Skip to Content

10.9.2019 | Activitats, Espanta la por

La nova imatge d’#EspantaLaPor2019

Espanta la por!: per Tots Sants monstres valencians és la campanya que des de 2016 encapçala la Biblioteca- Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia per a reivindicar l’imaginari valencià de la por i enguany tenim preparada una sorpresa molt monstruosa…

Que encara no coneixíeu Espanta la por? Doncs heu de saber que és una campanya amb una forta repercussió a tot el territori valencià gràcies a la implicació dels museus etnològics locals i les biblioteques públiques valencianes. En 2018 van ser 85 municipis els que es van unir al Museu Valencià d’Etnologia i enguany de segur superem eixe número gràcies al bon treball dels professionals al capdavant de les biblioteques i els museus locals. Quan arriba Tots Sants entre tots i totes fem molt de soroll amb els monstres valencians.

Una vegada aclarida la situació… pareu l’orella, lleveu la ràdio, concentreu-vos, apropeu-vos bé, poseu-vos les ulleres si cal perquè… vos anem a contar de què va #EspantaLaPor2019!

Per segona vegada, ja ho vam fer l’any 2017, hem demanat col·laboració a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Valencià (EASD) per a crear la imatge i els recursos de la campanya 2019 i com sempre fan han acceptat de bon gust este repte.

En 2019 hem donat vida a 9 personatges de l’imaginari valencià de la por a través de les disfresses: la bruixa, l’Home del Sac, la Quarantamaula, Queixalets, l’Home dels Nassos, el gegant, el dimoni, el drac i el Caro. L’alumnat de l’assignatura d’Indumentària Escènica del Grau de Moda de l’EASD, coordinat per la seua professora Amparo Peguero, és l’autor dels dissenys i la confecció.  Han creat dues línies: una que podem anomenar “low cost” per a menuts i menudes amb materials reutilitzats i molt senzills de fer i una segona línia “d’alta costura” per a adults. Així realment han creat 16 disfresses, 9 per a la xicalla i 9 per a persones adultes.

Han fet un magnífic treball d’interpretació i reinvenció de la nostra tradició. Eixa era l’objectiu que teníem des del Museu Valencià d’Etnologia que reinterpretaren però sempre des del coneixement. Miquel Puig i Víctor Labrado, grans coneixedors del nostre imaginari, van ser els encarregats de formar l’alumnat i introduir-los en el món fantàstic valencià allà pel mes de març.

A partir d’ahí va començar un intens treball de documentació i experimentació amb diversos materials amb l’objectiu de crear els esbossos  de cadascun dels personatges. Al mes d’abril un jurat format per Víctor Labrado, Miquel Puig, professorat de l’EASD i membres del Museu Valencià d’Etnologia va triar 9 de les propostes presentades perquè entre tot l’alumnat creara les disfresses en un frenètic mes de maig.

Mentrestant la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia es va encarregar de triar els models que donarien vida a les disfresses. En el cas dels adults es va fer una convocatòria entre els professionals de biblioteques i  museus que ja havien participat d’Espanta la por, així per exemple Teresa Gomis, bibliotecària de Guadassuar, es va convertir en el drac o Josep Daràs, bibliotecari d’Onda, es va convertir en el dimoni. A més a més convidàrem tres persones vinculades a la nostra biblioteca bé per ser usuaris o bé per ser actius participants d’altres activitats d’Espanta la por que “havien” de convertir-se en l’Home del Sac, l’Home dels Nassos i el gegant i és que eren perfectes per a eixos papers. Tots van dir que sí a la primera.

Després d’un parell de dies de treball amb la cinta de medir i fent proves de vestuari va arribar el gran dia de la sessió fotogràfica a finals del mes de maig. El primer dia va ser el dedicat als menuts i menudes i el segon als adults. Tots els models aconseguiren donar-li la vida que es mereixien les disfresses creades. Entre rialles, nervis i carreres accelerades, Iván Navarro, el fotògraf de la campanya i també alumne de l’EASD, va fer un treball magnífic per a captar l’essència de la por valenciana.

D’entre tots els personatges i totes les fotografies hem triat estes com a imatges principals de la campanya: l’Home dels nassos, l’Home del sac i la bruixa. Es convertiran en els cartells i els podreu trobar penjats a les parets d’escoles, biblioteques, llibreries…

L’Home dels nassos ha estat dissenyat per l’alumne Guillem Chanza Chanza i el model és Miquel Puig, mestre i escriptor de llibres tant “Espanta la por” com Llampuga, Llampega i Els mons de Laia. A més de formar els alumnes i ser un col·laborador incansable havia de convertir-se en un dels personatges i este paper era per a ell indiscutiblement.

La bruixa ha estat dissenyada per l’alumna Nadia Stanimirova Stoyanova i la model és Maria Díaz, bibliotecària escolar, una d’eixes bibliotecàries inquietes que amb el seu treball ha fet un gran projecte Espanta la por al CEIP Mare de Déu de Bonrepós.

L’Home del sac ha estat dissenyat per l’alumna Lidia Herrero Vilches i el model és Eduardo Almiñana, periodista i crític literari, que té una barba que no podíem deixar escapar, perfecta per a l’Home del sac. Usuari de la biblioteca i coneixedor d’Espanta la por va dir que sí a la primera.

La confecció l’ha realitzat el conjunt de l’alumnat de l’assignatura d’Indumentària teatral del Grau de Moda de l’EASD coordinats per la professora Amparo Peguero.

El maquillatge és una col·laboració de MGM Professional Make Up i les transformacions les han realitzades l’alumnat de la seua escola.

El gran treball de fotografia és obra de Iván Navarro, fotògraf professional i estudiant del Grau de Fotografia de l’EASD.

El disseny del cartell és d’Ortogràfic.

La coordinació i organització de tot este maremàgnum és de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia.

No podem acabar sense agrair de tot cor les facilitats que per a treballar conjuntament dóna sempre l’EASD principalment a la professora Amparo Peguero i al subdirector Antonio Sanchis que mai ens diu no. Gràcies a la inestimable ajuda i col·laboració desinteressada principalment de Miquel Puig i Víctor Labrado, encara que també d’altres experts que han participat com són Joan Borja, Dani Miquel, Joaquim G. Caturla, Francesc Gisbert i Pepa Guardiola. Gràcies a tots per dir que sí i oferir-nos el vostre temps. I per suposat als models bibliotecaris i no bibliotecaris, als menuts i menudes i a les seues famílies per voler cedir la seua imatge i deixar-nos transformar-los en monstres i criatures de la por i no en herois i princeses.

Poc a poc vos anirem revelant més secrets de la campanya d’enguany: la resta de personatges, els vídeo tutorials de com fer les disfresses als més menuts i menudes de la casa, el documental i fins i tot una exposició que inaugurarem el proper 17 d’octubre, a més de la programació….

Esteu a l’aguait i recordeu Per Tots Sants, monstres valencians, del 17 d’octubre al 16 de novembre.