Skip to Content

12.2.2018 | Activitats

«En veu alta a la Biblioteca» amb els campaners valencians

El primer #EnVeuAlta del 2018 el dedicarem el proper 27 de febrer als campaners valencians, músics i transmissors.

El dimarts, 27 de febrer, vos esperem a les 19 hores a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per parlar dels campaners valencians, músics i transmissors a través de tres títols que han eixit publicats el darrer mes. Què està passant amb este col·lectiu? Per què de sobte es parla tant d’ells?

Campaners valencians a la Catedral de València. Valencia Plaza, Fot.Eva Máñez

Campaners valencians a la Catedral de València. Valencia Plaza, Fot.Eva Máñez

“En els últims trenta anys el patrimoni campaner de la ciutat de València i voltants ha sigut recuperat i es conserva gràcies als nous campaners, apassionats voluntaris que segueixen fent sonar les campanes com antany, construint així el paisatge sonor de la ciutat i els pobles.

Però no solament el patrimoni campaner subsisteix gràcies a seguir tocant manualment les campanes. El compromís d’alguns campaners i campaneres va més enllà i es materialitza en els seus projectes de difusió i transmissió del coneixement que els ha sigut llegat.

Són principalment membres dels “Campaners de la Catedral de València” els qui en els últims temps estan aportant novetats bibliogràfiques que ofereixen a la ciutadania la forma de conèixer més a fons el treball de recuperació de la música més antiga de València.

A través de monografies, llibres i revistes es transmet aqueixa passió que caracteritza als actuals campaners, autèntics gestors culturals d’un patrimoni efímer i alhora que roman en el temps.

Per açò els nostres campaners d’avui dia no solament són els músics de les altures, sinó els orgullosos responsables d’oferir a la comunitat tot el que ells saben fer amb les campanes, que continuen sonant per i per a les persones.”

Eliseu Martínez Roig

Les tres publicacions són les següents:

cubierta campanas sao etnobloc

 

 

 

Campanes, campanars i campaners valencians. A: Saó, núm. 433(2018). El trobareu a la biblioteca amb la signatura:BETNO PP 355

 

 

 

 

portada nov mestres

 

 

SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. Les veus de l’Horta Sud : campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals. [s.l.] : Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Nord, 2018. (Monografies de l’Horta)

 

 

 

 

 

campanes vives

 

 

 

AVELLANEDA MARTÍN, L.; LLOP I BAYO, F. Campanes vives : la música més alta de València. València : Ajuntament de València, 2018.
 

 

 

Per a presentar estos tres títols i debatre sobre els estudis de les campanes valencianes i l’ofici de campaner comptarem amb: Francesc Llop i Bayo, Luz Avellaneda Martín, Pau M. Sarrió Andrés, Joan Alepuz Chelet i Eliseu Martínez Roig, el qual farà de moderador de la sessió d’#EnVeuAlta.

No ho oblideu, vos esperem el proper 27 de febrer a les 19 hores per a parlar #EnVeuAlta!

cartell-campaners-copia--web