Skip to Content

9.6.2015 | Altres

Vos fa una bona orxata?

Líquida, mixta o granissada, amb fartons o sense, de totes totes, és una opció perfecta per llevar-nos la calor de damunt i disfrutar del seu sabor. ¿Encara no sabeu com fer-la a casa? Esteu de sort, hui vos anem a passar una recepta bona i fàcil per deixar bocabadats els vostres convidats.

Amb l’arribada del mes de juny les vesprades s’allarguen, la caloreta encara és agradable, i el bon oratge ens acompanya i anima per omplir les terrasses de les orxateries i gelateries.

Blanc i negre damunt la taula - Dibuix d'Andrés Marín Jarque

Blanc i negre damunt la taula – Dibuix d’Andrés Marín Jarque

La tradició gelatera valenciana és molt llarga i encara que ja no van els gelaters de poble en poble com abans, a hores d’ara en tots els pobles i ciutats tenim el nostre lloc preferit per degustar els clàssics de les vesprades d’estiu: una llet merengada, una orxata líquida o mixta-  com més vos agrade -, una civada, un llimó granissat o un gelat de torró. Encara que també podeu trobar sabors més atrevits com ara el pistatxo, mascarpone, dolç de llet… i fins i tot aquells que anuncien a algunes gelateries, i que mai pensaríem menjar-ne, com ara el sabor a truita de creïlles, d’anxoves o salmó.

Encara ens queda una altra opció… ¿Què vos sembla si vos regalem l’alternativa de fer-vos una orxata a la vostra casa? No és un regal nostre, encara que fem d’intermediaris, és un present que vos fa un dels llibres que tenim a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia.

¿Com podem fer una bona orxata?

«Les xufes s’han de remullar prèviament durant cinc o sis hores. Posteriorment, amb la facilitat que dóna l’arremullada per a apreciar-ne les condicions físiques dels tubèrculs, es poden triar una darrera vegada per a eliminar-ne alguna dolenta abans de triturar-les.

Una vegada mòltes, s’hi afegeixen entre 4 i 8 litres d’aigua per quilo de xufa. Cal tenir en compte la dita «Quant més sucre, més dolç» que, en aquest cas, es tradueix per: «a menys aigua, millor orxata». El meu amic Joan Dolz, llaurador aficionat especialment a les xufes, excomerciant (de xufes) i pare d’orxatera, pretén que l’ideal és l’1/5 (un quilo de xufes per cinc litres d’aigua).

Al suc resultant s’afegeixen 120 grams de sucre per litre i s’hi pot ficar també corfa de llima i algun bastonet de canyella. Es remena i, abans de ficar-lo a la geladora, es passa per un tamís per a obtenir un líquid homogeni i sense grànuls.

Finalment es granissa. Però també es pot refrescar i consumir com a líquida, orxata líquida en aquest cas».

La xufa i els gelats tradicionals valencians - Biblioteca museu valencia etnologia

 

Esta recepta l’hem treta de la pàgina 73 del següent llibre:

 

MARTÍ, Cristòfol. La xufa i els gelats tradicionals valencians : aportació alboraienca. Paiporta : Denes, D.L. 2013. (Bàsica ; 2). Signatura: BETNO 7468

 

 

 

En esta publicació podeu trobar informació  sobre la producció de la xufa: com es fa el conreu, la rentada, l’assecada i la triada, quines són les eines que es gasten i els treballs necessaris, i quina és la seua història. A més a més trobareu informació i receptes dels gelats tradicionals valencians com ara l’orxata, la llet merengada, la civada, el llimó, la mantegada o el torró. En últim lloc vos presenta els orxaters tradicionals d’Alboraia i fins i tot aquells que s’han ubicat fora del poble.

El conreu de l'orxata -  Etnoimatges Museu Valencià d'Etnologia

Museu Valencià d’Etnologia – Etnoimatges (Pinterest)

Però no acabem ací, en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia podeu trobar moltes monografies i articles de revistes que parlen de l’orxata, si punxeu este enllaç ho comprovareu.

De tant de parlar d’orxata ens ha donat goleta, ens n’anem a fer-nos una bona orxata, a poder ser mixta amb un parell de fartons casolans. Que rebó!