Crònica de la Gran Guerra : l’arxiu de Tànger. València : Museu Valencià d’Etnologia, 2015.
Catàleg de l’exposició celebrada al Museu Valencià d’Etnologia des del 28 d’octubre de 2015 fins al 28 de febrer de 2016
Dimecres 28 d’octubre el Museu Valencià d’Etnologia inaugura, amb la col·laboració de la Casa de la Imagen de Logronyo, l’exposició «Crònica de la Gran Guerra. L’Arxiu de Tànger» que es podrà visitar fins al proper 28 de febrer de 2016. El llibre que hui vos presentem és el seu catàleg.
En 1999 un fotoperiodista espanyol, Pablo San Juan, va descobrir per casualitat en un mercat ambulant de Tànger un tresor fotogràfic format per centenars de plaques de vidre estereoscòpiques. Estos negatius han sigut restaurats, catalogats i digitalitzats en la Casa de la Imagen de Logronyo.
L’autor de les fotografies és Pierre-Antoine Henry Givord (Lió, 1872-1960). Doctor en Dret, el 1893 va entrar voluntari en l’exèrcit francés. El 1914 va ser mobilitzat com a tinent en la reserva i va ascendir a capità dins del servei automòbil del Transport de Matériel. El 1917 va aconseguir la seua pròpia unitat operativa, el Groupe Givord, i va ser nomenat cavaller de la Légion d’Honneur després de la guerra. Es va jubilar del servei el 1933.
Les fotos van ser fetes entre 1916 a 1935. L’arxiu es divideix en dos grans blocs: el relatiu a la Primera Guerra Mundial, que reflecteix l’estada de l’autor en el front en 254 imatges, i el referent a la postguerra fins a 1935, que retrata a la família en les seues excursions, vacances, etc. en 224 fotografies. Les imatges de la Guerra Mundial són d’un valor estètic i històric incalculable. Recorrent l’anomenat Front Occidental, l’oficial s’entreté a capturar tots els aspectes de la contesa, dels moments banals i curiosos als cruels i descarnats. En el seu automòbil descobert, tant retrata armes estranyes com a soldats abatuts. És la visió de l’oficialitat en guerra, analítica i distant, però amb un olfacte estètic excepcional.
L’exposició «Crònica de la Gran Guerra. L’Arxiu de Tànger» està dividida en cinc parts que pretenen explicar per què la Primera Guerra Mundial va ser una guerra diferent de les anteriors. El primer espai, Arran de terra, ens parla de la guerra de trinxeres i del que va suposar el pas d’una concepció de la guerra dinàmica a una altra d’estàtica. El segon, Carn i acer, mostra l’aparició de nous enginys bèl·lics i el que n’hi ha darrere, la industrialització de la guerra. El següent espai, Els desastres de la guerra, està centrat en la destrucció de pobles i ciutats. El quart espai, Carn de canó, tracta sobre la mobilització general de la societat en l’esforç bèl·lic. Finalment, el cinqué àmbit, Sense fronteres, aborda la internacionalització del conflicte.
El catàleg és una meravella visual que vos endinsarà dins la humitat, el fang i la mort del conflicte bèlic i on podreu imaginar lluitant els personatges d’Erich Maria Remarque. A més del recull fotogràfic en les pàgines d’este catàleg trobareu tres articles molt interessants:
Les caixes de la casba de Pablo San Juan. El fotoperiodista que va fer la troballa ens conta de primera mà com les va trobar, tot el procés per poder aconseguir les fotografies i com finalment les va poder adquirir.
Les tres dimensions d’un arxiu de Carlos Traspaderne, Casa de la Imatge de Logronyo, que analitza els vessants històric, estètic i biogràfic del fons fotogràfic.
La vida quotidiana del soldat francés durant la Primera Guerra Mundial de Alejandro Noguera Borel. El director de L’iber, Museo de los soldaditos de plomo ens aproxima al dia al dia dels hómens que van lluitar en la Gran Guerra des de tres vessants: la vida quotidiana en les trinxeres, el combat i després del combat.
Al llarg dels mesos que dure l’exposició el Museu Valencià d’Etnologia ha programat un seguit d’activitats com cinema i conferències que podeu consultar en este enllaç.
Els fullets de mà de l’exposició passaran a formar part de l’arxiu del museu. Com sempre fem, conservarem 5 exemplars de cada document que genere esta exposició com ara són les invitacions, els fullets o els cartells.
Vos deixem este vídeo de la Casa de la Imagen amb un muntatge de les fotografies que formen part d’este arxiu i que des de demà podreu visitar al Museu Valencià d’Etnologia. Vos esperem!
BÉLICA (I Guerra Mundial) from Casa de la Imagen on Vimeo.