Skip to Content

31.1.2022 | Activitats

En Veu Alta: projectes web de la Delegació de Memòria Històrica

Presentem En Veu Alta els dos nous projectes web de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València: La Immediata i la Guia de la València del primer franquisme

T’hi apuntes?

La Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València va nàixer el 2015. Potser la coneixeu més per la seua tasca d’ajuda i subvenció a les exhumacions i identificacions de restes de víctimes del franquisme, però també heu de saber que realitza un important paper de recuperació de la memòria a través de pojectes diversos entre els quals es troben els projectes web que vos volem presentar: La Immediata i la Guia de la València del primer franquisme.

Quan? El dijous 10 de febrer a les 18:30 hores

On? a la Sala Secà i Muntanya de l’exposició permanent de L’ETNO


 

Guia de la València del primer franquisme

Enllaç: valenciafranquista.dival.es 

Autoria: Lucila Aragó, José Akárraga i Juan Salazar.

Aquesta web complementa el llibre «Guia de la València del primer franquisme (1939-1948)» publicat per PUV i l’Editorial UPV recentment i que explica allò què va passar als diferents racons de la ciutat de València des de 1939 fins a 1948. La web s’estructura en els 12 ítems que articulen la guia. El lector podrà trobar a la web materials complementaris d’indubtable interès, enriquint notablement la quantitat i la qualitat de la informació disponible, recollida amb un esforç intens i continuat.

A la web es recuperen molts materials inèdits, es possibilita recuperar testimonis que acrediten la pervivència d’una memòria traumàtica transgeneracional i tenen el lloc que es mereixen les biografies (el who is who) i els llibres , articles I documents que per la seua extensió no s’han pogut incloure en la guia. També el protagonisme que els vells i nous actors assoliren en tots els àmbits públics i privats en aquell període blau que, amb més propietat, podrien qualificar de període negre

 

 

 


La Immediata : la línia de defensa immediata

Accés: lalineainmediata.dival.es (esta web a hores d’ara no està encara habilitada, estarà accesible en els propers dies en esta enllaç)

Autoria: Productora Sistema del Solar i Pablo Vidal

Espai divulgatiu audiovisual online del patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil en la província de València

La Línia de Defensa Immediata de València era un sistema de fortificacions de 26 quilòmetres que discorria des de El Puig de Santa Maria fins a Riba-roja, construïda durant la Guerra Civil Espanyola en l’any 1938 per defensar la ciutat dels atacs de les tropes franquistes. Però la línia de rereguarda formada per trinxeres, búnquers, nius de metralladores, túnels i refugis no arribà mai a entrar en combat. Estos vestigis tenen un gran valor des del punt de vista històric, patrimonial i educatiu per a la nostra societat. L’objectiu del projecte és obrir un espai accessible amb documentació audiovisual d’estes restes bèl·liques encara ben conservades: fotografies, vídeos i dibuixos que sensibilitzen a la població i estimulen el debat i la reflexió sobre les principals fites de la nostra història recent, acostant el passat al present.

 

 

 

 

Ja sabeu, vos esperem el 10 de febrer junt a la Delegació de Memòria Històrica per presentar-vos En Veu Alta estos dos recursos web tan interessants!