Skip to Content

12.2.2022 | Activitats

10 anys de Jornades sobre Biblioteques de Museus (BIMUS)

Les Jornades BIMUS són el punt de connexió de les biblioteques de museus i la nostra oportunitat per contar què és el que estem fent. En este article vos contem de quina manera ha participat la Biblioteca de L’ETNO des de 2011.

Els passats 18 i 19 de novembre es van celebrar les VI Jornades de Biblioteques de Museus (BIMUS) amb el títol Bibliotecas reinventadas: estrategias de transformación i la Biblioteca de L’ETNO no podia faltar.

Les Jornades BIMUS se celebren des de l’any 2011 organitzades per la Red de Bibliotecas de Museos de la Subdirección General de Museos Estatales depenent del Ministerio de Cultura y Deporte. Des d’aleshores s’han celebrat 6 jornades cada dos anys i sempre a Madrid, encara que cada any han tingut com a seu un museu diferent de la xarxa BIMUS.

Les Jornades BIMUS són l’oportunitat que tenim tots els professionals de les biblioteques de museus per  trobar-nos, donar a conèixer els nostres projectes i escoltar els nostres companys i companyes per aprendre d’ells i d’elles. És el nostre fórum. I totes les comunicacions presentades any darrere any es publiquen a les actes que apareixen únicament en format digital.

Anem a fer un repàs per totes les Jornades destacant la participació i contribució de la Biblioteca de L’ETNO,  una curació de continguts dels aspectes més destacables de les jornades per organitzar la informació i la participació de la nostra biblioteca.


2011. I Jornadas sobre Bibliotecas de Museos. Nuevos medios y nuevos públicos 

Celebrades al Museo del Traje els dies 28, 29 i 30 de novembre de 2011 es va analitzar en primer lloc el nou model de les biblioteques de museus, en segon lloc, el treball en xarxa d’este tipus de biblioteques que arribava amb forces amb la xarxa BIMUS i en tercer lloc els nous públics que naixien de la web 2.0 i les biblioteques digitals.

Per primera vegada els professionals de biblioteques de museus teníem un fórum especialitzat i estable que arribava per a quedar-se i que amb força aglutinava tota la tipologia de biblioteques de museus. No hem d’oblidar en tot cas que la Biblioteca – Centre de Documentació Artium amb Elena Roseras al capdavant realitzava des de l’any 2002 de manera bienal «Encuentros de Centros de Documentación de Arte Contemporáneo», així com també que la Biblioteca del Museo Etnolóxico de Ribadavia organitzava per primera vegada en 2010 la Xornada sobre Bibliotecas especializadas que es repetirien en 2013 i 2016 i a les quals les biblioteques de museus estaven sempre presents.

Les jornades BIMUS 2011 van ser l’oportunitat d’escoltar i conèixer grandíssims professionals com Elena Roseras (Artium) i d’altres que ja no podrem escoltar més com Javier Docampo (en aquell moment en la Biblioteca del Museo del Prado) i Araceli Corbo ( MUSAC), i va ser el moment de fer amics i contactes que al llarg dels anys ens han facilitat recursos d’informació i gestions.

Aquella Jornada va ser la culpable del naixement de MUSAS València, al caliu del projecte MUSAS que va presentar Emilio Trueba (Biblioteca del Museo Etnográfico de Castilla y León). Poques setmanes després de BIMUS les bibliotecàries de museus de la ciutat de València ens vam reunir, ens vam conèixer i vam crear MUSAS València com a grup de biblioteques i bibliotecaris de museus de la ciutat de València que volíem treballar de manera cooperativa per poder dur avant activitats i projectes conjunts per millorar la nostra presència i visibilitat en la ciutat.

En les actes de les primeres Jornades BIMUS, Emilio Trueba va convidar Amparo Pons (Biblioteca L’ETNO) a parlar de MUSAS València al seu article El proyecto MUSAS / MUSAS València: un proyecto local

Actes de les I Jornades BIMUS

 


2013. II Jornadas sobre Bibliotecas de Museos. Estrategias e innovación

Celebrades al Museo del Prado els dies 6, 7 i 8 de novembre de 2013 i es va centrar en les estratègies i innovacions que es podien aplicar en la gestió i l’organització de les biblioteques de museus. El primer dia es va centrar en les estratègies seguides davant la crisi en les biblioteques de museus en 2013 i es presentaren casos pràctics i aplicats en diferents museus espanyols.

En estes segones jornades la Biblioteca de L’ETNO va ser convidada per a parlar de l’ETNOBLOC, del nostre blog. No va ser una proposta del nostre centre sinó que en aquell moment ens va contactar Raúl Alonso, el coordinador en aquell moment de la xarxa BIMUS per convidar-nos  a parlar del nostre blog com un instrument estratègic.

Així a les actes d’aquell any podeu llegir:

Una fórmula para la difusión bibliotecaria: Etnobloc presentada per Amparo Pons. En este article podeu llegir com va començar l’aventura de l’Etnobloc i el procés de canvi que en aquell moment es plantejava que va donar com a resultat l’actual blog. Enguany tenim en projecte fer un canvi gràfic i estructural d’un blog que no ha deixat de generar continguts des de 2011 i que sempre està obert a les col·laboracions.

Actes de les II Jornades BIMUS

 

 

 


2015. III Jornadas sobre Bibliotecas de Museos. Hacia una integración de colecciones y servicios

Celebrades al Museo Lázaro Galdiano els dies 26 i 27 de novembre i centrades en reflexionar com les biblioteques de museus gestionaven, descrivien i difundien les col·leccions.

En esta ocasió la Biblioteca de L’ETNO no va presentar cap comunicació però sí que hi va haver representació valenciana amb Eloisa García (IVAM) que va presentar Biblioteca del IVAM. Procesos y estrategias actuales.

Actes de les III Jornades BIMUS

 

 

 

 

 

 

 

 

2017. IV Jornadas sobre Bibliotecas de Museos. Estrategias sostenibles y alianzas en Bibliotecas de museos 

Celebrades al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía els dies 23 i 24 de novembre i dedicades a repensar les necessàries aliances per difondre el patrimoni bibliogràfic i  els reptes del món digital.

Les jornades les va obrir la conferència inaugural de Glòria Pérez Salmerón sempre motivadora i en aquella ocasió tres biblioteques de museus valencians vam participar: IVAM, Museu de Prehistòria i L’ETNO.

En el mateix any que vam presentar a les Jornades FESABID el pòster sobre el projecte wiki de L’ETNO que va resultar guanyador del premi al millor disseny, presentàrem a la Jornada BIMUS la proposta de parlar d’este projecte i va ser acceptat. Amparo Pons va fer la presentació tot just després de Jesús Tramullas i Rubén Ojeda (Wikimedia España) que van presentar la comunicació: Líneas para el desarrollo de proyectos con Wikipedia y Wikimedia Commons en museos y bibliotecas. Ells van fer la introducció i contextualització perfecta per a la presentació de la nostra comunicació : Un wikiresidente en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnología que signàrem Amparo Pons, Sergio Baggetto , Andrés Marín Jarque (disseny L’ETNO) i Francesc J. Fort i Silvestre (viquipedista resident en aquell moment).

La Biblioteca coordina el projecte #GLAMWIKI de L’ETNO des de 2016 i encara continuem convençudíssims que podem fer molt per millorar el contingut sobre la cultura popular valenciana a l’enciclopèdia més consultada del món.

Actes de les IV Jornades BIMUS


2019. Quintas Jornadas sobre Bibliotecas de Museos. Bibliotecas de museos: un espacio común 

Celebrades al Museu de América els dies 21 i 22 de novembre es va dedicar a la gestió i tractament de les col·leccions especials de les biblioteques de museus el primer dia i el segon es va centrar en les accions de les biblioteques i la interacció amb la comunitat.

Va ser en esta segona part on pensàrem que la campanya Espanta la por podia encaixar a la perfecció. Arribava el moment de parlar del nostre projecte estrela als nostres companys i companyes de professió i en un context al qual encara no ho havíem fet ja que sempre havíem parlat de la campanya a espais vinculats amb el foment lector i no amb la gestió bibliotecària.

La presentació va ser tot un èxit i va agradar moltíssim a tots els assistents: Espanta la Por: una estrategia de acceso a la colección local presentada per Amparo Pons.

Eixe mateix dia parlàrem també a Madrid d’Espanta la por per en esta ocasió a un públic molt diferent. En esta ocasió la professora de l’EASD Amparo Peguero i Amparo Pons presentaren la comunicació Espanta la por : vistiendo el imaginario valenciano en el «8º Encuentro BID de Enseñanza y Diseño. Foro de innovación docente» Podeu trobar l’article a les pp. 542-547.

Actes de les V Jornades BIMUS


2021. VI Jornadas de Bibliotecas de Museos. Bibliotecas reinventadas: estrategias de transformación.

Celebrades en el Museo Arqueológico Nacional els dies 18 i 19 de novembre i després d’una pandèmia que encara continuava activa el segon dia es va dedicar en analitzar com les biblioteques de museus han enfrontat el repte de la COVID19 i com han creat estratègies per a transformar-se  i adaptar-se a les circumstàncies.

Des de la coordinació de BIMUS convidaren Amparo Pons, com a cap de la Biblioteca de L’ETNO i també des del seu vessant com a presidenta del COBDCV en aquell moment, per donar una visió del què havia passat a les biblioteques valencianes i com havien superat la pandèmia. Amparo va presentar la següent comunicació:  Supervivencia bibliotecaria a una pandemia. Una doble mirada desde L’ETNO y las bibliotecas valencianas, on va barrejar les dues visions. Esta comunicació serà publicada en 2023.

I en 2023 de nou no faltarem a les VI Jornades BIMUS