Skip to Content

17.1.2018 | Lectures

Las calles y su historia

FERNÁNDEZ, Luis. Las calles y su historia : anécdotas y protagonistas del nomenclátor de Valencia. [València] : Drassana , 2017. ISBN 978-84-946143-5-4

Aquesta obra la podeu consultar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. El trobareu amb la signatura BETNO 9017

Vos presentem una de les novetats de Drassana Editorial i que ja teniu disponible a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. L’autor, Luis Fernández, ens ha aportat una sucosa i interessantíssima informació sobre la història dels carrers del Cap i Casal, les persones fets i llocs als que estan dedicats i el procés de documentació que ha seguit. Llegiu, llegiu!

Luis-Fernandez-etnobloc

 

Luis Fernández (València, 1979) és Enginyer Tècnic en Topografia per la Universitat Politècnica de València i Màster en Teledetecció per la Universitat de València, especialitzat en Cartografia i Toponímia. La seua carrera laboral ha transcorregut entre l’obra civil i la divulgació científica, i des de 2015 conduïx els espais setmanals Callejeando de Radio València Cadena SER i  Valentina Topofilia en la 99.9 València Radio, dedicats exclusivament a la toponímia urbana de València.

És membre de l’Associació d’Estudis Fallers i ha escrit diversos articles de divulgació en diaris com Levante-EMV i ha col·laborat en llibres com València al Detall (2016).

És el responsable del blog i dels perfils de Twitter i Facebook

 

 

Luis ens ha enviat esta presentació per a tots els nostres lectors de l’Etnobloc, ací la teniu:

Las calles y su historia és una recopilació d’algunes de les històries, anècdotes i personatges més singulars que subjauen del variat nomenclàtor urbà valentí. Molts d’estos passatges van començar a ser arreplegats en el blog Valentina Topofilia, que va nàixer, com este llibre, amb la sana i gens menyspreable intenció de donar a conèixer el ric patrimoni toponímic de València i la seua importància en la construcció de la nostra memòria col·lectiva. Intentant posar en valor l’estudi de la toponímia urbana i la valuosíssima informació que ens proporciona sobre la ciutat, del caràcter dels seus habitants, de l’espai urbà públic i commemoratiu i de les idees que a través d’ell, el poder ha intentat transmetre secularment al poble.

Imatge del blog Valentina Topofilia

Imatge del blog Valentina Topofilia

Amb estes premisses l’autor cerca un nínxol de coneixement fins ara inexplorat per a no caure en redundàncies, allunyant-se dels grans erudits de l’onomàstica pàtria com Orellana, Boix, Lamarca, Llombart, Carboneres, Almela i Vives o Corbín, referents ineludibles, però copiats fins a la sacietat quan del nomenclàtor de carrer es tracta. Així, el llibre arriba més enllà de les muralles medievals, cercant personatges i successos inèdits oblidats en arxius i hemeroteques, intentant resoldre les eternes preguntes de per què este carrer, per què este personatge i sobretot, qui i en quin context. Perquè els noms donats als carrers de les ciutats a partir del segle XIX no són circumstancials ni innocents, sinó que formen part de la maquinària política encarregada de difondre les idees i valors del règim imperant.

Cadascun dels 30 episodis que formen el llibre narren la vida, els fets i el context de la retolació d’un carrer o un grup de carrers en concret i la relació de la toponímia urbana amb el nostre espai públic, explicats de manera independent perquè el lector puga escollir l’ordre de lectura. Es tracta d’un text rigorós i exhaustiu, però sense caure en la saturació de dades  i notes a peu de pàgina.

València - Gravat Alfred Guesdon 1858. Font: Valentina Topofilia

València – Gravat Alfred Guesdon 1858. Font: Valentina Topofilia

La ciutat de València cal passejar-la i cal llegir-la. Els seus carrers i places, són els escenaris de les nostres vides. I els seus noms i monuments, un llibre obert d’història a l’aire lliure. Els rètols del carrer de Jaume I, de la plaça del mestre Ripoll o del carrer Castelló, ens estan transmetent part de la nostra història com a poble, sobretot d’eixa part de la història que ens han volgut explicar, i per tant també de la qual ens van voler ocultar. Són llocs de la memòria i com a tal, haurien de ser coneguts, divulgats i difosos. Amb Las calles y su historia bona part d’este objectiu s’ha aconseguit.

Luis Fernández

 

Per acabar, vos deixem la presentació que va fer Luis a Radio Valencia Cadena Ser el passat mes de desembre, gaudiu-ne!