L’illa d’Ellis va ser una de les principals portes d’entrada als Estats Units des de 1892 fins a 1954. El seu Arxiu té tota la informació sobre els immigrants que entraren per l’illa als EUA. Hui vos volem mostrar com buscar en la base de dades en línia i tindre èxit. El 18 de desembre, el Museu Valencià d’Etnologia inaugurarà l’exposició «Barres i estels: els valencians i els Estats Units», i des de la Biblioteca volem ajudar a entendre el fenomen de la migració valenciana cap als Estats Units, mostrant-vos el funcionament d’esta eina.
Ellis island és un xicotet illot situat en el port de Nova York, en la badia enfront de Nova Jersey. Està just al costat de l’illa de la famosa Estàtua de la Llibertat, símbol de la ciutat. En 1982 es va crear la Fundació de l’Estàtua de la Llibertat i l’illa d’Ellis; en 1990, Ellis va obrir al públic com a museu i fins ara ha rebut més de trenta milions de visitants.
L’illa d’Ellis va ser una de les principals portes d’entrada d’immigrants als Estats Units, junt a altres ports com ara el de Nova Orleans, Boston, Philadelphia, San Francisco o Miami. Les instal·lacions duaneres d’Ellis van obrir l’1 de gener de 1892 com a punt de control mèdic i legal. Els passatgers de primera i segona classe no estaven obligats a patir el procés d’inspecció de l’illa, ja que en el vaixell eren inspeccionats, encara que de manera molt somera. Se suposava que si tenien prou diners per comprar un bitllet d’este nivell no serien una càrrega per al país que els rebia. Si no passaven estes inspeccions preliminars que es feien al vaixell per motius legals o mèdics, havien de passar l’exhaustiva inspecció d’Ellis com la resta de passatgers de tercera classe que viatjaven al mateix vaixell.
D’esta manera en l’illa es controlaven totes les persones immigrants, els vaixells i les tripulacions. Es feia un rigorós control de tots els que arribaven als Estats Units travessant esta porta . De cada home i dona, adult o xiquet que entrava es registrava el seu nom i els cognoms, l’últim lloc de residència, la data d’arribada, l’edat, el sexe, l’estat civil, el nom del vaixell i el port d’eixida.
Encara que a partir de l’any 1924, amb la ratificació de la llei de quotes es va restringir molt l’entrada de gent de moltes nacionalitats, les xifres parlen soles. Des que es va obrir Ellis en 1892, fins a l’any 1954 que va tancar, van ser 12 milions de persones les que entraren als Estats Units per este punt. Un percentatge molt baix, en comparació amb la resta de nacionalitats, és els d’espanyols que hi accediren i en un menor nombre entre estos, els dels valencians. Encara i tot van ser molts els qui visqueren l’aventura d’emigrar al país de les oportunitats en el primer terç del segle XX.
Mireu este vídeo per a entendre un poc més com era l’arribada a l’Illa d’Ellis i el control que allí es feia.
¿Teniu algun familiar o conegut que va fer este viatge? ¿Voleu saber alguna cosa d’ell? Teniu al vostre abast a través de la xarxa d’internet l’accés lliure i gratuït a la base de dades de consulta de l’Arxiu de l’illa d’Ellis.
Cada vaixell mantenia llistes de passatgers per a facilitar el control i l’examen de cadascuna de les persones que hi arribava. Es tracta dels ships manifests.
Comencem la recerca…
Si vos registreu en el web serà molt més fàcil fer un seguiment de la vostra recerca ja que vos permetrà guardar cada una de les cerques que feu i la informació trobada. A més a més, podreu, si voleu, pagar per a aconseguir còpies de les imatges del vaixell, d’un certificat d’arribada, dels documents on consta la informació del vostre parent. Vos trobareu amb una ferramenta molt potent, però amb eixe caràcter capitalista nord-americà en el què tot és vendible.
Per a registrar-vos demanen poques coses, el vostre nom, correu electrònic, país i codi postal. Vos enviaran un correu electrònic per a confirmar el compte i ja estareu dins de la plataforma amb el vostre nom.
¿Com heu de buscar?
Podeu fer tres consultes: buscar passatgers, buscar vaixells i buscar passatgers famosos.
El que més vos pot interessar és buscar els passatgers, de manera que anem a vore com podem fer-ho:
Aneu al passenger search. Heu de saber almenys el cognom o el nom, o la inicial del nom per a fer una recerca. Hi ha un potent filtre molt visual en el qual podeu definir si el cognom és exacte, si pot ser el nom o el cognom, si sona paregut, etc.
També podeu filtrar per sexe, estat civil, any de naixement, edat a l’arribada, any, mes o dia d’arribada, etc. Així com pel lloc de naixement, vaixell del viatge, port d’eixida, port d’arribada, etc. Teniu moltes possibilitats de consulta.
Si esteu fent la recerca sobre la població d’un poble, podeu agafar els cognoms i filtrar pel lloc de naixement. Ara farem una prova per a buscar els habitants de Salem (Vall d’Albaida) amb el cognom Cortell.
Els resultats de la recerca es mostren amb un primer llistat de persones amb el nom complet, any d’arribada, últim lloc de residència, nom del vaixell i la possibilitat d’accedir a tres tipus d’informació directament:
Passenger record. S’accedix al número de passatger, a la pàgina i la línia de la llista de passatgers del vaixell on viatjava i a la possibilitat de comprar un certificat.
Ship imatge. S’accedix a la fotografia, la informació i la seua història del vaixell.
Ship manifest. Es consulta el full digitalitzat on apareix la informació de cada passatger i on es pot ampliar amb altres dades com l’ofici que tenia en el seu lloc d’origen. També és molt útil per a saber amb qui viatjava, normalment les famílies anaven llistades totes seguides.
En la part superior d’esta pàgina trobareu el número identificatiu, el full i l’ordre de línia dins del full on està anotat el passatger, informació bàsica del vaixell i la possibilitat de comprar en paper els fulls on apareix.
En la part inferior apareix digitalitzat el full i la informació bàsica transcrita, així com també es pot navegar avant i arrere, seguint les pàgines. La digitalització s’amplia passant el cursor pel damunt i la informació es llig perfectament amb molta qualitat.
Esperem que l’explicació que vos hem fet de com buscar en l’Arxiu de l’illa d’Ellis vos ajude en la vostra tasca investigadora i siga profitosa. Si alguna cosa no vos ha quedat clara, podeu preguntar-nos i vos intentarem ajudar.
Sense cap mena de dubte, es una bona eina i molt interessant pel gran valor informatiu que té. Vos animem encaridament que la utilitzeu! Ja ens contareu si teniu èxit!