El Museu Valencià d’Etnologia participa al Wiki Loves Monuments lliurant premis als que milloren entrades a la viquipèdia sobre Béns de Rellevància Local (BRL) etnològics valencians. Voleu ajudar-nos a ampliar la presència valenciana a la viquipèdia?
Des del mes d’abril el Museu valencià d’Etnologia, a través de la Biblioteca, col·labora amb l’associació Amical Wikimedia dins del Viquiprojecte Museu Valencià d’Etnologia per difondre el coneixement generat al museu, així com la seua col·lecció mitjançant l’enciclopèdia lliure. Som el primer museu valencià que hi participa, ens hem ajuntat als museus de Catalunya dins del viquiprojecte conjunt conegut com a GLAM. Com estem convençuts que la cultura valenciana és meravellosa i que tot allò que creem al museu (textos, imatges, fotografies…) és de tots i totes vam decidir apostar per esta iniciativa i tindre un viquipedista resident que al llarg dels últims mesos ha alliberat més de 600 imatges, algunes de les quals ja encapçalen entrades que parlen de la nostra cultura, ha millorat entrades amb la bibliografia de la Biblioteca, i moltes més coses que vos anirem contant poc a poc.
Quan s’assabentàrem que al mes de setembre es celebrava a nivell mundial el Wiki loves monuments vam decidir que havíem de participar-hi per motivar els wikipedistes a millorar les entrades que parlen del patrimoni etnològic valencià. Serà millor que vos expliquem ben bé que és açò del Wiki loves Monument ja que pot ser difícil d’entendre si no sou usuaris de viquipèdia. Llegiu atentament que de segur que vos semblarà una bona iniciativa i una interessant oportunitat.
Què és Wiki loves Monuments?
És un projecte del a wikipèdia per inventariar els monuments del patrimoni cultural, completar i millorar les seues entrades amb textos de qualitat i fotografies mitjançant un concurs.
De quins monuments parlem?
Encara que molts penseu que en això de la wikipèdia cadascú fa el que li dóna la gana, res més lluny d’això. Com per a tot tenen normes molt clares i fermes. Els monuments dels quals cal parlar són els que estan catalogats com BIC (Bé d’Interés Cultural) i BRL (Bé de Rellevància Local) i que Amical wikimedia ha inclòs en un llistat molt clarificador. Tots estos bens formen part de l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià (encara que hem observat que no estan tots). Qui vullga participar-hi s’ha de limitar a parlar dels que s’inclouen en este llistat. També podeu consultar l’anàlisi estadístic sobre el tractament dels monuments de cada territori a viquipèdia i la resta de monuments de Catalunya, Balears, Andorra i l’Alguer per si també vos interessa.
Quins monuments puntuaran per al premi del Museu Valencià d’Etnologia?
Atenció! Només aquells que al llistat apareguen junt al reconeixement de BRL com a “etnològic” seguint la classificació de la GVA. El nostre és un dels premis especials. Com a museu de cultura tradicional valenciana volem motivar la participació per parlar dels bens etnològics, així els amics d’Amical wikimedia vos han marcat d’esta manera els monuments que puntuaran per als nostres premis.
En tot cas puntuaran com a volum total per a la resta de premis que no són tan específics com els nostres. No som els únics que donem premis, mireu la resta
Qui pot participar-hi?
Tots podeu fer-ho. Només cal tindre un compte a viquipèdia i estar inscrits a la pàgina de participants.
Com es puntua?
És un procés molt objectiu que dóna punts per fotografies i per crear articles nous o millorar els que ja existeixen. Els punts són acumulatius i guanya qui més punts tinga. Accediu a tota la informació sobre la puntuació del concurs. El sistema de puntuació el regula Amical wikimedia i ells fan el control i recompte, nosaltres només oferim els premis i confiem en el seu veredicte.
Termini
Només el mes de setembre de 2016, des del dia 1 fins al 30. Es puntuaran els textos i fotografies que s’incorporen a la viquipèdia entre estos dies.
Els premis del Museu Valencià d’Etnologia
Com ja hem dit es tracten d’uns premis especials que es lliuraran a qui faça més articles sobre BRL etnològics valencians. Hi ha tres categories i els premis són monografies, catàlegs i cartells editats pel Museu Valencià d’Etnologia.
1er premi: Catàleg del Museu Valencià d’Etnologia + 2 cartells d’exposicions del museu (a triar entre els que tenim)
2n premi: La festa mare : les festes en una era postcristiana d’Antonio Ariño i Sergi Gómez i Soler (Temes d’etnografia valenciana; 7) + 1 cartell d’exposicions del museu (a triar entre els que tenim)
3r premi: Crònica de la Gran Guerra : l’arxiu de Tànger + 1 cartell d’exposicions del museu (a triar entre els que tenim)
Esperem que vos agrade la idea i que vos animeu a participar en Wiki Loves monuments 2016. Si teniu cap dubte ens ho digueu o utilitzeu la pestanya de discussió del viquiprojecte per informar-vos.
Editar a viquipèdia és molt senzill però no oblideu dos coses: incloure referències bibliogràfiques a tot allò que deixeu escrit i vindre a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia per trobar-les totes (o quasi totes).
Vinga, va, animeu-vos a participar!