Skip to Content

12.4.2024 | Activitats

Comboi i Antropologia amb les dones de la Vall d’Albaida

Agendeu! Dijous, 2 de maig a les 18:30 hores a L’ETNO, a la sala Secà i Muntanya.

La Biblioteca de L’ETNO i l’Associació Valenciana d’Antropologia donen la benvinguda a les dones de la Vall d’Albaida que protagonitzaran el primer Comboi i Antropologia de 2024 amb el títol:

De portes endins. Dones vida i treball a la Vall d’Albaida

 

Lluïsa Gallego i Mariola Montosa, docents i membres de l’IEVA, són les responsables del guió i la direcció de De portes endins. Dones vida i treball a la Vall d’Albaida, el segon documental produït per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) dedicat a la vida de les dones a la nostra comarca.

L’audiovisual, nascut amb l’objectiu de visibilitzar-ne els treballs ”invisibles”, és fruit de la col·laboració de diverses membres de l’associació.

Anar pels carrers del poble, era vore les dones feinejant a casa. Espolsaven, agranaven, arruixaven, entraven les cassoles recollides al forn… però era també sentir els sorolls d’unes altres faenes: martellets, màquines de cosir, tisores de podar… Eren faenes que convertien les cases en tallers, remunerades però poc reconegudes.

De portes endins mostra alguns dels treballs que les dones han fet dins de casa per a les empreses de la Vall d’Albaida que durant dècades derivaren bona part de la mà d’obra a les veïnes del poble. Una pràctica estesa també fora de la comarca, i dels registres oficials. El documental, doncs, “obri les portes” dels tallers improvisats que van contribuir al desenvolupament econòmic de la comarca a partir dels anys 1960, així com de l’economia familiar mateixa. A través del testimoni d’onze dones de diferents edats i treballs distints, descobrim com conciliaven les faenes dins de la llar: la retribuïda i la de mestressa de casa.

 

Relació dels treballs i dones entrevistades:

“El fardo – Gene Cuquerella i Maria Fina Soriano van treballar en la indústria tèxtil.  En la fàbrica mentres eren fadrines i repuntant roba en casa quan es casaren.

Fer motxos” – Carmen Albert va viure la mecanització d’aquest treball i la seua desaparició en sa casa d’Albaida.

“Embogar cadires” – Úrsula Valero s’ha dedicat, com bona part de la seua família, al treball de la boga, sobretot en cadires.

Folrar garrafes de vidre” – Carmen Muñoz, Rosa Vila i Amparo Moscardó han fet diversos treballs al llarg de la seua vida, però destaquem el folrat de garrafes de vidre, un treball molt vinculat a la producció vidriera en la comarca.

La vara” – Tere Vicent i Maria José Penadés expliquen com és la producció de la vara (el viver de vinya) i les implicacions d’aquesta tasca en les seues vides.

“Fer espardenya” – Mari Carmen Esparza i Carla Sempere lluiten per mantenir un treball artesanal que han heretat dels seus avantpassats, una tasca que requereix constància i sacrifici, motiu pel qual les noves generacions no hi volen treballar.

 

Es tracten els seguents temes:

El pas de lescola al món laboral. El sistema educatiu i el modus vivendi de la societat de l’època permetia que les dones començaren a treballar abans de tindre l’edat oficial.

El matrimoni i la maternitat. La conciliació ha sigut i és un dels principals problemes que tenen les dones per a exercir una professió regular. Tanmateix, treballar en casa els permetia de tindre cura de la família i fer les tasques de la llar.

 El temps d’oci. Treballar i fer de mare i esposa dins de casa no va ser sinònim, però, de temps lliure ni de vacances.

La realització d’aquest documental és obra d’Anmorsígol, pseudònim amb què el valldalbaidí Pau Romero signa els seus treballs audiovisuals. I la producció és de l’IEVA.

Vos recomanem que vingueu a passar la vesprada amb nosaltres! Visualitzarem el documental i parlarem del guionatze, de les testimonis, de les entrevistes, en definitiva, de tot el procés que tant ens interessa en els Combois i Antropologia, i per suposat, de les dones al mercat laboral i dels treballs invisibles !

Vos esperem, dijous, 2 de maig a les 18 hores a L’ETNO!