Skip to Content

30.5.2024 | Activitats

Comboi i Antropologia amb Yaiza Pérez

Ajornat! Ajornem el Comboi i Antropologia del dijous 13 de juny amb Yaiza Pérez!

 Disculpeu les molèsties, però per motius personals hem hagut de suspendre la sessió d’este dijous. Més endavant vos indicarem una data alternativa per a poder gaudir de la conversa oberta de Yaiza Pérez amb Immaculada Cerdà sobre la presència i ús del valencià en l’àmbit comercial. Esteu a l’aguait!


 

La Biblioteca de L’ETNO i l’Associació Valenciana d’Antropologia convoquen l’últim Comboi i Antropologia d’abans d’estiu per a parlar amb Yaiza Pérez de:

«El valencià al comerç: utopia o realitat?»

I en esta ocasió, Yaiza estarà acompanyada per Immaculada Cerdà, acadèmica de l’Academia Valenciana de la Llengua i cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.

Yaiza Pérez Alonso

Soc doctora en Ciències Socials i sociòloga. Vaig cursar el Màster Internacional en Migracions de la Universitat de València i el Postgrau “Investigació quantitativa i bases de dades” que imparteix el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS). He format part de l’equip d’Eixam Estudis Sociològics SL des de 2011 fins a 2022, amb el càrrec de Directora científica. Entre les tasques desenvolupades en Eixam, cal destacar: la investigació social aplicada, el disseny de polítiques públiques, els processos participatius i la formació especialitzada a diferents col·lectius en investigació social i mètodes de recerca.

Actualment, treballe de professora al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Les línies de recerca dels darrers anys són: les condicions de vida de les persones migrants, la diversitat etnocultural, la participació ciutadana i la sociolingüística.

El valencià al comerç: utopia o realitat?

Al Comboi i Antropologia del 13 de juny ens aproparem a una temàtica poc estudiada al nostre territori:  la presència i ús del valencià en l’àmbit comercial. Concretament, ens centrarem en el paisatge lingüístic visual i sonor que trobem al xicotet comerç, als mercats municipals i als centres comercials. Parlarem sobre els principals resultats  de la recerca desenvolupada en el marc de la tesi doctoral i reflexionarem sobre la situació del valencià en un espai qüotidià d’interrelació social central com és el comerç.

La investigació combina metodologia qualitativa i quantitativa: 6 grups de discussió, observación participant a 1856 botigues establertes en sis ciutats del País Valencià (Castelló, València, Alcoi, Gandia, Alacant i Elx) i enquestes a públic general resident al territorio valencià.

Per anar obrint boca, un titular: “el valencià no es veu però sí s’escolta” i l’accés a l’article que Violeta Tena va escriure a la revista El Temps sobre la meua tesi: Les eternes rebaixes de la llengua als comerços valencians

Per aprofundir en este tema, hem volgut convidar Immaculada Cerdà per a acompanyar en la conversa a Yaiza Pérez. Immaculada Cerdà treballa intensament per la promoció del valencià en l’Administració Local i amb la mirada fixa anualment en les campanyes de l’ús del valencià als comerços locals. Tindrem una doble mirada d’este cas d’anàlisi sociolingüístic sobre el valencià al comerç.