Tenim el plaer de convidar-vos a la presentació En Veu Alta del darrer llibre de Carles Rodrigo Alfonso: «Una explotació agrària de l’Horta Sud durant l’autarquia (1939-1959)» el proper 28 de maig a les 18:30 hores a la Sala Secà i Muntanya de L’ETNO.
I diguem que és un plaer perquè veritablement ho és presentar-vos a un gran usuari de la nostra Biblioteca. A hores d’ara vos farem cinc cèntims de l’autor i de la publicació, però vos esperem a tots i a totes el proper 28 de maig.
Carles Rodrigo Alfonso és un estudiós i alhora divulgador al voltant del món rural i agrari valencià, de la cultura popular en general. Geògraf de formació, una disciplina que a les darreres dècades ha nodrit de nombroses i sovint valuoses persones a les iniciatives més diverses, comparteix eixe interés pel territori amb el coneixement, la investigació i la difusió al voltant de la història i l’etnologia. Tot això sense perdre el rastre amb la també sempre vocacional agricultura.
Activista integrant de col·lectius ambientals i territorials, amb dècades de trepitjar el territori valencià poble a poble, de parlar amb la seua gent amunt i avall, es considera molt afortunat, un privilegiat, per comptar amb moltes amistats i coneguts per tot arreu. A banda, Carles és un aficionat als arxius i un lector impenitent que l’ha convertit en usuari destacat de la Biblioteca de L’ETNO.

La recollida de materials etnològics, sovint podríem parlar de recuperació, i la seua difusió, ha representat una constant seua. Un fet palés a bona part dels seus set darrers llibres, a més d’un altre a hores d’ara en imprempta i altres dos més en elaboració i que d’assolir els objectius també s’editaran enguany.
En general, sovint ha incorporat, en major o menor grau, en obres de carácter geogràfic o geohistòric, la visió des de l’etnologia. Són disciplines, enfocaments, que es combinen molt a àmbits del seu interés com el paisatge i la seua evolució, la gestió del territori al llarg del temps amb les formes de vida associades.
Al voltant del llibre…
A l’estudi que es presenta s’ha realitzat una aproximació a una explotació agrària valenciana a un període molt concret, les dues dècades de la postguerra. A l’etapa de la política econòmica autàrquica amb els seus trets diferencials. És un apropament a una explotació de l’Horta encara que extrapolable en sí i per les seues circumstàncies a una bona part del territori valencià.
La publicació ha estat editada per l’Editorial Perifèric Edicions, per part de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud, a la seua col.lecció Monografies de l’Horta Sud, amb el suport de diversos ajuntaments i de la Caixa Popular. Integra la visió geogràfica, històrica i etnològica, per intentar, al menys s’ha intentat, completar la perspectiva des de diferents angles. Combina el vessant d’estudi i d’investigació, la consulta d’arxius i sobretot d’una extensa bibliografia utilitzada, amb l’’experiència de vells llauradors de l’època i la personal de l’autor al treball al camp.
No és un llibre estrictament innovador, no pot definir-se com a singular, però és cert que al nostre país no abunden els estudis com aquest recolzats en la microhistòria, en l’aproximació a la mínima escala, així com el recurs al seguiment d’una familia i algunes de les seues circumstàncies com a eix. S’ha pretés apropar-se a l’explotació i a totes les circumstàncies vinculades a ella.

Al llarg de la publicació es realitza una aproximació al territori i el context de l’època, als antecedents històrics de l’explotació durant segle i mig, als mitjans de producció, a les persones i el seu essencial treball, al dia a dia al camp, etc Això abans de finalitzar amb la seua mutació al final del periode, com tantes altres comarcals aleshores o posteriorment. Les seues pàgines permeten apropar-se a diferents conreus, paisatges, municipis, tècniques, moments al treball… Molts llauradors o antics llauradors poden sentir-se identificats mentre aquells que no han conegut eixe món i eixa època poden disposar d’una aproximació a eixe passat tan ric i complex.
Per les seues característiques la publicació s’apropa a una mitjana-gran explotació, inusual com a temàtica a l’Horta per centrar-se habitualment al nostre ámbit en les predominants xicotetes. S’apropa també a uns paisatges encara que sobretot a una gent que ha viscut el camp, com es fa referència a la dedicatòria a tota, als jornalers, als treballadors fixes, els arrendataris, els xicotets propietaris, els llauradors rics, etc.
Esta obra va rebre el passat any 2024 el XXVIé Premi d’Investigació de l’Horta Sud. Per a l’autor, per les seues profundes arrels a les hortes de Patraix i Russafa, en general a l’Horta Sud, ha estat un gran honor rebre aquest guardó per part de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud. Ha sigut un reconeixement que vol fer extensiu a les terres, les gents i el paisatge del passat, no tan llunyà en el temps, al sud del riu vell. Al cap i a la fi, per a ell escriure, parlar, de l’Horta Sud és tot un plaer personal, enguany accentuat en un moment personal d’emocions per l’impacte de la darrera riuada i també d’indignació.
Diu Carles Rodrigo que presentar el llibre a València a L’ETNO, una entitat amb la qual l’autor té una vinculació i estima des de fa molt de temps és tot un plaer, però com ja vos hem dit abans el plaer és per a tot l’equip de la Biblioteca de L’ETNO. Carles volia presentar este llibre a la Sala Horta i Marjal, on també ho va fer fa uns mesos Víctor Labrado amb Nascuts del Fang, però ens haurem de pujar a la muntanya i anar a la Sala Secà i Muntanya perquè pensem que no cabrem.
No vos ho penseu més, vos esperem el 28 de maig a les 18:30 hores a L’ETNO!