Faixa roja, faixa blava : la pilota valenciana. València : Museu Valencià d’Etnologia, 2013.
El trobareu a la sala de consulta de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 7885
El dia 7 de novembre es va inaugurar al Museu Valencià d’Etnologia l’exposició Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana. Es tracta d’una producció del nostre Museu amb el Museu de la Pilota de Genovés, la qual naix amb la intenció de ser itinerant i viatjar per molts indrets del territori valencià. A hores d’ara i fins el 23 de març la podreu visitar a la sala 10 del Museu Valencià d’Etnologia.
Vos deixem l’accés al fullet de mà de l’exposició per què es pugueu fer una idea del que aneu a trobar si visiteu el Museu d’ací al mes de març. Si veniu s’apropareu un poc més a este esport tradicional valencià que està ple de futur en les mans dels i de les pilotaris de les escoles de pilota.
Com no podia ser d’altra manera s’ha publicat amb este motiu el catàleg Faixa roja, faixa blava : la pilota valenciana i ningú millor que el comissari de l’exposició David Sarasol, que alhora és Director del Museu de la Pilota, per presentar-lo. Vos deixem amb les seues paraules:
Es presenta el catàleg d’aquesta exposició com una obra complementària a la mateixa, però indispensable per a tot aquell que vullga saber més sobre el nostre esport.
Es tracta d’un catàleg complet en el sentit que tracta tots i cadascun dels apartats que formen part del joc de la pilota valenciana com a tal. Des dels propis jugadors, tant professionals com aficcionats, fins la manera de comptar.
Està estructurat en tres grans apartats: Història i cultura, El joc i La pilota: una realitat social contemporània.
En les seues pàgines trobem als grans entesos del món de la pilota, com Víctor Iñurria, primer president de la Federació i un dels personatges que més i millor ha tractat aquesta temàtica, i que ens parla de la història i la manera de comptar. Gabriel Garcia Frasquet ens apropa al fet cultural tradicional. Frederic Llopis parla de la relació entre la llengua i el joc. Víctor i Recared Agulló repassen la premsa escrita. Paco Cerdà i Puri Mascarell aprofundeixen en la relació que existeix entre marxadors, home bo i públic amb els jugadors. Periodistes com J.A. Monteagudo, A. Soldado, Paco Durà o Guillem Sanchis parlen de distints aspectes com les travesses, els valors, les manies dels jugadors o les empreses. Manolo Conca, un gran entés de les modalitats, parla de les dihuit modalitats documentades que tenim. Dani Martos mostra l’evolució de la vestimenta i les proteccions. J. E. Arbona Àlvarez mostra el seu saber que fer amb la pilota de vaqueta. Jugadors professionals com Waldo o Fredi parlen de la professionalització del joc o de com arreglar-se les mans per a jugar. La part federativa ens la comenten Juli Sanchis, primer secretari de la Federació durant vint anys, i J. Daniel Sanjuan, actual president. I per acabar, els professors Jordi Naya i Vicent Pérez ens fan vore la importància de la introducció de la pilota en les escoles i el seu funcionament.
La nostra idea és donar a conéixer al públic en general l’esport de la pilota valenciana, fomentar la seua pràctica i què, tot aquell que vaja a vore una partida, arribe a entendre el que està veient.
David Sarasol Moscardó
Comissari de l’exposició i Director del Museu de la Pilota – Genovés
En la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia estem segurs que es convertirà en un referent bibliogràfic per l’estudi del nostre esport més tradicional i representatiu. Els textos estan en valencià i castellà. I si vos agraden les imatges que vos hem mostrat en este post són únicament una part de les que trobareu en el catàleg. Ací vos deixem el sumari del catàleg per comprovar vosaltres mateixos la informació de qualitat d’esta nova publicació del Museu Valencià d’Etnologia.
Per acabar, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia vol agrair la col·laboració de David Sarasol per presentar-nos el catàleg i, a tota la resta de gent que seguiu l’Etnobloc, recordar-vos que podeu vindre a la Biblioteca per consultar-lo i traure’l en préstec. Amb la signatura BETNO 7885 el localitzareu a les nostres prestatgeries de la sala de consulta.
Vos esperem!