Skip to Content

19.12.2013 | Lectures

El Cançoneret valencià de Nadal de Sanchis Guarner

El passat mes de novembre vos contàvem a bombo i platerets que Dani Miquel, el catacançons, havia vingut a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per conéixer-nos i regalar-nos un exemplar de “A Nadal un pas de pardal”.

Amb Dani Miquel parlàrem dels seus anteriors discs, del treball que fa per reviure i captivar a grans i menuts amb les cançons tradicionals i de com per parlar de nadales és d’imprescindible un magnífic llibre que podeu consultar a la nostra Biblioteca. Dani el va qualificar com una “meravella de llibret” que ha fet servir com referent del seu disc. Es tracta del Cançoneret valencià de Nadal de Manuel Sanchis Guarner.

Este llibre es va editar per primera vegada l’any 1960 per l’editorial Torre, va ser el número 43 de la seua col·lecció Espiga. L’any 1973 l’editorial Gorg va publicar la segona edició “molt augmentada”. Segons el preludi d’esta, escrit per Josep Climent, la llista de reculls no havia canviat massa de la de 1960, si bé és cert s’havien inclòs nous reculls i quaderns de l’Institut de Musicologia d’Alfons el Magnànim i d’altres que s’havien preparat per a la Secció Femenina del Moviment. Malgrat tot esta segona edició és la més coneguda.

El cançoneret valencià de Nadal està estructurat en quatre capítols: cançons d’arguilando, nadales valencianes antigues, nadales religioses actuals i nadales profanes actuals, amb explicacions introductòries i transcripcions musicals. En el prefaci, Manuel Sanchis Guarner afirma que no es tracta d’un treball de replega sistemàtica pels pobles, sinó d’un estudi i recopilació de tota la bibliografia consultada, entre d’altres la Memòria de la recerca de cançons i músiques populars realitzada perls germans Joaquin i Just Sansalvador i Cortés al Comtat de Cocentaina (1 agost-5 octubre 1924) publicada ala volum II de Materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Barcelona, 1929), pàgs. 9-87.

L’any 2006, en el context de la celebració de l’any dedicat a la figura de Manuel Sanchis Guarner, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va publicar una edició facsímil del Cançoneret Valencià de Nadal, juntament amb un CD de Nadales amb el mateix títol. És el número 2 de la col·lecció Discos Compactes on noms principals de la música valenciana posen veu i música a les nadales recollides al llibre de Sanchis Guarner. En este CD podeu trobar a Paco Muñoz cantant la meravellosa cançó de bressol “La nit de Nadal”, a Al Tall amb “l’asguinaldo de Tonet”, “Maria anava partera”, “Pastorets i pastoretes”…, a Carraixet posant veu a “A Betlem me’n vull anar” o l’animada “Camina, Maria”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua té digitalitzat este llibre en la seua web, punxeu ací i podreu descarregar-lo

CD – BETNO RE 0080

Si s’ho estimeu més podeu passar per la Biblioteca i consultar l’edició original de 1973 amb la signatura BETNO NP C. 01 / nº8. En el cas d’este exemplar no el podeu traure en préstec però no patiu que també en tenim l’edició facsímil que va editar l’AVL en 2006 que sí podeu endur-vos a casa, la trobareu amb la signatura: BETNO 5466.
El CD del que vos parlàvem abans també el podeu trobar a la Biblioteca amb la signatura: BETNO RE 0080

El Cançoneret valencià de Nadal es va incloure l’any 1987 en el número 6 de la col·lecció “Obra completa” que l’editorial Tres i Quatre va publicar amb el títol Teatre i festa : de Nadal a Falles. En la Biblioteca el tenim amb la signatura: BETNO 851/5.Enguany, Dani Miquel ha rescatat de l’oblit les Nadales valencianes i el cançoneret valencià de Nadal per barrejar tradicionals sons d’instruments com la simbomba, el rec-rec, el pandero, el carranc o matraca… amb un baix o una bateria. Ha revitalitzat les Nadales per atraure grans i menuts i poder oblidar els reiteratius “villancicos” que acaben saturant-nos en estes festes. No deixeu de sentir les nadales cantades per Dani Miquel: Camina Maria, Esta nit és bona nit, L’olla de Nadal, Maria anava partera, A Betlem me’n vull anar o la meravellosa La nit de Nadal. Este cap de setmana tindrem oberta la Biblioteca de matí amb motiu de l’exposició “El món en un Betlem” i vos posarem el disc de A Nadal, un pas de pardal per poder disfrutar més de la visita i demostrar-vos com és de bonic el nostre patrimoni oral valencià.Vos deixem un exemple del que el Cançoneret valencià de Nadal de Sanchis Guarner i A Nadal, un pas de pardal de Dani Miquel fan per la transmissió de la cultura tradicional valenciana entre els més menuts. Es tracta d’un video de felicitació de Nadal que han preparat els xiquets del CRA Castell de Carbonera dels pobles de la Vall d’Albaida: Bèlgida, Beniatjar i Otos, amb la qual també volen convidar-vos a tots a la XXVII Trobada d’Escoles en Valencià el proper 12 d’abril a Beniatjar. Han utilitzat com a música de fons la nadala “Camina Maria” en la versió que ha fet Dani Miquel en el seu últim disc. Esperem que vos agrade…

Vos esperem!