El 22 de juny a les 18:30 hores tenim un Comboi i Antropologia molt especial: «Raquetistes. Una recerca sobre la professionalització de les dones en l’esport»
En primer lloc, és especial perquè en esta ocasió a l’organització habitual de la Biblioteca de L’ETNO i de l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) s’uneix la Federació de Frontenis i Pilota de la Comunitat Valenciana (FFPCV)
En segon lloc, perquè dos membres de l’AVA, Helena Paricio i Víctor Agulló, coprotagonitzen este Comboi i Antropologia junt a Olatz González.
I en tercer lloc, perquè acollim a l’antropòloga de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), Olatz González, autora de Raquetistas : gloria, represión y olvido de las pelotaris, un llibre editat per una de les editorials que més s’estimem (en esta biblioteca), Sans Soleil.
Per totes estes raons i perquè anem a parlar d’esport, de la presència de les dones, dels silencis, de l’oblit i de la recuperació de la memòria pensem que no pots faltar el proper 22 de juny.
Vos presentem a les protagonistes del Comboi i Antropologia:
Olatz González Abrisketa. Professora d’Antropologia en la Universidad del País Vasco UPV/EHU és autora del llibre Pelota vasca: un ritual una estètica, en el que explora la influència del joc de pilota en l’imaginari i identitat basques. Ha codirigit la pel·lícula Pelota II juntament amb el cineasta danès Jørgen Leth i comissariat l’exposició Jokoak. Materia y desafío, celebrada en el Museo San Telmo en el 2016. El 2022 va publicar el llibre Raquetistas. Gloria, represión y olvido de las pelotaris profesionales (Sans Soleil Ediciones).
Víctor Agulló Calatayud. Sociòleg i professor titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Especialista en Sociologia de l’Esport, història de les manifestacions culturals valencianes vinculades a l’esport i temes relacionats amb l’epidemiologia o la prevenció de les addiccions, integrant sempre de manera transversal a la seua investigació la perspectiva de gènere. Ha escrit i dirigit nombroses obres acadèmiques o divulgatives sobre pilota valenciana.
Helena Paricio de Castro. Llicenciada en Antropologia és professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Compagina la docència universitària amb la gestió i difusió del patrimoni cultural i mediambiental. Ha col·laborat amb L’ETNO en diferents projectes del Museu de la Paraula (Arxiu de la Memòria Oral Valenciana). Actualment es troba immersa en una recerca sobre les jugadores de pilota valenciana, havent publicat diversos articles sobre aquest tema. Igualment, juntament amb Víctor Agulló, han escrit l’epíleg del llibre: Raquetistas. Gloria, represión y olvido de las pelotaris profesionales (Sans Soleil Ediciones) d’Olatz González Abrisketa (2022).
I de què parlarem al Comboi i Antropologia?
«Raquetistes. Una recerca sobre la professionalització de les dones en l’esport»
Les dones van jugar professionalment a pilota almenys des de 1917 fins a 1980. Durant dècades el seu èxit va superar al dels seus homòlegs masculins, per tant què va passar per a que no sapiguem res d’elles?
Olatz González Abrisketa porta anys investigant el fenomen de les raquetistes i per això ens contextualitzarà aquest fet a escala internacional. Moltes raquetistes eren basques, però no totes, i jugaven en frontons repartits per tota la península, així com Balears, Canàries, Cuba i Mèxic. Parlarà de com i per què es masculinitza l’esport al llarg del segle XX i com s’ha construït una visió que contrasta amb el fet de les raquetistes, esportistes que guanyaven sous que triplicaven el salari mitjà de l’època.
Una investigació que també parteix des de València per part d’Helena Paricio de Castro i Víctor Agulló Calatayud, els quals van iniciar la recerca sobre les raquetistes del Frontón Chiqui de València (1942-1954), contactant amb els familiars de les pelotaris afincades a València, moltes basques i algunes valencianes. A través d’una etnografia amb entrevistes i recopilació documental van reconstruir les vides de les raquetistes, probablement les primeres professionals esportistes.
Una iniciativa que comptà amb la col·laboració de la Direcció General d’Esports de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana.
No falteu! Dijous, 22 de juny a les 18:30, vos esperem al pati de L’ETNO amb la bona companyia de la Federació de Frontenis i Pilota de la Comunitat Valenciana (FFPCV)
Per si algú encara està perdut: L’ETNO es troba al Centre Museístic de la Beneficència, carrer Corona, 36 de València.
Vos deixem el vídeo de la sessió!