CONCA, Antoni ; DURÀ, J. Daniel; OLTRA, Josep E. Els noms dels éssers naturals : recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida. [València] : Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, 2015
Este llibre el trobareu en les prestatgeries de la nostra sala de consulta amb la signatura: BETNO 8430
L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) convoca des de 1996 un premi d’investigació biennal destinat a ajudar a la realització d’estudis sobre la realitat comarcal que contribuïsquen a un millor coneixement prospectiu de la Vall d’Albaida i de la seua interrelació amb l’exterior. El llibre que hui vos presentem a l’Etnobloc és el resultat del projecte premiat en el X Premi d’Investigació de La Vall d’Albaida convocat per l’IEVA l’any 2014. Com que mantenim intercanvi de publicacions amb els instituts d’investigació comarcals valencians i l’IEVA és un d’ells ens han enviat este darrer premi. Ens ha semblat molt interessant que es tractara d’un llibre sobre etnobotànica i hem demanat els autors que ens el presenten al nostre espai de difusió i així poder donar-lo a conéixer entre els usuaris i seguidors.
Són tres els autors i així es presenten :
Josep E. Oltra i Benavent és el coordinador d’este estudi. Ha publicat un parell de llibres sobre etnobotànica i nombrosos articles en revistes científiques sobre la flora valenciana. Reconeix sentir-se afortunat d’haver-se criat en un ambient rural i recorda que, des de ben menut, ja va quedar fascinat de tota la saviesa etnobiològica que atresoraven els seus pares i avis. Amant per igual del coneixement dels mots i de les plantes, sobre els quals troba que es pot establir un paral·lelisme en alguns aspectes, porta dedicant més de quinze anys a l’estudi dels noms populars dels éssers naturals. Ací teniu les publicacions que d’este autor podeu consultar a la nostra biblioteca.
J. Daniel Durà i Colomar ha centrat el seu interés en l’estudi de la relació entre la cultura popular i la història natural. S’enorgulleix d’haver ajudat a rescatar de l’oblit noms populars, dites, rondalles, cançons, jocs infantils i endevinalles que amablement i apassionadament li han contat llauradors, llenyaters, traginers, caçadors, pastors i dones recol·lectores de verdura. Fruit d’aquestes coneixences el va dur a col·laborar des del primer moment com a especialiste en ciències en el Diccionari de la Vall d’Albaida (DIVA). [*És un projecte wiki molt interessant, enhorabona!]
Antoni Conca i Ferrús realitza des de fa anys investigacions sobre botànica, especialment dins del camp de la micologia. Com a resultat d’aquestes recerques ha publicat diversos llibres sobre etnobotànica i guies i articles científics sobre el món dels bolets. Membre de la Societat Micològica Valenciana (SOMIVAL), és considerat actualment un dels millors coneixedors de la micoflora valenciana i un dels autors que més ha ajudat a divulgar-la. En els darrers anys ha centrat també la seua atenció en l’estudi dels noms populars i els usos dels bolets. Ací teniu les publicacions que d’este autor podeu consultar a la nostra biblioteca.
El llibre:
Prenent com a eix principal els noms populars dels éssers naturals, el llibre compagina tres aspectes del coneixement: un aspecte lingüístic, un d’etnogràfic i un altre de naturalístic. En el vessant lingüístic s’investiga sobre qüestions dialectològiques amb l’aportació de 1.400 noms populars i 800 variants lingüístiques amb la seua fonètica, tot això a partir del treball de camp mitjançant nombroses entrevistes realitzades; en el vessant etnogràfic s’aporta molta informació sobre l’univers cultural que s’ha generat en relació als éssers vius (topònims, locucions, dites, endevinalles, travallengües, jocs infantils, cançons, rondalles, succeïts i dades etnobotàniques, etnozoològiques i etnomicològiques), obtinguda a partir dels informadors i del buidatge bibliogràfic, mentre que en l’aspecte naturalístic es donen dades biològiques sobre unes 700 espècies i s’aporten 360 fotografies que ajuden a la seua identificació.
El llibre s’estructura en tres blocs:
- El primer bloc és format pels apartats introductoris, les abreviatures utilitzades, la metodologia i un apartat referit a qüestions lingüístiques, en el qual es parla dels trets fonètics de la comarca i la formació de mots per derivació.
- El segon bloc és el repertori de noms populars, que s’estructura de diccionari.
- El tercer bloc és constituït per índexs de noms científics i de variants lingüístiques.
En un moment en el qual cada vegada queda menys gent immersa en el món rural tradicional, els reculls sobre els sabers populars tenen el valor de deixar constància escrita d’un patrimoni cultural que, actualment, es troba en perill greu de desaparició. En el cas concret de la saviesa popular relativa els éssers naturals, ara com ara bona part del corpus de noms i de tradicions sorgides com a resultat del contacte de l’ésser humà amb la natura que l’envolta, de l’afany pregon per conéixer-la i entendre-la, s’ha abandonat fins al punt d’arribar a una situació veritablement crítica. En este sentit, el llibre vol contribuir a aportar un granet d’arena més per a la recuperació d’esta parcel·la de la cultura popular. L’estudi se centra en l’àmbit territorial de la comarca de la Vall d’Albaida, tot i que pot ser vàlid per a moltes de les comarques del sud valencià. La interpretació de la natura a partir dels noms que ha donat la gent al llarg dels segles als éssers naturals i de les tradicions populars que s’hi han creat, conforma una cosmovisió de la qual en som hereus i que, segons el parer dels autors, caldria fer un esforç per evitar que acabara en l’oblit.
El autors
La nostra enhorabona als autors per guanyar el premi de l’IEVA i fer possible la publicació d’este treball. Ens ha agradat saber que els guanyadors són autors d’un parell d’articles inclosos en un dels números de la revista Alba que més ens agrada. El número 22-23 de 2011-2012 és un monogràfic que tracta sobre els bolets i que fa poc que des de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia vam recomanar al facebook del Museu en el nostre #TotsElsDimecresUnLlibre.
Els noms dels éssers naturals : recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida és una monografia que combina la ciència i la divulgació, que ens apropa a tots i a totes a conéixer millor el nostre entorn, la saviesa tradicional i les paraules oblidades. De segur ens ajudarà a tindre més respecte amb la natura. Vos convidem a tots i a totes a visitar-nos per consultar este llibre i traure’l en préstec. Vos esperem!