Alcántara Benavent, Juan Antonio; Calabuig i Sorlí, Salvador (coords.). La Safor.Gandia: Tívoli, 2011. (Comarques en blanc i negre; 2)
Un nou llibre de la col·lecció “Comarques en blanc i negre” aquesta vegada dedicat a La Safor.
La segona edició de la campanya de recollida de fotografies “Passa la foto” ha tingut lloc en la Comarca de la Safor, més de 9000 fotografies vinculades a la quotidianitat de la societat tradicional valenciana. A partir d’aquests materials el Museu Valencià d’Etnologia en col·laboració amb l’editorial Tívoli, edita aquest llibre. Un llibre d’imatges, que ens aproxima al nostre passat proper, imatges que ens parlen de treball, d’esforç, de les gents que van viure el segle XX i finals del XIX, també de la festa, dels llocs que ja no existeixen, dels àmbits perduts.
Una visió esbiaixada, subjectiva, la mirada generalment amable del fotògraf.
Prologada pel col·leccionista Suso Monrabal que ens ofereix un panorama dels fotògrafs professionals a la Safor, el llibre és una obra col·lectiva en la qual han participat prop de 50 institucions, més de 15 arxius de col·leccionistes i 75 arxius particulars.
La majoria de les fotografies provenen d’àlbums familiars, fotografies obra d’aficionats, juntament amb alguns retrats dels fotògrafs de gabinet de la comarca, però de cop i volta apareixen conjunts que ens enlluernen, com la crònica de la quotidianitat del suec Sune Wesling en les fotografies d’Almoines dels anys 50, les d’Emma Köning en la platja de Bellreguard o les estupendes d’Oliva del fotògraf Navarro.
Fotografies que arrepleguen moments, fragments del dia a dia. Imatges d’oficis perduts, d’activitats del camp – de la pansa, de la toronja , de l’arròs, de casinos, bars, bandes de música, de modernitat i tradició.
Memòria recuperada, un gran àlbum familiar de la Safor.
Salvador Calabuig
Conservador del Museu Valencià d’Etnologia
Este catàleg és producte del projecte “Comarques en blanc i negre” que gestionen conjuntament el Departament d’Exposicions Itinerants i el Gabinet Iconogràfic del Museu Valencià d’Etnologia. El podeu trobar ja a la Biblioteca, encara no vos podem donar la signatura perquè no ha passat el procés tècnic necessari, però d’ací no res vos la farem saber i el tindreu a l’OPAC. Així i tot podeu apropar-vos a la Biblioteca, preguntar pel llibre i consultar-lo sense cap problema, això sí a hores d’ara no el podreu traure en préstec.
Vos deixem en este espai un video molt interessant de les imatges que podeu trobar al llibre i a l’exposició que fins al 5 de febrer va estar a la Casa de la Cultura de Gandia. Este video el teniu al You tube, al Canal del Museu Valencià d’Etnologia:
I penseu que si hi ha un número 2 de la col·lecció “Comarques en blanc i negre” és perquè hi ha un primer número que es va editar al començament del 2011, el qual tracta la comarca de la Costera.
La Costera. Gandia: Tívoli, 2011. (Comarques en blanc i negre; 1)
El trobareu a les nostres prestatgeries amb la signatura: BETNO 7120
En este cas el teniu per consulta i préstec, com d’ací no res estarà el volum de la Safor.
D’esta exposició també hi ha un video al canal You tube del Museu Valencià d’Etnologia, ací el teniu:
I molt prompte l’exposició de la Costera la podreu visitar al poble de Vallada, a partir de l’1 de març!