Skip to Content

12.2.2014 | Lectures

Fent les amèriques

ORTUÑO, Vicent.Fent les amèriques (Ondara, 1912-1920) : l’emigració a Amèrica del Nord a principis del segle XX.La Pobla llarga : Edicions 96, 2013. (L’entorn)(Ondara, personatges i fets ; 1)

El podeu trobar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 7911

El Museu Valencià d’Etnologia està preparant per la tardor de 2014 una exposició que mostrarà la relació dels valencians amb els Estats Units. La Biblioteca, com a servei del Museu, ha d’ajudar a documentar tots els treballs expositius, així que estem a l’aguait de tot el que es publica en relació amb esta temàtica i així facilitar el treball dels nostres companys.
És per esta raó que en les darreres setmanes hem incorporat a la nostra col·lecció bibliogràfica este títol que ens apropa a l’emigració valenciana cap als Estats Units a començament del segle XX, i més concretament al cas d’Ondara.

Una vegada més, abans de fer els treballs tècnics de registre, catalogació… ens posarem en contacte amb l’autor, Vicente Ortuño, per demanar-li una presentació per al nostre Etnobloc i en un tres i no res ens la va fer arribar.

Vos presentem a l’autor…

Vicent Ortuño va nàixer a Ondara el 1949. Fill i nét d’emigrants de La Nucia i Ondara a San Juan (Argentina). És Arquitecte Tècnic i llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i Mestre de Valencià per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Després de viure 18 anys a Barcelona on va realitzar la major part de la seua tasca acadèmica i professional relacionada amb la seua formació acadèmica, va tornar a València on va treballar de professor de valencià a la Conselleria de Cultura i ha exercit molt diverses activitats professionals. Actualment és gerent de la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta). Ha publicat diversos llibres i articles de temàtiques diferents (geografia, llengua, història) i realitzat ponències sobre turisme, gestió cultural i d’altres

Punxeu ací si voleu consultar altres publicacions de Vicent Ortuño a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia 

 

I ací teniu la presentació del llibre…

Fins fa ben poc el desconeixement de l’emigració a principis de segle XX de ciutadans de la comarca i, més concretament, d’Ondara als Estats Units i a Canadà era absolut en el sentit de fenomen migratori; sabia d’algú que havia estat però ho interpretava com que era el viatge d’una persona amb unes bones dosis de buscar aventures. La primera referència que vaig tenir van ser unes fotos que em va passar una coneguda, Antònia Giner, del seu avi als Estats Units i on, al revers de la foto, el seu avi havia escrit que la majoria dels de la foto eren d’Ondara. El descobriment d’eixa transcendència, però, em va venir de la mà deTeresa Morell i els seus primers treballs sobre eixe fenomen migratori a la nostra comarca.  

Vaig considerar que era important que la gent del meu poble coneguera tota la informació possible sobre  eixe període i eixe fenomen, en part, potser, degut a que eixe tema de l’emigració de principis de segle, tenia per a mi un interés especial ja que els meus quatre avis van emigrar a principis de segle, però a l’Argentina en lloc de als Estats Units, i ma mare era argentina i els meus germans també són argentins.

Així el present llibre és el fruit del treball d’investigació sobre l’emigració de la gent d’Ondara a Nordamèrica entre 1912 i 1920, dins del corrent migratori general de la comarca en eixos anys. 

El llibre segueix, en general, la metodologia tradicional d’aquest tipus de treballs, la diferencia rau en què en tractar-se d’un estudi eminentment local s’ha fet especial esforç en esbrinar les vivències personals, els petits fragments de la vida quotidiana dels emigrants en el transcurs del viatge i al llarg de la seua estada; un esforç important ha estat buscar la seua família i descendència per a fer-los més fàcilment identificables i pròxims a l’actual gent d’Ondara que puga llegir el llibre.

Una part fonamental per a la realització d’aquest treball ha estat la col·laboració de molts dels descendents d’aquelles persones que van creuar l’Atlàntic en busca de millores substancials per a la seua vida i la de les sues famílies. Testimonis que han sabut guardar i transmetre oralment una part gràfica i testimonial de la nostra història com a poble i que, amb la seua aportació, ens faciliten poder anar reconstruint i preservant per al futur parts de les vivències de la nostra societat al llarg dels anys.

Vicent Ortuño

 

Només ens queda agrair-li una vegada més a Vicent Ortuño la ràpida acceptació de la nostra petició per col·laborar en l’Etnobloc i felicitar-li pel seu llibre. I a tots vosaltres, lectors de l’Etnobloc i usuaris, animeu-vos a vindre a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per consultar i traure en préstec este llibre.

Vos esperem!