RAUSELL ADRIÁN, Francesc Xavier. Indumentària tradicional valenciana I : matèries primeres, color i ornamentació en la roba tradicional. [València] : Albert Costa Ramón ; [Algemesí] : Andana, D.L. 2014
El trobareu en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO OR 467
Hui volem parlar-vos d’una publicació molt esperada i que, de segur, serà un gran èxit. De fet el passat 18 d’octubre es va fer la presentació al Paranimf de la Universitat de València, en l’edifici de La Nau, i va quedar menut amb l’assistència de 325 persones que gaudiren durant tot l’acte de balls tradicionals, cant d’estil i música de dolçaina i tabalet. L’acte va estar conduit per la periodista Maribel Vilaplana amb l’assistència participativa de Joan Seguí Seguí (Director del Museu Valencià d’Etnologia), María Antonia Herradón Figueroa (Conservadora d’indumentària tradicional i joieria del Museo del Traje CEIP del Ministeri de Cultura), Vicent Guerola Blay (Doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València) i el propi autor Francesc Xavier Rausell Adrián.
L’autor
Francesc Xavier Rausell Adrián és mestre del quadre de balls populars de Les Folies de Carcaixent, a més de ser el seu fundador. És investigador etnocorèutic, és a dir que estudia la gestualitat, la representació, la figuració i el moviment del cos dins de l’espai en la dansa tradicional, i així mateix és un expert investigador d’indumentària tradicional. Ací el podeu vore ajudant a vestir una dona en el «making of» del llibre que hui vos presentem.
El llibre
Aquest és el primer volum de l’exhaustiu treball de Xavier Rausell sobre la indumentària tradicional valenciana, on d’una forma revisionista i clara, fonamentada en l’estudi de les fonts històriques, estableix els fonaments bàsics per a entendre la indumentària tradicional i la seua evolució. L’objectiu és donar al lector les eines necessàries per a aproximar-se al vestit tradicional valencià des de diverses perspectives i deixant al marge l’excessiva mirada folklorista.
Aquest primer treball es focalitza en l’estudi de les matèries primeres, la fabricació dels teixits, el cromatisme, la confecció dels vestits i l’ornamentació, un diccionari de teixits completa l’obra perquè qualsevol lector tinga al seu abast una eina fonamental per a entendre aquest món tan magnètic per a molta gent.
1er capítol. Està dedicat a les matèries primeres que s’han utilitzat en la realització de robes i accessoris que configuren la indumentària tradicional valenciana com ara: llana, seda, cotó, lli, espart… Es desenvolupa els pilars de la indústria tèxtil valenciana durant els segles XVIII i XIX: característiques dels productes, la seua distribució al territori, el procés tècnic i la seua estructura productiva. Finalment s’analitzen els materials utilitzats a la joieria valenciana.
2on capítol. Dedicat al tint i al seu procés que fou fonamental per poder generar nous colors dins de la roba de l’època. A tall d’exemple es paradigmàtic com al 1763 el Gremi de Tintorers de la Seda tenen unes ordenances on indiquen com s’ha de traure els colors.
3er capítol. Versa sobre els telers, tant els generals per fer tela de roba, com els específics utilitzats per fer complements específics com les faixes o les cintes. També trobem una gran quantitat d’útils emprats en el procés de preparació de les fibres, procés de teixit i acabat del producte. (carda, fus, debanadora, batà …)
4rt capítol. Aborda una qüestió que fins ara era el gran oblidat en els treballs sobre indumentària però fonamental si es vol tindre perspectiva global, és el comerç. És a dir les importacions i exportacions, les xarxes comercials les formals i les informals. El comerç de mercaderies tèxtils feren evolucionar d’una forma molt paradigmàtica la roba que portava la gent, des de les classes amb més possibilitats a les que en tenien menys. Això ho anomenem “moda”.
5è capítol. Seguint l’evolució natural dels capítols ara toca parlar de la costura, com es construeixen els vestits. S’analitza el patronatge de la roba femenina i masculina. En aquest capítol és on es fa una reflexió més crítica sobre estereotip que es té de la indumentària tradicional valenciana.
6è capítol. Ornamentació de la indumentària, es parla de l’aspecte finalista que se li donava a la confecció d’un vestit on la tècnica i la moda s’agermanaven per a crear sinèrgies molt peculiars.
7è capítol. Vocabulari de teixits. El lector podrà consultar terminologia específica com ara tafetà, sarga, vellut, espolinat… i poder entendre millor el text.
Finalment el llibre té un annex de diferents reculls d’arxius fonamentals per a la investigació de la indumentària valenciana com el Madoz o Laborde que donen gran quantitat d’informació respecte a les produccions tèxtils valencianes.
«…donar a conèixer les principals dades i idees sobre l’ampla indumentària tradicional valenciana, sobre les seues característiques, models evolutius, formes, teixits i colors, ornaments i singularitats que esperem puguen servir a posteriors estudis o interpretacions de la matèria, obrint nous camins i ubicant la nostra roba com una part de la nostra història…” Xavier Rausell
A hores d’ara, Francesc Xavier Rausell està tancant el segon i últim volum del seu exhaustiu treball sobre la indumentària tradicional a les nostres terres. Aquest segon volum ens acostarà el vestit tradicional dins d’una seqüència temporal on es poden vore les diferents evolucions del vestit durant els segles, així com també del seu paper iconogràfic dins la nostra societat.
Si voleu tindre més informació actualitzada sobre actes i presentacions, només heu de fer-vos seguidors de la seua pàgina de facebook
I per últim, vos deixem l’enllaç d’accés al vídeo de presentació del llibre al programa «Tot és festa» de Levante TV el passat 8 d’octubre de 2014.
Vos animem a vindre a la Biblioteca per consultar esta publicació que considerem obra de referència. És per este motiu que no la podreu traure en préstec, només podreu consultar-la en sala. Si després de fer-li una ullada teniu ganes d’emportar-vos-la a casa, podeu trobar-la a les següents llibreries: Llibreries París-València, Llibreria Soriano, Llibreria Ambreta, així com a Espai Seda del Col·legi de l’Art Major de la Seda al carrer Hospital de València. També podeu fer comandes directament a albertcostaramon@gmail.com. El trobareu a 59,50€.
Vos esperem a la Biblioteca per consultar esta nova i interessantíssima obra sobre indumentària tradicional valenciana!