Skip to Content

3.2.2021 | Lectures

Atovó : Projecte Artefacte

Atovó és un homenatge poètic i visual al paisatge de l’Horta Nord, als rajolars i als fumerals en peu. Hem convidat els autors per fer les presentacions d’este preciós llibre en forma d’atovó.

Qui són els autors?

Jordi V. Durà (València 1952)

Llicenciat en Filosofia i Lletres (secció Geografia i Història) per la Universitat de València ha dedicat la seua vida laboral a la docència no universitària. Ha participat en diverses exposicions col·lectives (Xicaranda-Godella, Amic de Railowsky-Llibreria Railowsky, Mar entre tierras-Rambleta). Actualment el seu interès com a fotògraf es circumscriu a l’estudi dels paisatges periurbans des del punt de vista de la fotografia contemporània.

 

Marià Garrañana (València 1949)

Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de València. Com a investigador plàstic des de sempre ha cregut en la integració de les diverses arts tal com van plantejar De Stijt i la Bauhaus. Així al seu treball com a pintor cal afegir-ne les col·laboracions amb altres artistes per tal de desenvolupar diferents projectes com ara:
A- Trabajos plásticos y música contemporánea (1974-1982).
B- Sobre la obra perdida de Jusep Torres Campalans (1999-2000).
C- Deformes / poesia i pintura (2002).
D- Atovó (2015-2020).

 

 Atovó, publicació editada per l’Ajuntament de Foios (Regidoria de Cultura) i de la qual s’han imprès 200 exemplars numerats, proposa una reflexió poètica, primordialment a través de la imatge pictòrica i fotogràfica, sobre el valor estètic d’un paisatge tan humanitzat com és el de la comarca de l’Horta que envolta la ciutat de València, concretament en el seu enclavament del nord (Horta Nord).

 

En aquest paisatge singular s’entremesclen tot allò que correspon al desenvolupament agrícola tradicional i contemporani de la comarca amb la presència constant del tarongerar, amb les construccions fabrils, els rajolars, que afloren sobre els arbres com a superposicions producte d’una tímida industrialització, actualment tot en decadència. Si acceptem que el paisatge com a tal és un constructe humà a partir de la mirada, la nostra, en aquest cas, s’ha dirigit a albirar en ell, “furgant” entre els seus fumerals i altres elements visibles, aquells aspectes formals que ens retrotrauen al paisatge estètic-conceptual de les avantguardes de les primeres dècades del segle XX.

Sobre Atovó Romà de la Calle ha dit:

Comptat i debatut, ni més ni menys, són ben conscients Jordi V. Durà i Marià Garrañana de reivindicar, amb el seu compromís creatiu, una ètica dels llocs, que implica, al seu torn, encarar la natura com a història, per reubicar, de nou, a les persones en aquest paisatge rescatat. Es tracta de tornar-los, si és possible, la seua capacitat de mirar, d’observar i descobrir l’entorn, enmig de tantes imatges -virtuals en el seu inanitat- que ens inunden. Tornar a ser poetes de la quotidianitat, tal és la clau funcional que desitjaríem intercanviar amb els altres. Poetitzar no és sinó col·leccionar experiències i sentiments, pensaments i idees i compartir-los, a través de les paraules i les imatges, amb la natura, en el fons, convertida en context.

Per tot això, atents com no podria ser d’una altra manera al valor etnogràfic i patrimonial del conjunt, proposem una reflexió visual (pictòrica i fotogràfica), poètica, sobre aquells aspectes formals paisatgístics concomitants amb altres territoris creatius, trobats durant els nostres passejos. La publicació resultant ho amalgama tot en un format de llibre que, com el seu títol mateix indica vol ser un artefacte material semblant a una rajola la matèria amb la qual està feta són les seues 190 pàgines d’imatges i textos, tot finalment «amassat» pel dissenyador gràfic Jordi Durà Fernández per tal de conferir-li l’aparença definitiva d’un Atovó.

Jordi Durà i Marià Garrañana

Amants del patrimoni industrial, que ens sabem que en sou uns quants, estem seguríssims que este llibre vos agradarà de totes totes. Us animem a conèixer-lo i a gaudir-lo. A la Biblioteca de L’ETNO en tenim un exemplar dels únics 200 que s’han editat i ja sabeu que si el tenim a la biblioteca està a la disposició de tots i de totes vosaltres. Vos esperem!