Des de fa uns quants mesos estem alimentant l’Etnobloc amb moltíssimes col·laboracions externes. Ens sembla una bona manera d’enriquir-lo i d’aprendre d’altres.
El més habitual és la intervenció dels autors amb els quals ens posem en contacte per presentar-nos en primera persona les seues publicacions, però també ho fem amb projectes i col·lectius que ens criden l’atenció per la seua manera de treballar. Gent que funciona de manera diferent a les xarxes socials i que tracten temes d’interés per als nostres usuaris. En esta ocasió vos volem presentar un projecte interessant en matèria de patrimoni i que descobrirem per casualitat. Ens vam posar en contacte amb ells i els vam demanar que es presentaren a l’Etnobloc per contar la seua experiència i poder aprendre un poc més. Són un bon exemple per poder obrir les nostres ments i posar-li cara a la col·laboració i al bon ús de les ferramentes socials per tractar temes seriosos com és el patrimoni. Encara hi ha molts professionals que pensen que les xarxes socials i totes les ferramentes gratuïtes que hi ha al web són espais secundaris sense cap rigor i que només serveixen per fer relacions socials. Res més lluny d’això, són plataformes perfectes per la cooperació i el treball en equip que obrin finestres de debat i comunicació amb gran visibilitat.
Ací teniu als amics de Cafés de Patrimoni!
Cafès de Patrimoni és una iniciativa col·lectiva que respon a la necessitat de generar punts de trobada entre persones vinculades professionalment a l’àmbit del patrimoni. Entenem aquesta vinculació des d’una perspectiva aglutinadora i hi tenen cabuda professionals d’administracions públiques, empreses privades, freelances, estudiants, etcètera. Cafès de Patrimoni també és un projecte dirigit a fomentar actituds crítiques i afavorir l’opinió enfront l’estat de la qüestió de l’àmbit patrimonial, les eines de què disposen els seus professionals i quines solucions s’hi podrien trobar amb la participació de tots les agents implicats.
La proposta va néixer l’any 2012 quan, a partir de converses generades a les xarxes, un grup de persones van decidir organitzar una trobada informal per seguir parlant de temes relacionats amb el patrimoni, la seva gestió, els seus usos i la dinamització.
Cafès de Patrimoni s’ha anat transformant amb el pas del temps, però el projecte continua fidel als seus principis, treballant aspectes de difusió i dinamització a la xarxa però establint trobades puntuals en espais de caire eminentment patrimonial. Actualment, i des del passat any 2013, les nostres propostes se centren en un tema de debat. A partir d’aquest, convidem diferents especialistes a escriure articles d’opinió oferint així un punt de debat i discussió a la xarxa, obert a la participació de tothom. A continuació, es convoca una visita presencial a algun espai patrimonial relacionat amb el tema proposat i plantegem un debat final amb algun convidat, així com amb l’equip que ens ha acollit durant la visita. Temes com l’abandonament d’espais patrimonials, la vinculació entre política i patrimoni o l’aprofitament turístic d’uns determinats elements patrimonials han estat tractats a les nostres trobades.
Tal i com ha anat variant fins l’actualitat, des de l’organització esperem que la proposta segueixi mutant, esdevingui més útil als professionals de la cultura i aporti solucions a l’entorn en el qual ens movem. Hi ha aspectes a millorar així com d’altres camins a explorar.
Si voleu seguir de prop el projecte, ens podeu trobar a les xarxes al nostre blog o al nostre compte de twitter
L’esperit col·laboratiu el tenen en moltes ferramentes que utilitzen. Animeu-se a participar-hi! Tenen un canal de Pinterest per parlar de llibres de patrimoni al qual podeu intervindre fent recomanacions i escrivint alguna ressenya i també un mapa cooperatiu de google per localitzar patrimoni en risc.
Feu-li una ullada al seu bloc i comproveu per vosaltres mateixos com treballen. El seu àmbit és Catalunya però no estem lluny per poder col·laborar, a més a més ens poden servir com a exemple de bones pràctiques per aplicar-les al territori valencià.
Gràcies amics de Cafès de Patrimoni!