Casa del Pou : Museu Històric, Artístic i Etnològic de la Llosa de Ranes. [Llosa de Ranes] : Ajuntament ; [València] : Museu Valencià d’Etnologia, [2015].
Este catàleg el trobareu a les prestatgeries de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 8421
El Museu Valencià d’Etnologia té entre els seus objectius recolzar les iniciatives d’ajuntaments i associacions d’àmbit local relacionades amb l’etnologia. Per este motiu existeix una unitat de Projectes Externs (Cooperació Municipal) que s’encarrega de gestionar els mitjans humans i materials destinats a aquesta funció. Així mateix, és també responsabilitat d’aquesta unitat coordinar el treball amb els museus associats. Aquests museus, tots amb contingut etnològic, estan vinculats al Museu Valencià d’Etnologia mitjançant convenis de col·laboració.
El Museu Històric, Artístic i Etnològic de la Llosa de Ranes és un bon exemple d’esta política de col·laboració. Va reobrir les portes el mes de març de 2015 amb el propòsit de donar a conèixer el patrimoni etnològic i tradicional del municipi als seus propis veïns i visitants. El Museu Valencià d’Etnologia i el Museu Històric, Artístic i Etnològic de la Llosa de Ranes han editat conjuntament un catàleg que el nostre company, Josep V. Aguilar, conservador del Museu i responsable d’esta unitat de Projectes externs ens va a presentar.
El Museu de la Casa del Pou de la Llosa de Ranes ha tornat a obrir les seues portes després d’un bon grapat d’anys, període durant el qual s’ha portat a terme la rehabilitació total de l’edifici que l’acull. Aprofitant l’avinentesa s’ha canviat radicalment la seua exposició permanent, tasca que ha estat a càrrec del Museu Valencià d’Etnologia. S’ha passat d’una concepció clàssica de la museografia, on es prioritzava la presència dels objectes i la contemplació passiva, a un plantejament més modern on es mostren i expliquen els trets més significatius que conformen la identitat local, potenciant la reflexió i la participació. Des d’aquest punt de vista l’objecte deixa de ser subjecte i passa ser un element més, això si molt important, que ens ajuda a explicar els fenòmens culturals locals.
Amb motiu de la inauguració s’ha editat el catàleg. Ara be, no és un catàleg a l’ús sinó més be un llibre complementari a la visita al museu. Ambdós elements, exposició i llibre, conformen el discurs global del nou museu. Els tres primers articles ens expliquen els plantejaments conceptuals que han guiat la realització del projecte, així com l’actual panorama museístic valencià en el seu vessant local, del qual passa a formar part aquesta nova instal·lació. La resta del llibre tracta directament sobre el contingut concret del museu. Si l’exposició mostra, com no podia ser d’altra manera, els aspectes locals més significatius de la història i tradició del poble, aquests huit articles que els insereixen en moviments de major abast. Per exemple, la fundació de la Cooperativa Agrícola del Crist del Sant Miracle s’analitza dins del context del moviment sindical agrari de base catòlica de la comarca de la Costera. El Balneari de Santa Anna es relaciona amb l’ambientalisme mèdic, que es va posar de moda a partir de la segona meitat del segle XIX. Les festes locals més arrelades són tractades des del punt de vista del calendari festiu valencià. I així la resta de temes.
El museu és local però no vol ser localista i per eixa raó hem volgut mostrar que allò que conforma la història i personalitat de la Llosa no és més que la manifestació concreta de moviments econòmics i socials més amples. Per tot açò la publicació que ara veu la llum és una ferramenta que dona les claus per a entendre el sentit i significat del nou museu i d’allò que mostra la seua exposició permanent.
Josep V. Aguilar
Conservador del Museu Valencià d’Etnologia
Punxeu ací i podreu llegir el sumari del catàleg que ben segur despertarà la vostra curiositat per vindre a consultar-lo. Vos recordem que podeu consultar-lo en sala i a més a més traure’l en préstec.
Des d’ací volem felicitar els nostres companys pel bon treball que fan en ajudar els pobles a posar en valor la seua memòria i patrimoni, així com també volem agrair-li el nostre company, Pep Aguilar, la col·laboració en l’Etnobloc per fer esta presentació. Esperem que siga la primera d’un llarg seguit.
A tots i a totes, vos esperem!