Skip to Content

16.7.2019 | Activitats

#CaféiAntropologia amb Àngel Martínez (URV)

El dia 26 de setembre a les 18 hores vos esperem amb un café a la mà per a parlar amb Àngel Martínez sobre el significat del símptomes com un punt de partida per a una antropologia de les afliccions. L’AVA i la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia comptem amb un nou col·laborador molt especial, el Grau d’Antropologia i Evolució Humana interuniversitari de la UOC i la URV.

Arribem a la tercera sessió 2019 del nostre #CaféiAntropologia!!!

El Café i Antropologia : dijous antropològics a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia és una cita organitzada per la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia  i  l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA)  a la qual s’uneix en esta ocasió el Grau d’Antropologia i Evolució Humana interuniversitari de la UOC i la URV. 

Volem fugir de l’academicisme i portar a l’abast de tothom temes antropològics d’actualitat, estimular un enriquiment recíproc i multilateral.

És per això que és una activitat oberta a tot el públic!

Lloc: Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. C/ Corona, 36 – València

Dia i hora: 26 de setembre, vos esperem amb un café a les 18h.

«Què hi ha en un símptoma? Cap a una antropologia de les afliccions humanes » amb Àngel Martínez Hernáez

 

Àngel Martínez Hernáez és catedràtic d’antropologia social i director del Medical Anthropology Research Center de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat professor o professor/investigador visitant en diferents universitats a Europa, Amèrica Llatina i Estats Units, entre elles a la University of California San Diego (Fulbright Visiting Scholar).  Entre les seues línies de recerca destaquen la salut col·lectiva, les cultures biomèdiques, la teoria antropològica, les polítiques sanitàries a Europa i Amèrica Llatina i les cultures amazòniques. El seu últim llibre és Síntomas y pequeños mundos (2019) publicat a Anthropos/Siglo XXI.

 

 

«Què hi ha en un símptoma? Cap a una antropologia de les afliccions humanes»

En el context de la ciència occidental, el símptoma ha estat considerat un reducte indiscutible de les ciències mèdiques. Si bé els manuals de medicina i de psiquiatria han diferenciat entre signes, en tant que observats pel professional, i símptomes, en tant que expressats pel pacient, aquests últims s’han considerat usualment com a realitats naturals que únicament adquirien sentit en la inferència d’un destinatari clínic. D’aquesta manera, la narrativa d’aflicció ha estat sistemàticament silenciada. Privades de legitimitat, les paraules del pacient han estat associades amb l’error i la ignorància. En aquesta xerrada, Àngel Martínez Hernáez parlarà de les seves recerques en el camp de l’antropologia mèdica i, especialment, del rescat del significat del símptomes com un punt de partida per a una antropologia de les afliccions.

Vos esperem!

Col·laboradors especials d’esta sessió: