Skip to Content

1.10.2011 | Lectures

El llibre del mes d’octubre

CORTÉS LÓPEZ, Luis. Diccionario histórico-etnográfico de los pueblos de África. Madrid: Mundo Negro, [2009]

CORTÉS LÓPEZ, Luis. Pueblos y culturas de África : (etnohistoria, mito y sociedad). Madrid: Mundo Negro, [2001]

Els internautes que freqüenten Mes a mes llibres i demés, recordaran  que  comentarem fa un parell de mesos la història de l’Àfrica negra de Joseph Ki–Zerbo, obra que, encara que fonamentalment històrica, donades les peculiaritats del treball documental referent a la història precolonial d’Àfrica, té una evident vinculació amb l’antropologia. Els dos títols que ressenyem aquest mes són el complement perfecte a l’obra de Ki-Zerbo. Aquests dos llibres són, sens dubte, les més completes obres de referència escrites en llengua castellana sobre les ètnies africanes (especialment pel que fa a les que habiten al sud del Sàhara).

El “Diccionari historicoetnogràfic dels pobles d’Àfrica” és una de les obres que amb més cura i temps ha preparat el professor de la Universitat de Salamanca, historiador i africanista José Luis Cortés López. Des que va començar les seues corregudes per Àfrica allà pels anys 1970 ha anat arreplegant l’existència i el forma de vida dels pobles.

Fruit de les seues experiències personals i de consultes als que per diversos motius passen gran part de la seua vida a Àfrica, és aquesta obra en què José Luis Cortés López afronta un repte molt important dins de la bibliografia sobre temes africans. És la primera experiència d’aquest tipus en el món acadèmic, i més de 5.500 pobles es presenten els lectors perquè coneguen la seua existència, organització, vida, xicoteta història, etc. És una gran aportació no sols per als estudiosos d’Àfrica, sinó també per a tots aquells que vullguen tindre un primer contacte amb les seues gents.

El segon dels llibres, “Pobles i cultures d’Àfrica (Etnohistòria, mite i societat)”, veritable continuació de l’anterior és un estudi, amb menor voluntat enciclopèdica i, amb certs indicis de diccionari d’autor.

Ambdós han sigut editats per l’Editorial Mundo Negro, vinculada a la revista homònima (ara també accessible en la web en la seua versió digital),  publicació comboniana que no cal presentar als interessats en les qüestions africanes en llengua castellana, ja que porta cinc dècades informant sobre el continent veí.

 Robert Martínez

Conservador del Museu Valencià d’Etnologia