El primer #EnVeuAlta del 2018 el dedicarem el proper 27 de febrer als campaners valencians, músics i transmissors.
El dimarts, 27 de febrer, vos esperem a les 19 hores a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per parlar dels campaners valencians, músics i transmissors a través de tres títols que han eixit publicats el darrer mes. Què està passant amb este col·lectiu? Per què de sobte es parla tant d’ells?
“En els últims trenta anys el patrimoni campaner de la ciutat de València i voltants ha sigut recuperat i es conserva gràcies als nous campaners, apassionats voluntaris que segueixen fent sonar les campanes com antany, construint així el paisatge sonor de la ciutat i els pobles.
Però no solament el patrimoni campaner subsisteix gràcies a seguir tocant manualment les campanes. El compromís d’alguns campaners i campaneres va més enllà i es materialitza en els seus projectes de difusió i transmissió del coneixement que els ha sigut llegat.
Són principalment membres dels “Campaners de la Catedral de València” els qui en els últims temps estan aportant novetats bibliogràfiques que ofereixen a la ciutadania la forma de conèixer més a fons el treball de recuperació de la música més antiga de València.
A través de monografies, llibres i revistes es transmet aqueixa passió que caracteritza als actuals campaners, autèntics gestors culturals d’un patrimoni efímer i alhora que roman en el temps.
Per açò els nostres campaners d’avui dia no solament són els músics de les altures, sinó els orgullosos responsables d’oferir a la comunitat tot el que ells saben fer amb les campanes, que continuen sonant per i per a les persones.”
Les tres publicacions són les següents:
Campanes, campanars i campaners valencians. A: Saó, núm. 433(2018). El trobareu a la biblioteca amb la signatura:BETNO PP 355
SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. Les veus de l’Horta Sud : campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals. [s.l.] : Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Nord, 2018. (Monografies de l’Horta)
AVELLANEDA MARTÍN, L.; LLOP I BAYO, F. Campanes vives : la música més alta de València. València : Ajuntament de València, 2018.
Per a presentar estos tres títols i debatre sobre els estudis de les campanes valencianes i l’ofici de campaner comptarem amb: Francesc Llop i Bayo, Luz Avellaneda Martín, Pau M. Sarrió Andrés, Joan Alepuz Chelet i Eliseu Martínez Roig, el qual farà de moderador de la sessió d’#EnVeuAlta.
No ho oblideu, vos esperem el proper 27 de febrer a les 19 hores per a parlar #EnVeuAlta!