Skip to Content

5.12.2016 | Lectures

Les mamàs belgues

«Les mamàs belgues» del realitzador belga Sven Tuytens, un documental que nos us podeu perdre. Us convidem a la presentació el proper 14 de desembre a les 19:30 al Centre Cultural La Nau de la UV (Sala Matilde Salvador)

documental-a-xativa

El documental està escrit i dirigit pel periodista belga Sven Tuytens, la investigació l’ha realitzada junt al professor d’Ontinyent Joan Josep Torró Martínez i la producció  ha comptat amb la col·laboració de l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de València.

El passat 26 de novembre este bonic projecte va rebre el primer premi al millor documental curt al  MON-DOC, la Mostra Intenacional de Cinema Documental de Montaverner i no serà l’últim premi que rebrà este equip, estem ben segurs. Moltes felicitats des de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia!

 

 

Si encara no el coneixeu, llegiu atentament…

“Les mamàs belgues és la història d’un grup de vint-i-una infermeres que van exercir de 1937 a 1939 en l’Hospital Militar de la localitat valenciana d’Ontinyent atenent soldats republicans.

Estes dones van arribar a Espanya des de Bèlgica durant la Guerra Civil per a exercir com a infermeres, encara que no tenien cap experiència professional ni havien vist un ferit de guerra en la seua vida. El documental compté les vivències d’este grup de dones valentes i compromeses, que ho van deixar tot en el seu país per a anar a milers de quilòmetres a cuidar els soldats que combatien el feixisme a Espanya.

Voluntaries belgues, Ontinyent 1937 (foto: AMSAB, Gent)

Voluntaries belgues, Ontinyent 1937 (foto: AMSAB, Gent)

Els seus marits o parelles lluitaven en les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l’hospital els va oferir la possibilitat de ser útils.

A estes dones les va conéixer de prop María Rosario Llin Belda, natural d’este municipi valencià que, en 1936, quan comptava tot just 15 anys, va entrar a treballar en l’Hospital Internacional Militar, on va conéixer estes jóvens belgues.

Maria Rosario llin Belda (foto: arxiu Sven Tuytens)

Maria Rosario llin Belda (foto: arxiu Sven Tuytens)

Així, el de Llin ha sigut un dels testimonis clau per al documental. Esta història, “quasi oblidada” va acabar pocs anys després de forma tràgica, quan les infermeres es van veure obligades a tornar al seu país després del final de la guerra i la instauració del règim franquista. Les mamàs belgues, majoritàriament jueves, van ser perseguides pels nazis, que les coneixien despectivament com “les espanyoles” per haver ajudat el bàndol republicà durant la Guerra Civil, i moltes van acabar els seus dies en camps de concentració com Auschwitz.

El documental es convertix en la veu d’eixes dones, i així es recorda la seua vida, els seus valors i la seua solidaritat.”

Del web Les mamàs belgues

 Per saber més: notícies de premsa i festivals on ha participat la cinta, però el millor que podeu fer és pujar el volumen i gaudir d’este trailer

Si us quedeu amb ganes de vore el documental sencer, el dimecres 14 de desembre a les 19:30 hores es presentarà al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, concretament a la sala Matilde Salvador. La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia col·labora junt a l’Àrea de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació de València, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Universitat de València en esta projecció.

invitacion-mamas-belgues