Skip to Content

18.1.2016 | Lectures

Càntirs valencians de fantasia

CALVO VERGÉS, Oriol. Càntirs valencians de fantasia : el reflex d’un cultura mediterrània. Argentona : Museu del Càntir d’Argentona, 2014.

Este llibre el trobareu a les prestatgeries de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 8429

Per fer selecció bibliogràfica utilitzem diferents fonts d’informació i de tant en tant ens trobem amb xicotets tresors que per ser edicions menudes o desvinculades de les fonts habituals són difícils de trobar i ens sorprenen gratament. No tenim cap contacte d’intercanvi amb el Museu del Càntir d’Argentona però de seguida vam pensar que este llibre l’havíem de tindre a la bilbioteca per posar-lo al vostre abast. Quan ens posarem en contacte amb ells demanant-los un exemplar  de seguida ens l’enviàrem i a més a més els va agradar la idea de presentar-lo a l’Etnobloc.

Orioll Calvo Vergés

 

Oriol Calvo Vergés és el director del Museu del Càntir d’Argentona i l’autor dels textos del catàleg. Ell va ser l’interlocutor i el que ens va prestar de seguida tota l’ajuda que li demanàrem. Ell és també el que ens ha remet la presentació del catàleg del que hui vos volem parlar a l’Etnobloc. Vos deixem amb les seus paraules.

 

 

Dins el món dels càntirs, les botiges valencianes de fantasia constitueixen una tipologia a part, una classe en si mateixa, tant per la seva singularitat formal com per la gran quantitat de models i exemplars com se’n van fer. Passa molt poques vegades en el món de l’art popular, que es pugui categoritzar d’una manera tant diferenciada una producció material, com en aquest cas. És per això que des de fa més de trenta anys el Museu del Càntir d’Argentona, situat a 30 kilòmetres al nord de Barcelona, es va proposar incorporar i completar aquesta producció de càntirs (que és com en diem a Catalunya a les botiges o els botijons).

 Hem de confessar que la gran varietat de colors i formes aparentment banals, així com pel fet que molts porten la inscripció “Recuerdo de Valencia”, feia que molts els consideressin objectes de poc valor etnogràfic i museístic.  De mica en mica, però, vam anar veient que aquests atuells ens explicaven moltes coses d’un poble i la seva cultura, la valenciana, com l’arquitectura popular, devocions religioses, feines del camp, productes de la terra, animals domèstics, festes, grupa valenciana, nits d’albades, vestits tradicionals i altres elements singulars centrats, això si, en la societat més tradicional i replicant els tòpics més típics dels valencians: les taronges, les barraques, les falleres o el Miquelet, amb un fort regust faller.

 

Grupa - Manises MCA 1735

Grupa – Manises
MCA 1735

És important, i és el que hem intentat en aquesta publicació, anar un pas més enllà de l’anècdota de la iconografia de l’objecte, atès aquestes ceràmiques ens donen molta informació de la cultura que les ha produït i això passa en pocs casos en el camp de la ceràmica. El més curiós és que aquests objectes sempre siguin botiges, quan el més lògic és que fossin simples figures, atès que rarament es van usar per a l’aigua, com van fer més tard fabricants valencians com Lladró, amb les seves cursis figures que tant d’èxit van tenir durant la segona meitat dels segle XX.

Quiosc florista - Manises OCV_150

Quiosc florista – Manises
OCV 150

 

El Museu del Càntir d’Argentona, des de la seva ubicació a la nova seu l’any 2000, dedica tota la primera planta a exposicions temàtiques i no vam dubtar el 2012 en dedicar-la a aquesta singular producció valenciana. La mostra es va allargar fins a finals de 2014 i va permetre a molts visitants descobrir molts trets culturals valencians a través d’un element que no els era estrany, atès que els càntirs valencians de fantasia, sobretot els de les taronges i llimones, eren força populars a Catalunya.

Llimones - Manises MCA_2887

Llimones – Manises
MCA 2887

Al museu hi tenim uns 400 exemplars d’aquestes botiges, la gran majoria de Manises, el gran centre productor, però també de Biar i, en menys mesura, d’Agost, Ribesalbes, Onda, Alcora i altres pobles de tradició ceràmica del País Valencià.

Music - Biar MCA_1003

Músic – Biar
MCA 1003

Creiem que no s’ha fet justícia amb les botiges de fantasia i cal reivindicar-les com el que són: una producció ceràmica valenciana molt singular que ens aporta una gran informació de la cultura que representa i, en molts casos, són d’una molt bona factura i realització artística, especialment els que es van fer abans de la Guerra Civil. Us animem a llegir el catàleg i a ampliar el col·leccionisme i estudi d’aquestes botiges.

 Agraeixo ben sincerament al Museu Valencià d’Etnologia i als responsables de la seva biblioteca la difusió d’aquesta publicació.

 Oriol Calvo Vergés, director del Museu del Càntir d’Argentona

Argentona, 5 de gener de 2016

Moltíssimes gràcies a Oriol Calvo i al Museu del Càntir d’Argentona per la donació del catàleg a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, això com per voler participar amb el nostre Etnobloc i compartir així tot este treball d’investigació al voltant d’un element tan valencià.

El Museu del Càntir d’Argentona té disponible el catàleg en lliure accés en pdf. Punxeu ací per accedir-hi.

I a tots vosaltres, lectors i usuaris, este llibre i molts més vos esperen a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per poder consultar-los en sala i traure’ls en préstec, el que més vos estimeu fer. Vos esperem a tots i a totes!