Skip to Content

12.3.2019 | Activitats, Espanta la por

Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians

De projecte del Museu Valencià d’Etnologia a campanya cooperativa que vertebra el territori valencià. Si vols saber què és i on està la seua importància, seu, relaxa’t i llig que t’ho contem tot fil per randa.

Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians

Espanta la por ja és una marca, una imatge i un referent que identifica el Museu Valencià d’Etnologia i la seua Biblioteca. Allò que va nàixer l’any 2016 com a un projecte liderat per la Biblioteca del Muvaet amb la col·laboració de l’editorial Andana, ha esdevingut una campanya global que s’ha estés per tot el territori valencià amb la participació i implicació dels museus etnològics locals i les biblioteques publiques valencianes.

Cartell-Espanta-la-por-2018

Cartell Espanta la por 2018

En dos anys l’Espanta la por és conegut des de Vilafranca fins a Guardamar de Segura, encara que el més important és que ha creat comunitat i ha encés la il·lusió dels professionals de museus i biblioteques que tenen l’època de Tots Sants com un referent del treball cooperatiu.

Però anem a pams… Què és això d’Espanta la por?

Es tracta d’una campanya per a reivindicar l’imaginari valencià de la por al voltant de la festa de Tots Sants. Els seus objectius principals són donar a conéixer els personatges que espantaven els nostres iaios i iaies i retrobar-nos amb la tradició oral, les rondalles i les llegendes de les quals  aquells éssers són protagonistes. Tanmateix, ha esdevingut en una campanya de foment de la lectura a través de la literatura popular valenciana, en una motivació per a la recopilació, i en un element per a la promoció de l’ús de les biblioteques.

Espanta la por al Museu Valencià d’Etnologia

Ja són tres les campanyes desenvolupades al Museu Valencià d’Etnologia i actualment estem creant la quarta, la de 2019. Dins les parets del museu, el departament de Didàctica elabora les activitats destinades a públic escolar i familiar que omplin la graella any rere any al llarg de quatre setmanes. Per a completar l’oferta per als més menuts, hem tingut des de concerts De por  amb la col·laboració del SARC, fins a animacions lectores.

Taller didàctic 2016

Taller didàctic 2016

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia és l’encarregada de crear experiències per a apropar la por al públic adult. I ho fem no només amb la por tradicional, sinó que també volem parlar d’altres pors, d’aquelles més reals com són els crims i els assassinats amb propostes com Crim al museu o concerts com Romanços de sang i fetge, o de les pors més contemporànies com la xarrada de Marta Garcia Aller,  El fin del mundo tal y como lo conocemos. També hem jugat a La Fallera Calavera i a l’Alakazum, hem gravat un podcast de l’Escóbula de la Brújula  i fins i tot hem creat articles dels monstres valencians a la Wikipedia.

Partida demostració joc Alakazum amb al seu autor, Enric Aguilar

Partida demostració joc Alakazum amb al seu autor, Enric Aguilar. Espanta la por 2018.

Ací teniu l’accés a les programacions d’Espanta la por al Museu Valencià d’Etnologia en 2016, 2017 i 2018.

Espanta la por esdevé una campanya cooperativa

En comprovar la bona acollida que va tindre Espanta la por al Museu en 2016,  pensàrem que seria una bona experiència per a desenvolupar a les escoles, les biblioteques publiques i els museus etnològics locals. Espanta la por havia d’eixir més enllà dels murs del museu.

El 2017, creàrem la campanya amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD). Obrírem un procés de selecció entre els alumnes de quart curs per triar les il·lustracions dels personatges. Per a fer esta tria comptarem amb la col·laboració del CEFIRE específic d’Infantil de la Generalitat Valenciana. Joel Miralles va ser l’alumne seleccionat per a donar vida als protagonistes de la campanya: una bibliotecària anomenada Glòria, una xiqueta amb el nom de Marta i un seguit d’espantacriatures valencianes com són els donyets, la Tarasca, el drac del patriarca, el Butoni, el donyets, l’home del sac i les bruixes. Punxa ací i els coneixeràs a tots i a totes.

Cartell Espanta la por 2017

Cartell Espanta la por 2017. Autor: Joel Miralles

 

En cap moment es van crear les imatges amb la intenció de ser un referent, sinó només un mitjà per a donar veu a l’imaginari i al gran treball fet pels experts en este àmbit com és el cas de Francesc Gisbert o Víctor Labrado i a treballs editorials actuals com els que encapçala Andana amb La Maria no té por per exemple, seguit d’Edicions el Bullent, Bromera i més recentment Edelvives amb la col·lecció Terra de llegendes. En tot cas, les il·lustracions creades per Miralles eren imatges propietat del Muvaet, les quals podíem utilitzar i compartir amb altres entitats. Eixe era l’objectiu, tindre unes il·lustracions pròpies per a Espanta la por.

La Biblioteca del Muvaet va convocar els museus etnològics locals i les biblioteques valencianes a participar d’Espanta la por, per a la qual cosa va comptar per primera vegada del suport de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana.

Trobada de biblioteques i museus Espanta la por 2018 - començament de la campanya

Trobada de biblioteques i museus Espanta la por 2018 – començament de la campanya

Sobtadament van ser més de 50 entitats les que s’uniren en 2017 al moviment d’Espanta la por (accés al mapa). En 2018 el número de centres adherits va pujar a més de 80 des de Vilafranca fins a Guardamar del Segura (accés al mapa), any en el qual es va sumar un nou col·laborador a la campanya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV). Gràcies a la participació del COBDCV es va poder realitzar en 2018 el curs Espanta la por: l’imaginari valencià i el foment a la lectura que en 2019 tornarà a repetir-se.

Què cal fer per a ser una biblioteca Espanta la por?

El mes de juny, la Biblioteca del Muvaet obri la convocatòria i a través d’un formulari les biblioteques i museus locals es poden adherir.  El primer que reben aquelles entitats apuntades és el document on s’explica fil per randa les condicions de participació. A grans trets, la Biblioteca del Muvaet es compromet a compartir tots aquells materials gràfics, audiovisuals i bibliogràfics que genere per a la campanya i, a canvi, es demana a cada centre que es comprometa a fer un bon ús de les imatges, a incloure el logo del Museu, a avaluar i  a compartir totes les experiències que genere al llarg d’Espanta la por. Ahí radica l’èxit, en compartir coneixements.

Compartim en línia les imatges a alta resolució dels personatges individuals, així com la resta de recursos gràfics, tipografia, marca, logos, etc amb les quals cada centre pot construir els seus propis recursos. Tanmateix, facilitem la bibliografia actualitzada sobre l’imaginari valencià de la por, tant publicacions que parlen de la por i de les creences màgiques des del punt de vista antropològic, fins a les actuals adaptacions de rondalles i llegendes per als més menuts, passant per les publicacions que compilen els treballs dels recopiladors valencians. Des d’ací podeu consultar la bibliografia. En 2018, cada biblioteca i museu participant també va rebre l’àlbum infantil Marta i la Tarasca, el primer número de la col·lecció Espanta la por dirigida a primers lectors, que cada any estarà protagonitzada per un personatge que la bibliotecària Glòria presentarà a la xiqueta Marta.

Formulario Espanta la por

En acabar Espanta la por, tots els centres reben un formulari d’avaluació i tenen un termini per a presentar la memòria de la seua participació. Este document serà compartit amb tots els centres adherits la propera convocatòria, així uns aprendran d’altres i es podran trobar iniciatives les quals poder copiar i millorar. El 13 de febrer vam celebrar una trobada d’Espanta la por per a trobar-nos i compartir en directe les nostres inquietuts.

Trobada d'avaluació Espanta la por 2018 - 13 de febrer de 2019

Trobada d’avaluació Espanta la por 2018 – 13 de febrer de 2019

Espanta la por facilita la connexió dels professionals i la vertebració del territori amb un objectiu comú: reivindicar l’imaginari de la por, en definitiva la nostra cultura tradicional. Es converteix en una eina per a descobrir la lectura, la llengua, la geografia, l’etnobotànica, les emocions… any rere any ens sorprén més com tantes coses tenen cabuda a l’Espanta la por.

Des de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia volem agrair a moltes persones que sempre ens diuen que sí quan els demanem ajuda i opinió, i que sempre ens regalen els seus coneixements. Esperem no oblidar ningú, però gràcies de tot cor a Francesc Gisbert, Dani Miquel, Miquel Puig, Víctor Labrado, Joan Borja, Joaquim G. Caturla, Pepa Guardiola, Carles Cano, Almudena Francés, Tània Muñoz…

Serà el 2019 l’any definitiu de l’expansió Espanta la por? Estigueu atents a la cuina de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia perquè al seu forn s’estan cuinant una campanya molt engrescadora i molta “culpa” de l’èxit que tinga serà de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD).

Mentrestant, haureu d’esperar un poc més… però heu de saber que el 31 de maig anirem molt contents i contentes a arreplegar el premi que l’Associació de Bibliotecaris Valencians ha concedit a Espanta la por, el premi a bibliotecari de l’any, un premi per a totes les bibliotecàries i bibliotecaris que hi formem part.