Skip to Content

10.6.2011 | Altres

La Festa de Sant Joan

Juny és un mes de pas a una nova estació, es diu adéu a la primavera i es dóna la benvinguda a l’estiu.

Com diu la tradició oral popular dels refranys és un moment de canvi, l’oratge varia, la llum és diferent i es produixen transformacions en el camp. Tot passa poc a poc, encara que hi ha un dia en este mes que és especial i que marca el trencament, com si tot començara de nou a partir d’eixe moment i no abans o després, estem parlant, és clar, del dia de Sant Joan, el 24 de juny.

Sant Joan està envoltat de festa i tradició per tot el territori valencià. Les celebracions comencen la vigília, la nit de Sant Joan és una nit vinculada al foc i a l’aigua com elements de purificació que la transformen en la nit més màgica de l’any.

Les fogueres de Sant Joan s’han generalitzat mantenint les seues funcions: desfer-se de objectes vells, de temps passats, d’experiències de l’any, il·luminar la festa, servir també per rostir aliments i menjar-los en grup com carn, embotit, sardines,etc… y botar les flames com un joc espectacular i arriscat en algunes ocasions.

Per saber de la festa de Sant Joan…

Cóm saber en quines poblacions celebren les festes de Sant Joan? Podeu consultar la següent publicació a la nostra Biblioteca:

Calendario de fiestas de verano de la Comunidad Valenciana. Valencia: Bancaja, D.L. 2001. Sign.: BETNO 3761/3

I si voleu informació completa sobre la festa, conéixer el culte a Sant Joan, les celebracions al territori valencià, els diferents rituals, les pràctiques endevinatòries, les pràctiques socials, així com la literatura popular que envolta la festa de Sant Joan, vos recomanem el següent llibre que podeu consultar si veniu a visitar-nos:

MONFERRER I MONFORT, Àlvar. La nit de Sant Joan. València: Consell Valencià de Cultura, 2000. (Minor; 52. Etnologia). Sign.: BETNO 3601

Index: I.-La figura de Sant Joan Baptista: vida, iconología i relíquies. II.- La devoció s Sant Joan: Esglésies, ermites antropónims i topónims.III. El culte a Sant Joan: les cofraries i els gremis. IV. Les celebracions actuals de Sant Joan. V. Algunes celebracions singulars. VI. Perspectiva antropológica de la nit de Sant Joan. VII. Els rituals de la nit de Sant Joan: el foc i l´aigua. VIII. La vegetació i les práctiques guaridores amb les plantes. IX. Les práctiques endevinatories i sortoses. X. La nit nefasta de Sant Joan: Bruixes, dimonis i altres misteris. XI. Les práctiques socials. Apéndix: La literatura popular al voltant de San Joan. Fotografies. Bibliografia.

A la col·lecció de la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia podeu trobar molta informació sobre la festa. Esta festa està descrita en el nostre tesaure amb l’entrada: “Fiestas de verano”, saber-ho vos ajudarà en les vostres cerques.

Per facilitar-vos la consulta, ací teniu  un PDF amb una bibliografia sobre totes les publicacions que tenim a la nostra col·lecció amb el descriptor general: “Fiestas”.  No està actualitzada, tenim més publicacions editades des del 2006, data del treball bibliogràfic, però vos pot servir per fer-vos una idea del que tenim a la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia.

Bibliogr Fiestas. 06.

Bibliogr Fiestas. 06.