Skip to Content

5.10.2016 | Activitats, Espanta la por

Espanta la por!

«Espanta la por! Per Tots Sants vine a conéixer els nostres monstres!» és un nou cicle d’activitats organitzat per la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia que trau del calaix els meravellosos monstres valencians.

cartell-espanta-la-porI a tu què et fa por? El més segur és que a la teua iaia, de menuda, li feia por el Butoni, la Quarantamaula o l’Home del Sac i al teu iaio, potser, el Saginer, el Moro Mussa o l’Home dels Nassos. I tu, alguna vegada n’has sentit parlar?

Molts de vosaltres no els coneixeu, uns altres potser vos sonen històries de les vostres iaies, a altres el més segur que els passe pel cap altres variacions de noms com el Butatoni, el Tautoni… cada poble bateja com vol les seues espantacriatures.

De totes elles anem a parlar al voltant de Tots Sants. Volem que els menuts es familiaritzen amb ells i que els adults (pares, mares, mestres…) els lleven la pols per a aconseguir que entre tots tornem a fer ús d’este imaginari valencià de la por.

L’any 2013 l’editorial Andana va publicar el llibre La Maria no té por, escrit per Francesc Gisbert i Dani Miquel i il·lustrat per Riccardo Maniscalchi. Poc després que El Cantacançons, Dani Miquel, publicara el seu disc Més Musiqueries, també editat per Andana editorial on les espantacriatures prenien protagonisme i La Maria no té por es convertia en un èxit entre els xiquets valencians. Enguany Francesc Gisbert ha signat com autor, amb les il·lustracions de Cristina Duran, el primer títol d’una nova col·lecció Els amics dels monstres , el primer títol de la qual és Els amics del Butoni. El treball editorial que està fent Andana ens sembla meravellós per donar a conéixer l’imaginari popular als més menuts de la casa.

Així, tot este projecte l’hem desenvolupat amb la col·laboració d’Andana i els seus monstres, coneguts ja per molts xiquets valencians, i que han eixit de les pàgines de La Maria no té por per a formar part del cicle «Espanta la por!». Els hem barrejat amb altres éssers, monstres i espantacriatures en el cartell  i els anem a convertir a tamany real per poder jugar amb ells. Tot açò ho anem a fer a través d’un fum d’activitats que tenim preparades per a grans i menuts.

Preneu nota i molta atenció, ací teniu la programació:

Exposició: «Espanta la por!»

imagen-para-expoEl Banyeta, el Butoni, l’Home del sac, l’Home dels nassos i una fada bona vos esperem per jugar amb vosaltres. A més aprofitarem per a parlar als menuts de la por i de com es pot vèncer amb una xiqueta que ens ajudarà. Ella es diu Marta i té un amic molt especial que es diu Tarasca, un monstre que espantava a tots fins que va trobar la seua amiga.

Les espantacriatures valencianes no sols les trobem a la memòria oral dels nostres iaios, han passat a formar part de molts llibres que recullen rondalles i treballs d’investigació. En esta exposició els adults i els menuts podran trobar lectures molt interessants.

Organitza: Biblioteca i Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia
Col·labora: Andana editorial
Disseny original dels monstres del llibre La Maria no té por: Riccardo Maniscalchi
Data: del 16 d’octubre al 6 de novembre de 2016
Lloc: Sala d’Exposicions de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia
Accés: A través del pati II del Centre La Beneficència

 

Activitats didàctiques: «Els nostres monstres»

imagen-para-didactica

 

Hi haurà una visita guiada molt divertida a l’exposició per vore com eren estes criatures i saber per què donaven por. I després ens divertirem jugant amb els nostres monstres i participarem en un taller. Perquè, a la fi i a la postre, els monstres són els nostres amics.

Grups escolars: del 18 al 28 d’octubre de 2016 (de dimarts a divendres)

Destinat a grups d’infantil (de 4 i 5 anys) i primària (de 1er a 4t)
Concertació: Tel.: 963 883 578 –didactica.etnologia@dival.es

 

 

Famílies: diumenge 16, 23 i 30 d’octubre i 6 de novembre de 2016

Hora: 12:30 h
Edat mínima: 4 anys, acompanyats d’un adult
Concertació: les entrades es repartiran en el punt d’informació a partir de les 10:30 h
Places limitades a 30 xiquets i xiquetes

 

Concert: «Les espantacriatures amb Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics»

dani-miquel-amb-els-monstres-per-al-fullet

 

 

El dia 29 d’octubre a les 17:30 Dani Miquel oferirà un concert acompanyat no només dels Ma Me Mi Mo Músics, sinó també de les espantacriatures a tamany real que han sigut dissenyades per Disparatario(Algemesí).

 

 

Data: dissabte 29 d’octubre a les 17:30h
Lloc: Patis del Centre la Beneficència
Públic: infantil i familiar
Entrada gratuïta.
Recollida d’entrades des del dimarts 25 d’octubre, de 10 a 20h en el hall del Centre La Beneficència

 

Viquimarató «Espanta la por!»

vikimarato-sin-cartelViquimarató organitzat per la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i Amical wikimedia per introduir i ampliar les entrades a la viquipèdia que parlen dels monstres valencians. És una bona oportunitat per aprendre a editar i conéixer per dins la viquipèdia.

Es recomana dur el propi ordinador.

Accés a tota la informació del Viquimaratò «Espanta la por» a Viquipèdia des d’on es poden consultar els participants, els temes a introduir o millorar i la bibliografia: https://goo.gl/P3c8xd

Cal inscriure’s a: comunicacio@wikimedia.cat o a la pàgina oficial de la viquimaratò «Espanta la por» a Viquipèdia si ja eres editor.

 

LLoc: Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia
Dia: 5 de novembre
Hora: 10 del matí
Públic: adult
Organitza: Amical Wikimedia i la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

Torneig-exhibició «La Fallera Calavera»

falleraPer als iniciats en el joc, els que saben jugar:  hi ha organitzat un torneig-exhibició per a un màxim de 25 jugadors.

Consulteu la normativa i bases del torneig
Cal inscripció prèvia que es farà des de la web d’Homoludicus (ompli el Formulari d’inscripció)
La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i Homoludicus lliuraran premis als tres finalistes (consulteu els premis)

Per als no iniciats, els que no saben jugar: taller de la Fallera Calavera per aprendre a jugar per a tots aquells que encara no coneguen este joc tan valencià

No cal inscripció per al taller

 

Lloc: pati II del Centre la beneficència
Dia: 6 de novembre
Hora: 10 del matí
Públic: adult
Organitza: Homoludicus València i la Biblioteca del Museu valencià d’Etnologia

 

Tant se val si sou adults o xiquets esteu tots convidats i ho aneu a passar d’allò més bé! Us esperem!