Habitar el Caroig. València : Museu Valencià d’Etnologia; [Enguera] : Institut d’Estudis Territorials el Caroig, 2018. (Patrimoni etnològic local; 1)
El trobareu a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 9329
“Al Museu Valencià d’Etnologia hem encetat una nova sèrie de publicacions sota el títol de Patrimoni Etnològic Local. La nostra intenció és posar a l’abast de les persones interessades un conjunt d’investigacions fetes en l’àmbit de l’etnologia que fins ara tenien dificultats per tal d’accedir a una correcta difusió. En la nova col·lecció podrem trobar tant catàlegs de museus etnològics locals, com monografies que ens ajuden a aprofundir en el coneixement de la societat tradicional valenciana.
Acaba d’eixir publicat el primer volum, que porta per títol Habitar el Caroig, editat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Territorials el Caroig. El llibre és el catàleg de l’exposició fotogràfica homònima que es va inaugurar el passat 21 de desembre de 2018 al Museo Arqueológico de Enguera i que es podrà visitar allí fins el 25 de gener de 2019, per a traslladar-se després cap a Bicorp, on estarà des del 2 fins el 22 de febrer de 2019.
La part central del catàleg està formada per les fotografies d’habitatges dispersos que a finals de la dècada dels 80 del segle passat va fer el fotògraf Alfredo Sanchis Soler. Aquestes imatges, a banda del poder evocador que poden tindre per a les persones que vivien, i viuen, als pobles del Caroig, ens serveixen per a reflexionar sobre l’abandonament i l’emigració provocades per les transformacions socials i econòmiques, el que ha portat a moltes zones de l’interior a convertir-se pràcticament en deserts demogràfics. En paral·lel, el ric patrimoni que alberguen aquestes zones es degrada i desapareix. I no ens referim solament als vestigis materials, sinó també als usos, les tècniques i les pràctiques que permetien a les persones adaptar-se i viure en aquest medi. Una simple comparació entre les imatges de les cases que ens mostra el catàleg (recordem que són de finals dels 80), i la seua realitat trenta anys després poden corroborar aquestes afirmacions.
El llibre finalitza amb un grapat d’entrevistes realitzades a veïns i veïnes d’alguns pobles del Caroig en les quals ens conten les seues experiències vitals: la vida quotidiana, la infantesa, el treball, les relacions socials…
El Museu Valencià d’Etnologia fa anys que té una estreta vinculació amb el Caroig, en concret amb el municipi de Bicorp, on va realitzar un inventari del patrimoni del terme municipal i va col·laborar en el muntatge del Centre d’Interpretació de l’Ecomuseu. Anys després va fer una prospecció amb la finalitat d’estudiar les àrees de muntanya de l’interior valencià. Ja en aquell moment ens vàrem adonar de la gran quantitat de construccions, i en concret cases, que es trobaven disperses en aquesta zona del massís, i que eren vestigi i testimoni d’unes formes de vida pràcticament desaparegudes, basades en l’agricultura de muntanya, la ramaderia i l’explotació dels recursos del bosc.
Per tot el que hem dit pensem que és molt recomanable visitar l’exposició i, al temps, gaudir dels articles i les imatges que ens proporciona el seu catàleg.”
Josep Aguilar
Conservador del Museu Valencià d’Etnologia
Este llibre el podreu trobar a la venda a la llibreria de la Beneficència i en consulta i préstec a domicili a moltes biblioteques públiques valencianes on arribaran els exemplars en pocs dies a través del sistema d’intercanvi bibliogràfic que manté la biblioteca del Muvaet amb estes institucions. Si voleu saber si està a la biblioteca del vostre poble o barri, consulteu el catàleg de la XLPV. En tot cas si veniu a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia també el podreu traure en préstec! Vos esperem!