!