GANCEDO, Emilio. Palabras mayores : un viaje por la memoria rural. Logroño : Pepitas de calabaza, 2015.
Este llibre el trobareu a les prestatgeries de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 8386
Hui vos volem parlar d’un dels llibres que anem a presentar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia en el cicle En veu alta a la Biblioteca. El proper dia 25 de febrer a les 19 hores estarà el seu autor, Emilio Gancedo, a la nostra biblioteca per parlar-nos d’este viatge per la memòria rural.
Emilio Gancedo és periodista del Diario de León des de l’any 2000 i està especialitzat en cultura, patrimoni i etnologia. A més del seu treball periodístic com autor d’articles i reportatges, sèries periodístiques i una columna setmanal anomenada «Marinero de río» és autor de llibres de relats i col·laborador de diversos projectes col·lectius. En tot cas volem destacar el seu treball en el vessant etnològic com autor de dos obres: «La tradición oral», 2008; y «El habla de León», 2009, així com la seua activa participació en Filandones (cuentacuentos Populares). Este interès per la tradició oral i la cultura tradicional l’ha dut a emprendre el viatge amb el qual s’emmarca el llibre que la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia vos vol presentar. Si voleu conéixer un poc millor l’autor vos recomanem que entreu ací.
«Palabras mayores» és el resultat del viatge que Emilio Gancedo va emprendre, entre els mesos de febrer i abril del 2013, per totes les comunitats autònomes del país. Va buscar persones anònimes amb molts anys i amb moltes coses que contar, la immensa majoria procedents del medi rural, i amb elles va tindre uns diàlegs plens de proteïna narrativa. A través d’eixos relats vitals – moltes vegades sorprenents, fascinants o increïbles, tan pròxims inclús a la ficció – estes persones aconseguixen aportar, a l’autor i als lectors, part d’eixe sentit comú, d’eixa filosofia natural i d’eixa humanitat que la nostra societat sembla haver perdut sense remei.
Des de l’emigrant gallec que es va convertir en fotògraf de celebritats als mariners barcelonins obsessionats per les captures i els naufragis; el soldat navarrés que cada any llança un “chupinazo” en record d’unes boires miraculoses, el comerciant valencià fet a si mateix, el sanador castellà que va alçar amb les seues pròpies mans un museu agrícola, el fuster de Conca o el vell transhumant de la serra de Madrid. Paraules majors no és sols una lliçó de dignitat, humilitat, humor i senzillesa dictada per persones que es van veure obligades a enfrontar problemes infinitament majors que l’actual crisi econòmica sinó també un suggestiu viatge per tot l’Estat a través de les seues gents, llengües, festes, paisatges i accents
Sota el títol “El mercantil valenciano” comença el capítol dedicat al valencià que Emilio Gancedo va entrevistar, José Company del Cabanyal. L’autor parla d’ell al web de presentació del llibre amb este paraules:
La expresión ‘hacerse a sí mismo’ adquiere su máximo exponente en la persona de este inquieto valenciano. Nacido en el colorista y castizo barrio del Cabanyal, a medio camino entre el agro, la urbe y el mar, José Company fue un niño de la guerra que por menos de un suspiro no cayó bajo la intensa lluvia de obuses. Comprobó en primera persona el cambio –para peor- efectuado en el sistema educativo después de 1939 y aunque la suya era una casa humildísima, a fuerza de curiosidad, trabajo y audacia aprendió idiomas, puso negocio propio y hasta siguió trabajando, después de retirarse, en una gran empresa editorial.
El web del Palabras Mayores és molt interessant ja que té un recurs de geolocalització de tots els entrevistats que és perfecte per il·lustrar un viatge com este. A partir d’un mapa es poden localitzar tots els llocs que va visitar Emilio Gancedo i totes les persones que va entrevistar amb un poc d’informació de cadascuna i una fotografia. Visitar el web hauria de ser necessari per poder posar-li cara a totes les veus que ixen dels capítols d’este llibre.
Vos convidem a tots i a totes a vindre a la Biblioteca per consultar este llibre i traure’l en préstec, així com també a vindre a conéixer l’autor i sentir tot el que ens ha de contar d’esta experiència el proper 25 de febrer a les 19 hores.
Des d’ací podeu consultar tota la informació: fullet en valencià i fullet en castellà
Ací teniu la resta de presentacions que a hores d’ara tenim programades per al primer semestre de 2016. Apunteu-ho a les vostres agendes. Vos esperem!