Aquesta obra la podeu consultar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. El trobareu amb la signatura BETNO 9017
Vos presentem una de les novetats de Drassana Editorial i que ja teniu disponible a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. L’autor, Luis Fernández, ens ha aportat una sucosa i interessantíssima informació sobre la història dels carrers del Cap i Casal, les persones fets i llocs als que estan dedicats i el procés de documentació que ha seguit. Llegiu, llegiu!
Luis Fernández (València, 1979) és Enginyer Tècnic en Topografia per la Universitat Politècnica de València i Màster en Teledetecció per la Universitat de València, especialitzat en Cartografia i Toponímia. La seua carrera laboral ha transcorregut entre l’obra civil i la divulgació científica, i des de 2015 conduïx els espais setmanals Callejeando de Radio València Cadena SER i Valentina Topofilia en la 99.9 València Radio, dedicats exclusivament a la toponímia urbana de València.
És membre de l’Associació d’Estudis Fallers i ha escrit diversos articles de divulgació en diaris com Levante-EMV i ha col·laborat en llibres com València al Detall (2016).
És el responsable del blog i dels perfils de Twitter i Facebook
Luis ens ha enviat esta presentació per a tots els nostres lectors de l’Etnobloc, ací la teniu:
Las calles y su historia és una recopilació d’algunes de les històries, anècdotes i personatges més singulars que subjauen del variat nomenclàtor urbà valentí. Molts d’estos passatges van començar a ser arreplegats en el blog Valentina Topofilia, que va nàixer, com este llibre, amb la sana i gens menyspreable intenció de donar a conèixer el ric patrimoni toponímic de València i la seua importància en la construcció de la nostra memòria col·lectiva. Intentant posar en valor l’estudi de la toponímia urbana i la valuosíssima informació que ens proporciona sobre la ciutat, del caràcter dels seus habitants, de l’espai urbà públic i commemoratiu i de les idees que a través d’ell, el poder ha intentat transmetre secularment al poble.
Amb estes premisses l’autor cerca un nínxol de coneixement fins ara inexplorat per a no caure en redundàncies, allunyant-se dels grans erudits de l’onomàstica pàtria com Orellana, Boix, Lamarca, Llombart, Carboneres, Almela i Vives o Corbín, referents ineludibles, però copiats fins a la sacietat quan del nomenclàtor de carrer es tracta. Així, el llibre arriba més enllà de les muralles medievals, cercant personatges i successos inèdits oblidats en arxius i hemeroteques, intentant resoldre les eternes preguntes de per què este carrer, per què este personatge i sobretot, qui i en quin context. Perquè els noms donats als carrers de les ciutats a partir del segle XIX no són circumstancials ni innocents, sinó que formen part de la maquinària política encarregada de difondre les idees i valors del règim imperant.
Cadascun dels 30 episodis que formen el llibre narren la vida, els fets i el context de la retolació d’un carrer o un grup de carrers en concret i la relació de la toponímia urbana amb el nostre espai públic, explicats de manera independent perquè el lector puga escollir l’ordre de lectura. Es tracta d’un text rigorós i exhaustiu, però sense caure en la saturació de dades i notes a peu de pàgina.
La ciutat de València cal passejar-la i cal llegir-la. Els seus carrers i places, són els escenaris de les nostres vides. I els seus noms i monuments, un llibre obert d’història a l’aire lliure. Els rètols del carrer de Jaume I, de la plaça del mestre Ripoll o del carrer Castelló, ens estan transmetent part de la nostra història com a poble, sobretot d’eixa part de la història que ens han volgut explicar, i per tant també de la qual ens van voler ocultar. Són llocs de la memòria i com a tal, haurien de ser coneguts, divulgats i difosos. Amb Las calles y su historia bona part d’este objectiu s’ha aconseguit.
Luis Fernández
Per acabar, vos deixem la presentació que va fer Luis a Radio Valencia Cadena Ser el passat mes de desembre, gaudiu-ne!