Skip to Content

1.10.2019 | Espanta la por, Lectures

«Marta és un donyet», torna la col·lecció Espanta la Por

MORALES PÉREZ, Sergi; MIRALLES, Joel (il.). Marta és un donyet. València : Museu Valencià d’Etnologia, 2019.

El proper dia 25 d’octubre a les 19 hores vos esperem per a presentar-vos #EnVeuAlta el número dos de la col·lecció Espanta la por pensada per a primers lectors.

Després de l’èxit Marta i la Tarasca, presentem el segon número de la col·lecció Espanta la Por!, de títol Marta és un donyet, amb la qual cosa, la xiqueta pèl-roja Marta, guiada com sempre per la bibliotecària Glòria, tornen a presentar-nos un dels éssers fantàstics amb més personalitat del nostre imaginari, com és el donyet, també conegut com a follet o com a güendo.

En esta ocasió, Marta comptarà amb la complicitat de la seua iaia, que creu veure els famosos donyets. La iaia de Marta és una persona especial que té una relació profunda amb la neta. Aquesta nova aventura ens trau la part més humana i sentimental dels personatges, abocats a una realitat que patim diàriament en les nostres famílies o entre les persones del nostre voltant: una malaltia /una situació difícil que hauràs de descobrir llegint Marta és un donyet.

En Marta és un donyet, la iaia no troba les claus. Marta li diu que les ha deixades on sempre. En acabant, acompanya Marta, la neta, a escola. En tornar d’arreplegar Marta la iaia veu la llum de la cuina encesa. Creu que han estat els donyets. La neta vol fer un llitet perquè un donyet hi puga dormir. La iaia li diu d’anar a la biblioteca, a visitar Glòria, que li aconsella una rondalla titulada Els follets de l’Almudaina. La iaia li confessa a la bibliotecària que d’una temporada ençà, té molts oblits i moltes distraccions.

A classe, David, el mestre, s’adona que falten peces o els llibres de la biblioteca estaven col·locats al revés. L’encarregada és Marta. David li ho pregunta i s’adona que actua com faria un donyet. Imita la iaia. Però el mestre prepara una sorpresa per a pares i per a altres familiars, com la iaia de Marta, representaran Els follets de l’Almudaina. Arribat el dia de la representació, Marta veu una velleta amb un mocador al cap que recita. Marta s’adona que és la seua iaia.

Segons l’autor, Sergi Morales, amb Marta és un donyet es pretén:

  • Acostar el bestiari valencià a l’alumnat.
  • Reconéixer i valorar la figura de la bibliotecària/bibliotecari com a font de saviesa i recursos.
  • Valorar la diversitat familiar.
  • Transversalitzar els continguts de l’Educació infantil i dels primers cursos de primària a través del conte.
  • Temporalitzar els recursos adequats per al mes d’octubre i la festa de Tot Sants.
  • Conéixer la malaltia de l’Alzheimer i acostar-la a la infància des d’un vessant literari.
  • Emprar el teatre com a ferramenta per a la participació infantil.

Els autors?

Sergi Morales Pérez, és un mestre amb compromís. Opina que la vocació es pot tindre per a moltes altres feines però,  per exercir la docència cal comprometre’s amb aquelles persones per a les quals eres un referent cada dia. Confia en la infància com a ciutadana de present i creu que la participació infantil, plena i real, és clau per a l’èxit del procés educatiu. És tècnic en Participació i Ciutadania Global i du a terme processos diversos de participació i apoderament de la infància sota el paraigua CAI (ciutats amigues de la infància) d’UNICEF.

Es descriu a si mateix com a creatiu, en constant aprenentatge, eficient i resolutiu.

Si voleu posar-vos en contacte amb ell, ací teniu la seua adreça-e morales_ser@gva.es

 

 

 

Per altra banda, tenim Joel Miralles, l’il·lustrador de Marta és un donyet. Ell va ser l’estudiant de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) triat el 2017

per a crear l’imaginari visual d’Espanta la por.

Deixem que Joel mateix es presente: “Hola! Em diuen Joel i em dedique al disseny gràfic. La creació i el món artístic és una cosa que ha viscut dins meua des de que tinc memòria, sempre he dedicat el meu temps lliure a dibuixar i a crear històries de mons paral·lels, monstres, fades, etc. Crec que la imaginació seria l’últim que desitjaria perdre, ja que sempre m’acompanya i em fa veure les coses d’altra manera.”

 

 

 

 

El proper 25 d’octubre a les 19 hores, dins la programació d’Espanta la por 2019, vos presentarem este llibre a la Biblioteca del Muvaet. Sergi Morales i Joel Miralles ens mostraran el resultat del treball que han fet amb este segon número de la col·lecció Espanta la por.

L’accés serà lliure  fins a completar-ne l’aforament. Vos esperem!