Voleu saber per què existeix una carta extraordinària de la Fallera Calavera que es diu Espanta la por? Voleu saber per què a la Biblioteca de L’ETNO li semblava una gran idea? Voleu saber quin és eixe monstre que abraça la Fallera Calavera? Doncs entreu que vos ho expliquem tot fil per randa. Endavant!
Esta explicació és una assignatura pendent des que va eixir la carta en Tots Sants, però finalment tot arriba. Espanta la por és la campanya per a reivindicar l’imaginari de la por valenciana que organitza L’ETNO des de 2016. Cada any quan arriba Tots Sants i quan ens invadeix la festa més globalitzada, que no cal que nomenem, ens dediquem a contar les rondalles més fantàstiques i esborronadores de la nostra literatura popular, a difondre bons llibres que recopilen i actualitzen tot este imaginari i per descomptat reviscolem les criatures més fantàstiques i inquietants del nostre imaginari: les bruixes, la Quarantamaula, l’Home del sac, el moro mussa, el Butoni, els donyets, el dimoni… vos sonen d’alguna cosa?
Sí, clar que vos sonen perquè són personatges de cartes de la Fallera Calavera. Alguns de vosaltres potser havieu llegit rondalles d’Enric Valor com El jugador de Petrer o I queixalets també!, alguns altres potser heu escoltat la vostra iaia dir-vos que vos menjareu el sopar que sinò vindria el Butoni i se vos emportaria o potser vos havien advertit que si aneu a soles pel carrer se vos enduria l’Home del sac o el moro Mussa. Només potser, perquè molts altres haureu escoltat per primera vegada estos noms de la mà d’un joc de taula, gràcies a la Fallera Calavera.
L’objectiu d’Espanta la por i del joc de la Fallera Calavera és el mateix: reviscolar la nostra cultura popular, mantindre-la viva amb un llenguatge molt contemporani. Tenim molts punts en comú. De fet, al llarg d’estos anys hem fet diversos tornejos a L’ETNO quan arribava Espanta la por, fins i tot fèrem una partida demostració de l’Alakazum perquè a la Biblioteca de L’ETNO el joc de la Fallera Calavera li sembla una ferramenta meravellosa per a aconseguir els seus objectius i atraure a un públic adolescent i adult.
En 2020 vam donar un pas més endavant junt a la Fallera Calavera. Des de la Biblioteca de L’ETNO ajudàrem a documentar la Falleripèdia, aportàrem el valor informatiu necessari per saber més del contingut de les cartes, després l’autor dels textos, Tono Vizcaíno, li va a aportar la qualitat de la seua ploma. Ah! i tampoc hem de oblidar que ajudàrem a documentar Alakazum al posar en contacte l’autor del joc, Enric Aguilar amb experts de Galícia i Andalusia.
Quin era el pas que ens quedava per fer amb tanta connexió prèvia? Connectar de veres els dos projectes amb la carta extraordinària Espanta la por, ací està la raó de la carta extraordinària Espanta la por.
Els jocs són interessants per a una Biblioteca de museu? I tant! Són una font d’informació i de coneixement divertidíssima que ens ajuda a a difondre els nostres interessos. La Biblioteca de L’ETNO poc a poc adquireix tots aquells jocs de taula que s’editen sobre temes de la nostra cultura valenciana i fins i tot el 2019 vam crear el nostre propi joc: el Joc d’Espanta la por, amb l’ajuda d’Homoludicus entre d’altres. Estem convençudíssims que els jocs de taula són cultura.
Quin és el monstre de la carta?
És un dibuix de l’il·lustrador i dissenyador de L’ETNO, Andrés Marín Jarque. El va crear en 2016 per representar la Tarasca. Es tracta d’una bèstia festiva vinculada a la festa del Corpus Christi junt a altres que coneixereu perquè s’han convertit en carta de la Fallera com la Cuca Fera o altres elements de la festa com la Moma i els momos. La Tarasca és una bèstia que segons conta la llegenda vivia a Tarascon (França) on tenia a la població acovardida fins que Santa Marta la va vèncer gràcies a la paraula i la pregària fins que l’amansà i alliberà la població.
En 2016 la Tarasca i Marta van ser les protagonistes del nostre incipient projecte Espanta la por. Marta es va convertir en una dolça xiqueta que passejava a una bèstia ferotge i molt punk que ens va ajudar a mostrar com tots podem vèncer les nostres pors parlant d’allò que ens passa.
L’abraçada entre la Fallera Calavera i la Tarasca vol representar això mateix, com hem d’afrontar les pors per poder espantar-les.
Com lliurem les cartes? La Biblioteca de L’ETNO està lliurant a poc a poc cartes però encara ens queden moltes.
Atenció! Les properes es voran:
– Als premis del Torneig de la Fallera Calavera que es farà al Saló del Còmic el proper 5 de març que organitza Homoludicus junt a Zombi Paella i també se sortejaran algunes entre els assistents.
– Als premis del concurs de fotografia fallera que tots els anys convoquem per alliberar fotos de Falles a la Viqupèdia, el Wiki Loves Falles 2022.
– I heu d’estar molt atents a les xarxes de L’ETNO perquè repartirem cartes en sortejos i de segur que per a Falles 2022 tindreu una bona oportunitat!
Si voleu saber més coses no dubteu en preguntar-nos però amb tot açò que vos hem contat ja podreu entendre perquè un museu com L’ETNO fa colla amb un joc com La Fallera Calavera!