Arrieta Urtizberea, Iñaki (ed.). El desafío de exponer : procesos y retos museográficos. Bilbao : Universidad del País Vasco. Servicio editorial, D.L. 2015.
Este llibre el trobareu a les pretatgeries de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura:BETNO 8391
Des de fa molt de temps que no parlem a l’Etnobloc de cap llibre que tracte la museografia i la gestió dels museus. En esta ocasió no podem deixar de fer-ho des del moment que les imatges protagonistes de la coberta de la publicació que hui vos presentem són les sales del Museu Valencià d’Etnologia. Com a exemple de noves formes expositives apareixen dos fotografies, una de la sala de l‘horta i la marjal i una altra de la sala de secà i muntanya de la nostra exposició permanent.
Esta monografia és el resultat del X Congrés «Qué y cómo exponer en museos y espacios patrimoniales» que es va celebrar a Donostia el 23 i 24 d’octubre de 2014 organitzat per la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat del País Basc amb el Museo de San Telmo.
En ell va participar el nostre ex director i company, Joan Seguí, amb la comunicació «¡Esta exposición no es para este museo! : las salas permanentes del Museu Valencià d’Etnologia» que s’inclou en el sumari d’esta publicació.
Li hem demanat el nostre company i conservador del Museu Valencià d’Etnologia, Robert Martínez, que ens presente este títol i ací vos deixem el seu comentari:
Estem davant d’un reader, un de tants llibres col·lectius fets ajuntant un grup de papers (articles de i per a consum acadèmic) que tant abunden al caliu de les necessitats curriculars que els sistemes de valoració del professorat universitari imposen. Del coordinador de la publicació, habitual en diverses actes patrocinats pel Museu Valencià d’Etnologia, Iñaki Arrieta Urtizberea, podem dir que és un antropòleg basc que es va llicenciar en Psicologia (1992) i es va doctorar en Antropologia Social i Cultural (1998) per la Universitat del Pais Basc amb la tesi: «Garai berriak baserrian (1930-80): gizarte ruralaren eta baserriaren bilakaeran gizarte industrialak eragindako aldaketa antropologikoak». És professor en el Departament de Filosofia dels Valors i Antropologia Social de la Universitat del Pais Basc des de l’any 2000. Pertany a la Secció d’Antropologia i Etnografia d’Eusko Ikaskuntza, i a l’Associació Basca d’Antropologia Ankulegi.
Les seues línies d’investigació són el medi rural, la museologia i el patrimoni cultural en el País Basc. Ha treballat en nombrosos projectes d’investigació com és ara el cas de « La producción de la localidad a través del patrimonio cultural: globalización, identidad y turismo», «El patrimonio cultural en los programas de desarrollo local de la Unión Europea» i «Museos etnográficos y antropológicos: entre la identidad y el mercado». És autor de capítols de llibres, articles de revistes i editor d’un seguit de monografies com el llibre que hui presentem a l’Etnobloc. Algunes d’estes publicacions les podeu trobar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia.
Què ens ofereix “El desafío de exponer. Procesos y retos museográficos”?. En termes genèrics, un recull d’estudis de casos concrets realitzats pels responsables de cadascun d’ells (cosa que no en tots els articles es fa palesa, induint a cert esbiaixament conceptual), precedits per un article del coordinador emmarcant teòricament el que després ens oferirà el volum. Aquest text (“El complicado arte de exponer”) resulta un interessant estat de la qüestió pel que fa a la concepció de l’exposició com un constructe cultural resultat de la confrontació entre participants desiguals ( professionals del món dels museus i públic), al temps que l’autor aposta per redefinir la relació entre qui conceptualitza l’exposició i el seu visitant fent que el públic entés com a comunitat interpretativa agafe un paper més actiu. Pel camí es podran llegir interessants reflexions sobre l’ús de la paraula en l’exposició o la relació entre discurs expositiu i discurs acadèmic que no per sabudes, a almenys sospitades per molts professionals deixen de ser escaients. De la resta de textos que integren el volum (un parell de contribucions canadenques, una estatunidenca i tres espanyoles, dedicades a diversos aspectes (des de com mostrar objectes indígenes fins a estratègies didàctiques al museu, passant per l’article de l’ex director del Museu Valencià d’Etnologia , Joan Seguí Seguí, sobre el procés de construcció de les sales permanents del Muvaet), caldria destacar la interessant lectura de l’article de Francesc Xavier Hernández Cardona “El Born de Barcelona: exposiciones conmemorativas, límites, problemas y desafíos” que, des d’una perspectiva clarament identitària afronta polèmicament l’elaboració d’un projecte de tanta càrrega simbòlica i política com és el de la musealització de les restes del mercat barceloní del Born.
Robert Martínez
Conservador del Museu Valencià d’Etnologia
Ací vos deixem el sumari complet de «El desafío de exponer»:
- El complicado arte de exponer (Iñaki Arrieta Urtizberea).
- «Esta exposición no es para este museo». Las salas permanentes del Museu Valencià d’Etnologia (Joan Seguí).
- Debunking, Decentralizing and Dissonance: Cultural Jamming @ Museum of Vancouver (Viviane Gosselin).
- L’exposition des objets de cultures autochtones aujourd’hui, gain ou perte de sens? Le cas de l’exposition «C’est notre histoire… » au Musée de la civilisation de Québec (Daniel Arsenault et Nadine Desbiens).
- El Born de Barcelona: exposiciones conmemorativas, límites, problemas y desafíos (Francesc Xavier Hernández Cardona).
- Silencios y omisiones: narrando y exhibiendo la historia nacional (Magdalena Mieri).
- Exhibiting the Commons. The Case of Tensta konsthall (Haizea Barcenilla Garcia).
- Interactividad y patrimonio. Retos, tendencias y líneas de futuro (Núria Serrat Antolí).
Esperem que vos resulte d’allò més interessant i que vingueu a consultar-lo i traure’l en préstec. Vos esperem!