Skip to Content

16.12.2014 | Lectures

Barres i estels. Els valencians i els USA

Barres i estels : els valencians i els USA. València : Museu Valencià d’Etnologia, 2014. El trobareu a les prestatgeries de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura:BETNO 8136

Es tracta del catàleg de la nova exposició temporal del Museu Valencià d’Etnologia que podreu visitar des del 17 de desembre de 2014 fins al 24 de maig de 2015.

El proper dimecres, 17 de desembre, el Museu Valencià d’Etnologia inaugura una nova exposició temporal que davall el títol Barres i estels: els valencians i els USA analitzarà l’herència de la cultura dels Estats Units en la societat valenciana. Fins al 24 de maig de 2015 podreu visitar una exposició «centrada en la influència de la cultura i la manera de vida nord-americana en la contemporaneïtat valenciana; de la Factoria Ford-Almussafes, a l’obra de l’Equip Crònica, dels comics de Marvel a les cançons d’Elvis Presley, l’exposició reflexiona sobre molts elements de la cultura mainstream nord-americana que han tingut el seu reflex en la societat Valenciana, un reflex polièdric en el qual trobem des de l’emulació, al rebuig passant per l’assumpció crítica, en tot cas mai la indiferència».

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 2.  Museu Valencià d'Etnologia

Tampoc podem oblidar en este anàlisi la migració dels valencians cap als Estats Units, de la qual ja hem parlat en este blog a través de les ressenyes de diferents publicacions com ara Valencians a Nova York : el cas de la Marina Alta (1912-1920) de Teresa Morell, Fent les amèriques (Ondara, 1912 – 1920) : l’emigració a Amèrica del Nord a principis del segle XX de Vicent Ortuño, D’Ondara a Broadway : l’excepcionalitat de Trini Reyes de Jovi Lozano- Seser o l’última publicació de Vicent Ortuño, en este cas amb Josep Doménech Part, Valerià Gil : la veu de Pamis a Amèrica (Ondara, 1895 – Nova York, 1942). Totes estes lectures vos les hem recomanades a través del facebook del Museu Valencià d’Etnologia #totselsdimecresunllibre en els darrers mesos.

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 3.  Museu Valencià d'Etnologia

El catàleg de l’exposició manté el mateix nom amb un disseny i una tipografia molt americana, a més a més el seu contingut, de gran qualitat, no vos deixarà indiferents. Vos deixem amb tots els articles que trobareu en esta nova publicació del Museu Valencià d’Etnologia:

GARCÍA ZANÓN, Asunción; MARTÍNEZ CANET, Robert. La lliçó de Walt Whitman, revisitada = Walt Whitman’s revisitedRobert Martínez i Asunción García són conservadors del Museu Valencià d’Etnologia, els comissaris d’esta exposició, i els autors d’esta introducció al catàleg de l’exposició.

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 13.  Museu Valencià d'EtnologiaESTEVE, Juli. El somni americà de 15.000 valencians = the dream of 15.000 valencians. Juli Esteve és periodista, a més de ser l’autor de la sèrie documental Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, el primer capítol de la qual, Cap a terra promesa, es projectarà el 29 de gener al Museu Valencià d’Etnologia.

 

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 17.  Museu Valencià d'Etnologia

GARCÍA HERNANDORENA, Mª José. Els emigrants valencians als Estats Units : una aproximació des dels documents personals = Valencian emigrants to the United States : an approach from personal documents. Mª José García és doctoranda en antropologia per la Universitat de València. En la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia podeu consultar el seu treball d’investigació del Màster en Sociologia i Antropologia de les Polítiques Públiques de la UV  que té com a títol: De la colla a la guenga : memòria i reconstrucció biogràfica dels emigrants valencians als EEUU d’Amèrica 1920-1934.

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 67.  Museu Valencià d'Etnologia

RIBES-IBORRA, Vicente. De costa… a costa = From coast… to coast. Vicente Ribes Iborra és el director de l’Institut Alfons el Magnànim i autor de diversos treballs sobre la presència valenciana en els actuals Estats Units en els segles XVIII i XIX. Ací teniu els títols de Vicente Ribes que podeu consultar a la nostra Biblioteca.

 

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 32.  Museu Valencià d'Etnologia

MARCO, José María. Els espanyols i la identitat nord-americana = The spanish and american identity. José María Marco és historiador i columnista de premsa. Autor de «La nueva revolución americana».

MOLLÀ, Toni. Las Vegas, falles all year long. Toni Mollà és sociolingüista i autor  de llibres  com ara «Més enllà de San Francisco», «Un adéu a la tribu» o «Dietari d’hivern a Nova Anglaterra». Ací podeu consultar les publicacions  que d’este autor tenim a la nostra Biblioteca.

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 114.  Museu Valencià d'Etnologia

Els textos del catàleg els trobareu en valencià, anglés i castellà. Entre les seues pàgines s’inclou un quadernet amb fotografies del muntatge de l’exposició. Si vos han agradat les imatges d’esta entrada, totes són pàgines del catàleg, vos les mostrem perquè es feu una idea de la seua qualitat.

Quan tinguem acabat tot el procés tècnic, vos informarem de quina és la signatura topogràfica per poder consultar-lo en la nostra Biblioteca i poder traure’l en préstec. Fins que arribe eixe moment, li posem a esta entrada el cartell de «The end»

Barres i estels : els valencians i els USA. Catàleg pàg. 136.  Museu Valencià d'Etnologia