El 30 de març a les 18:30 h presentem En Veu Alta «Xodos, un poble de Penyagolosa. Dels orígens a la Nova Ruralitat»
I si esteu pensant que este serà un llibre localista que només interessarà a la gent de Xodos esteu equivocadíssims perquè Xodos és representatiu de tots els pobles d’interior, i no només de Castelló, sinó de qualsevol comarca valenciana perquè la seua problemàtica és comuna a tots. O potser penseu que l’èxode rural és només cosa de Xodos?
Este llibre està editat per la Universitat Jaume I de Castelló i en la presentació comptarem amb els seus autors: Joaquim Escrig i Antur Aparici.
Joaquim Escrig, historiador, i Artur Aparici, sociòleg, són originaris de Llucena i Xodos i han exercit professionalment de docents i investigadors a l’Ensenyament Secundari i la Universitat.
Joaquim Escrig té diverses publicacions relacionades amb la comarca de l’Alcalatén i, en general, amb les comarques septentrionals valencianes. A tall d’exemple: Llucena: una història de l’Alcalatén o La Llucena masovera.
Per la seua part, Artur Aparici, com a sociòleg rural, ha estat director de l’Observatori per al Desenvolupament Sociocultural Rural de Castelló de la Universitat Jaume I i és membre coordinador del Fòrum de la Nova Ruralitat.
Ambdós duen a terme activitats de dinamització social i cultural tant locals com comarcals i, dins d’aquestes, s’inclou l’elaboració conjunta d’aquest llibre. Amb ell, es pretén donar visibilitat no només a la gent i al poble de Xodos en el seu passat, present i futur; sinó també al conjunt de la gent i dels pobles interiors de les nostres comarques.
Xodos, com qualsevol poble valencià, és un microcosmos on es reflecteix i comprén l’evolució i el present de la societat valenciana. Un microcosmos condicionat per la seua localització als peus de l’elevada Penyagolosa. Aquesta circumstància li ha conferit unes característiques especials, tant geogràfiques i econòmiques com històriques i sociològiques, que han matisat la seua evolució, sense allunyar-se massa, però, de l’experimentada, en termes generals, per la societat valenciana.
El fet d’haver estat aïllat durant gran part de la seua historia no li ha evitat patir, com qualsevol altre poble, les vicissituds d’una història orquestrada quasi sempre per elements aliens, que s’han manifestat sovint d’una manera dura i descarnada, a la qual la gent xodenca sempre ha tractat de sobreposar-se.
Des de l’anàlisi d’una localitat concreta, els autors ofereixen una visió «de baix cap amunt» de la història valenciana, tractant així de fer-la més comprensible.
La història d’un poble de muntanya de l’interior castellonenc, des dels seus orígens fins a l’actualitat, rematada amb els principals reptes de futur en un context de crisi energètica, climàtica i de matèries primeres, és aquest llibre.
Els fets de la vida local es relaten en el marc dels pobles de la comarca i comarques veïnes, però també del País Valencià, de l’Estat espanyol i d’Europa, i alhora és particularment curós en analitzar les desigualtats de classe, de gènere i les desigualtats socials territorials.
L’últim terç del llibre fa una anàlisi detallada dels canvis demogràfics ocorreguts als pobles rurals, explica les causes econòmiques, així com les socials, culturals i ideològiques, i incideix en els moviments migratoris des de finals del segle XIX fins al buidatge produït per l’èxode rural dels anys seixanta i setanta del XX, i el degoteig posterior, que deixa abandonats els pobles en mantenir-se les polítiques institucionals, territorialment desequilibrants, bàsicament inalterades des del franquisme fins a l’actualitat.
Vos esperem a tots i a totes el dijous 30 de març a les 18:30 h a la Sala Secà i Muntanya de L’ETNO!