DOMÉNECH PART, Josep; ORTUÑO GINESTAR, Vicent. Valerià Gil : la veu de Pamis a Amèrica (Ondara, 1895 – Nova York, 1942). [Pobla Llarga] : Edicions 96, D.L. 2014. (L’entorn ; 11) ( Ondara, personatges i fets ; 3)
Este llibre el podeu consultar i traure en préstec en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. El trobareu amb la signatura: BETNO 8057
Sempre vos contem des de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia que Etnobloc ens dóna moltes alegries, però amb este llibre hem tingut una de les més grans.
Un dels autors d’este llibre, Vicent Ortuño, per iniciativa pròpia ens va enviar un missatge per a contar-nos que havien publicat este llibre i que ens l’enviava per correu postal per a poder posar-lo a disposició dels nostres usuaris i fer-li un poc de difusió a través d’Etnobloc. Vicent Ortuño és autor de Fent les amèriques (Ondara, 1912-1920) : l’emigració a Amèrica del Nord a principis del segle XX. Este llibre ens el va presentar a Etnobloc a principis d’enguany, i en esta ocasió ens ha recordat per enviar-nos el nou títol. Així, que de tot cor, moltíssimes gràcies per ampliar la col·lecció de la nostra biblioteca.
Este títol s’inclou en la col·lecció «Ondara, personatges i fets», que l’Associació Cultural Ocell d’Ondara ha obert. Es tracta del número tres de la sèrie que pretén donar a conéixer la biografia d’aquelles persones, filles d’Ondara, que han protagonitzat uns fets i han tingut una vida que els membres de l’Associació pensen que mereixen ser coneguts. També fets que encara que no siguen realitzats per persones del poble, si que han tingut repercussions al municipi. L’objectiu és afavorir que eixos esdeveniments històrics i les seues conseqüències i les vides i obra dels fills d’Ondara siguen part indestriable de la memòria col·lectiva d’Ondara.
Els autors…
Josep Doménech Part és pianista i musicòleg. Des de 1983 fins a 1988 va ser Assessor de Música de la Conselleria de Cultura de la Comunitat Valenciana i des de 1980 fins a 1986 va ser director de l’Institut Valencià de Musicologia. Des de 1980 treballa en la recuperació de cantants lírics valencians. Va ser el fundador del Concurs Internacional de Piano José Iturbi l’any 1981. El 2012 organitzà, conjuntament amb el professor Giuseppe De Matteis, l’exposició Cantants lírics de la Comunitat Valenciana 1850-1950 al Palau de la Música de València. És el biògraf de la soprano Lucrezia Bori i dels pianistes José i Amparo Iturbi. Crític musical del diari Levante i de la revista Ritmo de Madrid.
Vicent Ortuño Ginestar és fill i nét d’emigrants de La Nucia i Ondara a San Juan (Argentina). És Arquitecte Tècnic i llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i Mestre de Valencià per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Després de viure 18 anys a Barcelona on va realitzar la major part de la seua tasca acadèmica i professional relacionada amb la seua formació acadèmica, va tornar a València on va treballar de professor de valencià a la Conselleria de Cultura i ha exercit molt diverses activitats professionals. Actualment és gerent de la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta). Ha publicat diversos llibres i articles de temàtiques diferents (geografia, llengua, història) i realitzat ponències sobre turisme, gestió cultural i d’altres.
Presentació del llibre…
«Seguint la línia iniciada amb els dos primers llibres de la col·lecció, Fent les Amèriques (Ondara, 1912-1920) : l’emigració a Amèrica del nord a principi del segle XX i D’Ondara a Broadway : l’excepcionalitat de Trini Reyes (també ressenyats en l’Etnobloc), en aquest tercer llibre continuem treballant en la recerca de fets i personatges locals que considerem interessants i que cal rescatar de l’oblit per tal d’intentar aconseguir que passen a formar part de la memòria col·lectiva del poble. Els tres primers llibres de la col·lecció tenen el mateix origen temàtic, l’emigració a l’Amèrica del nord, perquè la recerca d’informació ha sigut comuna i ens ha facilitat la feina.
Pràcticament tot el contingut del llibre ha estat el resultat d’un exercici de transmissió oral; les entrevistes i converses amb els pocs nebots que encara queden, amb més de 90 anys Pepica –la neboda que millor memòria tenia i que millor va conéixer Valerià- han estat plenes d’esforços per tornar a reviure records de molts anys enrere i d’emoció en recordar l’oncle famós que havia triomfat als Estats Units.
Valerià Gil és la mostra de com l’atzar, unit a unes certes condicions naturals i a una clara voluntat de millorar i progressar, pot influir en modificar una vida i omplir-la d’experiències i vivències insospitades. La vida curta d’un ondarenc de Pamis que quan va emigrar als Estats Units en 1913 mai no podria imaginar la sorprenent vida que l’esperava. Amb aquest llibre voldríem retre un petit homenatge a Valerià i a tot el que ell representa, així com contribuir al seu reconeixement».
Vicent Ortuño
És una bona experiència de vida que ens apropa una vegada més a conéixer com era l’arribada dels valencians a Nova York, el control de l’illa d’Ellis, els estudis que han fet els autors de la informació dels manifests d’entrada, així com també ens parlen de la societat que van crear alguns valencians el 1927 davall el nom de «Círculo Valenciano de Nueva York». Si voleu conéixer la vida i les experiències d’este tenor ondarenc en els Estats Units, vos recomanem encaridament este nou títol d’Edicions 96.
Recordeu que este llibre el podeu consultar en sala, així com traure’l en préstec. Vos esperem!