Skip to Content

26.10.2022 | Espanta la por, Lectures

Guia inacabada de la fantasia valenciana

En 2016 va nàixer Espanta la por amb la missió de difondre l’imaginari valencià i donar suport a totes les persones que ja reivindicaven els monstres valencians quan arribava Tots Sants. Calia que una institució pública impulsara i donara forma a este moviment reivindicatiu i havia de ser L’ETNO.

7 anys més tard, aquell menut projecte s’ha convertit en tot un monstre, en un exemple de que les campanyes cooperatives són la solució. Des d’aleshores s’han assolit molts dels objectius marcats: fomentar la lectura, crear espais per a la narració, aprendre a escoltar… però hi havia un que encara quedava per tractar: fomentar la investigació, l’estudi i la recerca. La guia que vos presentem encaixa en este punt a la perfecció i és la darrera publicació de L’ETNO.

Els autors d’esta guia son: Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado. Tots tres amics, manifassers de tots els àmbits de la nostra cultura i grans coneixedors de la rondallística i el llegendari valencià, en definitiva de la nostra fantasia.

El darrer llibre que van escriure tots tres junts va ser «Por o fugirem». L’editorial Andana va tindre l’encert d’unir estes mans per a escriure un llibre de llegendes valencianes on la por és la protagonista. Un llibre adreçat a públic juvenil que també conté un bona dosi d’humor. Este va ser un llibre coral però cadascun és autor d’altres èxits editorials que divulguen la fantasia entre el públic infantil i juvenil: «La Maria no té por» (Gisbert), «Valor, Maria» (Borja) o «El Caro» (Labrado).

El públic adult també pot llegir-los per a endinsar-se en el nostre imaginari amb títols com «Màgia per a un poble» (Gisbert), «Llegendes del sud» (Borja) o «Llegendes valencianes» (Labrado).

No falten raons per a llegir estos tres autors i ara de nou els tenim junts!

Presentació «Guia inacabada de la fantasia valenciana»

En esta guia hi ha un diàleg constant entre el text i la il·lustració. Les imatges no són un recurs bell i artístic només, son un recurs informatiu més que acompanya i ajuda al text. Si els autors havíem de ser els que son, també teníem clar qui havia de ser la persona que il·lustrara el llibre: Marc Bou.

Bou és un amant de la fantasia, el misteri, els jocs de rol i la mitologia, a més d’un bon coneixedor de la nostra fantasia. Ell ha estat el responsable d’il·lustrar moltes publicacions que parlen de rondalles, com ara les recopilades per Caturla, o de posar color a contes que protagonitzen monstres valencians. Només cal anomenar tres exemples: «La flor del Lliri blau i altres rondalles fantàstiques» (Tàndem), «Tombatossals» (Edelvives) o «Els mons de Laia» (Andana)

La seua experiència i la màgia del seu traç, que fa que les seus il·lustracions semblen gravats, han fet que el resultat siga magnífic.

Marc Bou en la presentació de la Guia inacabada de la fantasia valenciana

Però el treball d’autors i il·lustrador necessita d’una màgia que els unisca amb elegància. Els encarregats de donar forma a la guia, els que han creat un llibre atractiu i contemporani per a parlar del nostre imaginari són Elena i Juan, ells dos formen Ortogràfic.

La batuta al darrere ha estat ha càrrec d’Amparo Pons, bibliotecària de L’ETNO, i la que finalment ha fet realitat esta guia ha estat la Impremta de la Diputació de València que ha fet la vertadera màgia per poder tindre-la a les mans. Des d’ací gràcies de tot cor a Antonio Olivares que sempre ho fa tot fàcil.

 

Esta guia és el resultat d’un exhaustiu treball de selecció bibliogràfica i de tractament documental per a exposar d’una forma divulgativa i molt elegant, tot s’ha de dir, els coneixements existents sobre la fantasia valenciana. Calia parar i posar ordre, curar continguts i mostrar-los per fer-los comprensibles i atractius.

Calia prendre perspectiva i analitzar de manera conjunta tot allò que sabem sobre la nostra fantasia.

La guia respon a tres preguntes: qui, on i quan.

En primer lloc, davant el qui, Víctor Labrado ens respon amb el «Repertori alfabètic de llocs, objectes, presències secretes i éssers o criatures de natura ambigua o d’existència improbable».

En segon lloc, davant l’on, Francesc Gisbert ens il·lumina el camí amb «Geografia màgica i llegendària de personatges, entitats, espais i creences de l’imaginari valencià».

A l’últim, davant el quan, Joan Borja ens programa l’any amb el «Calendari essencial de personatges, éssers, entitats, espais i creences fantàstiques de l’imaginari popular valencià».

Un índex toponímic i un índex onomàstic faciliten la consulta i ajuden a trobar la informació. I com a remat, tenim la força de les il·lustracions de Marc Bou que vos capficaran en un món mític i fantàstic, farcit de criatures inquietants gravades quasi a foc amb la màgia del seu traç.

Capítol 2 de Francesc Gisbert
Capítol 3 de Joan Borja

I el gran misteri: per què inacabada?

Estem convençudíssims que no tot ha estat aplegat i publicat, estem seguríssims que alguna lectora buscarà en l’índex la criatura de la qual parlava la seua iaia i no apareixerà; o potser un altre sabrà d’una cova o d’un barranc, cau de la criatura local més esgarrifosa, i no la trobarà. Sabeu què? Ens sembla fascinant assumir la mancança per guanyar un repte nou: completar-la.

Necessitem la vostra ajuda. La de cadascuna de les persones lectores que poden vigilar què és allò que falta. Però sobretot fem una crida perquè ens ajuden les biblioteques públiques i els centres d’estudis locals i comarcals. Les primeres, perquè confiem en el poder de convocatòria de les nostres companyes bibliotecàries per a regirar el territori de nord a sud buscant testimonis. I, pel que fa als centres d’estudis, perquè són el nucli de la investigació local i el cor de la recerca al territori. I és clar, també necessitem l’ajuda de la gent anònima o curiosa que s’acoste a la nostra guia i vulga enviar-nos els seus comentaris o informació
complementària.

Volem que escriviu a la Biblioteca de L’ETNO — biblioteca.etnologia@dival.es — per a informar d’allò que falta i poder entre tots i totes construir en el futur una guia acabada.

Ara només vos animem a obrir una pàgina aleatòriament, a llegir fragments perquè l’ordre de lectura ací no és una condició necessària o a llegir-la tota seguida de cap a peus. Teniu una cinta negra estupenda per no perdre el punt de lectura. Els detalls sempre són necessaris.

Només recordeu que necessitem que ho feu amb una mirada crítica que ens ajude a poder tindre una guia acabada en un futur no massa llunyà. Només quan arribe eixe moment podrem afirmar que «Espanta la por» ha assolit completament la seua missió.


 

 

Informació útil: La «Guia inacabada de la fantasia valenciana» està a la venda. La podeu trobar a la llibreria de L’ETNO: Benebotiga Contacteu amb benebotiga@gmail.com o telefoneu al 960 215 486 si voleu encarregar el vostre exemplar. També la trobareu a moltes llibreries valencianes i si no la tenen demaneu-la que vos la podran aconseguir.

I per l’amor de la Quarantamaula, compreu a prop de casa!