VIZCAÍNO, Tono [et al.]. El barri que vam imaginar : cartografia de la lluita veïnal a Sant Marcel·lí. València : Associació de Veïnes i de Veïns de Sant Marcel·lí, 2018
El pròxim 17 d’abril, a les 19 hores, dins del cicle #EnVeuAlta, parlarem amb Tono Vizcaíno, amb Yaiza Pérez, amb Aída Vizcaíno i amb Carles Rodrigo del llibre El barri que vam imaginar : cartografia de la lluita veïnal a Sant Marcel·lí, un barri perifèric de València que viu i sent com un poble i que té un moviment veïnal de gran activitat i arrelament. Els autors i les autores estaran acompanyats per membres de l’Associació de Veïnes i de Veïns de Sant Marcel·lí.
“Quanta gent de València ha sentit alguna volta parlar del barri de Sant Marcel·lí? El nom segurament sona d’oïdes, especialment per als usuaris de la línia 10 de l’EMT –la que connecta el nord i el sud de la ciutat– i els de la Rambleta, inserida en un extrem d’aquest barri. Però, parlant amb sinceritat: quanta gent ha xafat realment Sant Marcel·lí i s’ha deixat perdre en els seus carrers? Segurament molt poca.
És probable que ara més d’una persona s’estiga preguntant què dimonis se li ha perdut a Sant Marcel·lí, quan no és sinó una més de les barriades de la perifèria. Doncs bé, a més de ser un barri tranquil amb vida gairebé de poble, la contrada sud amaga un dels moviments veïnals més potents de la ciutat, el qual va complir en 2016 el seu quaranta aniversari.
Amb el propòsit de recuperar aquests quaranta anys d’experiències acumulades i, al mateix temps, de donar a conéixer les singularitat del barri, acabem de publicar El barri que vam imagina : cartografia de la lluita veïnal a Sant Marcel·lí (2018). Es tracta d’un llibre-guia que convida a descobrir in situ per què el barri és com és i què hi ha tingut a veure l’Associació de Veïnes i Veïns.
A través de disset capítols associats a punts en el plànol del barri, s’aborden les lluites més emblemàtiques, com el soterrament de les vies de l’AVE, la reivindicació del Parc de la Rambleta i l’Espai Rambleta, o l’ampliació del Cementeri General. Però també els valors i els compromisos socials que el moviment ha contret amb la democràcia, la igualtat o la cultura valenciana.
La proposta de fer un llibre que arreplegara les quatre dècades d’història va nàixer de l’Associació de Veïnes i Veïns del Barri Sant Marcel·lí, i la vam conceptualitzar i portar endavant un equip multidisciplinar format per les sociòlogues Aida Vizcaíno i Yaiza Pérez, per l’historiador Tono Vizcaíno i pel dissenyador gràfic Carles Rodrigo, que ja hem treballat conjuntament en el projecte Receptari Extraviat. Per a fer-ho, hem comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Govern Obert, Transparència i Participació Ciutadana, i amb la col·laboració de Caixa Popular i Espai Rambleta.
El contingut l’hem construït a partir de la realització d’entrevistes, de l’observació de l’escenari urbà, de l’anàlisi de documents de l’AVV i de la revisió de les notícies de premsa relacionades des de 1973.
El resultat ha estat un llibre amb un estil divulgatiu i fresc, que escapa de l’habitual enfocament i llenguatge de la lluita veïnal i dels moviments socials. Cerquem, de fet, acostar-nos a un públic general –especialment un públic jove– interessat en la història i en la realitat de la ciutat de València.
El barri que vam imaginar recapitula, en definitiva, el passat i el present de l’acció d’un dels barris més particulars i combatius de la ciutat. Us convidem a descobrir-ho amb nosaltres el dia 17 d’abril al cicle #EnVeuAlta de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. Us hi esperem!”
«Quaranta anys de vivències compartides i aprenentatges de barri donen per a molt. Per a lluites titàniques i sopars de germanor. Per a decisions consensuades i urbanisme fet a peu de carrer. Per a èxits i fracassos. Per a molta reflexió i encara més acció. I també per a un llibre-guia que recorre la cartografia de l’experiència veïnal del barri de Sant Marcel·lí de València. Benvinguts i benvingudes al sud de la ciutat».
El barri que vam imaginar : cartografia de la lluita veïnal a Sant Marcel·lí.
Tono Vizcaíno, Aida Vizcaíno, Yaiza Pérez i Carles Rodrigo.